Joskus viime keväänä löysin
hauskan hyytelömunareseptin puolalaisesta ruokablogista, mutta silloin oli
myöhäistä tehdä se pääsiäisen blogipäivitykseksi ja ajattelin säästää idean
seuraavaan vuoteen. Kävi kuitenkin niin, että nyt klikatessani linkkiä
nettiosoite olikin vaihtanut omistajaa ja ruokareseptien sijaan siellä myytiin
metalliputkia... Voihan rähmä. Resepti on siis kateissa, mutta kuva on selkeänä
mielessäni. Mikä kokki se muka on, joka ei osaa muistikuvan perusteella
toisintaa reseptiä. Tässä siis puolalaiset hyytelömunat epätrendikään keittiön
tapaan. Pääsiäisen alkuruoaksi se on kivan näköinen pikkuannos ja munankuorista
valutetun sisällön voi valmistaa ihaniksi juustomunakkaiksi eilisellä reseptillämme, jolloin mitään ei mene hukkaan.
Puolalaiset hyytelömunat eli kanaa ja kasviksia munassa
(6 kpl)
6
+ 1 kananmunaa (koko L)
50
g pakasteherneitä
50
g pakastemaissia
50
g porkkanapaloja
100
g kypsää broilerinlihaa
5
dl kanalientä
15
g liivatelehtiä
(=7,5 kpl Meiran 2 g liivatelehtiä
tai
9
kpl Oetkerin 1,7 g liivatelehtiä tai
4,5 kpl Rheinin kulta 3,33 g liivatelehtiä)
Keitä
yksi kananmuna kovaksi ja jäähdytä se. Tyhjennä 6 munaa. Tee ensin kapeaan
päähän pieni reikä ja leveään päähän isompi reikä. Tökkää pillillä tms munan
sisus rikki ja valuta se kulhoon. Huuhtele munankuoret huolella ja laita
munakennoon kuivumaan. Kun kuoret ovat kuivuneet, tilki kapeassa päässä oleva
reikä niin huolella ettei kanaliemihyytelö pääse valumaan pois kuoresta. Minä
käytin pakasteteippiä, sillä siinä on hyvä tarttuvuus.
Täytettä
on hiukan enemmän kuin mitä munien sisään mahtuu, sillä mieluummin hiukan
liikaa kuin että se loppuu kesken. Mitä ei mene munakuoren sisään, tee siitä
pieneen kulhoon erillinen hyytelö. Siitä voi seurata hyytymisastetta ettei
vahingossa ala kuoria munia liian nopeasti. Leikattavaan hyytelöön käytetään
liivatetta 3 grammaa jokaista nestedesilitraa kohden, mutta koska eri
valmistajat tekevät erikokoisia liivatelehtiä, määrää ei voi laskea liivatelehtien
kappalemäärän, vaan painon mukaan.
Kiehauta
kasvikset kypsiksi laji kerrallaan ja jäähdytä ne nopeasti kylmässä vedessä.
Kuori keitetty muna, erottele valkuainen ja keltuainen ja murra ne pienemmiksi
paloiksi. Leikkaa kypsä broilerinliha niin pieniksi paloiksi, että ne mahtuvat
munankuoren leveämmän pään reiästä läpi. Laita liivatelehdet kylmään veteen
pehmenemään, kiehauta 2 dl kanalientä, puristele liivatteista ylimääräinen vesi
ja liuota ne kuumaan kanaliemeen. Lisää sitten joukkoon 3 dl kylmää kanalientä,
niin liemi on nopeammin käyttökelpoista.
Aseta
munankuoret munakennoon ja täytä ne munalla, kanalla, kasviksilla ja lopuksi
kanaliemellä. Viimeistään muutaman tunnin kuluttua munankuorten sisuksen
pitäisi olla täysin hyytynyt, jolloin ne voi kuoria, asetella lautasille ja
tarjoilla. Meillä hyytelömunat lepäävät vuonankaalipetin päällä,
2 kommenttia:
Hauska idea ja toteutus:)
Kumpi oli ensin, muna vai kana?
Lähetä kommentti