Öölanti
on se pienempi Itämerellä olevista läntisen naapurimme saarista. Se
pitkänmallinen. Ei Oolanti, jonka toinen nimi on Ahvenanmaa ja joka kuuluu
itsehallinnollisena osana Suomeen. Öölannin yhdistää mantereeseen silta. Se
isompi eli Gotlanti on sen verran kauempana, että sinne ei autolla pääse ilman
laivaa. Öölannin maakuntaruoka on nimeltään lufsa. Se on uunissa valmistettu
perunapannukakku, jossa on mukana suolattua siansivua eli ikään kuin pekonia.
Siitä, kuten kaikista suosituista perinneruoista, löytyy erilaisia
reseptiversioita ja oman tapani mukaan kävin niitä liudan läpi, jonka jälkeen
suljin tietolähteet, siirryin keittiöön ja aloin kokkaamaan. Perusaineet ovat
aina samat, niiden suhde lähinnä vaihtelee. Monet käyttivät valmista kaupan
pekonia, mutta minusta annoksen henki vaatii kotona suolatun siansivun käyttöä
ja niin teinkin.
Porsaanlihan
suolaaminen
Possunlihan voi suolata kotona upottamalla liha
suolaliuokseen. Sopiva liuoksen suolapitoisuus on 10 % . Prosentit ovat
matemaattisia, ei poliittisia, eli kiloon = litra vettä liuotetaan 100 g
karkeaa merisuolaa. Vesi kuumennetaan kattilassa kiehuvaksi ja suola lisätään
siihen. Kun suola on liuennut, niin liuos jäähdytetään ensin huoneenlämpöiseksi
ja sen jälkeen jääkaappikylmäksi. Talvella oma piha tai parveke toimii mainiona
jäähdyttimenä. Siis esimerkiksi
1 l vettä
100 g karkeaa
merisuolaa
Suolaliuosta valmistetaan astian koon ja lihamäärän
mukaan. Ostamani luuton porsaankylki painoi kamaran poiston jälkeen n. 550 g ja
käyttämääni kannelliseen astiaan meni litra suolaliuosta. Se, poistetaanko
kamara vai ei, riippuu valmistettavasta ruoasta. Tähän se ei sovi. Liha oli
jääkaapissa 3 vrk ennen valmistusta. Astian muodon vuoksi leikkasin kylkipalan
kahteen palaan, jotta se mahtuisi astiaan.
Öölantilainen perunapannukakku eli Lufsa
Kuumenna uuni 225°C:een ja aseta ritilä uunin
alaosaan.
2 kananmunaa
1 dl maitoa
1 dl kermaa
1,5 dl vehnäjauhoja
1 tl hienoa
merisuolaa
mustapippuria
myllystä
1 sipuli
raastettuna
750 g kiinteää
perunaa (tässä Nicola) raastettuna
500-600 g suolattua
siansivua n. 1 cm viipaleina
Mittaa jauhot riittävän kokoiseen kulhoon, lisää munat
sekä puolet kermasta ja maidosta, suola sekä pippuri. Sekoita niistä
pannukakkutaikina. Se ei saa olla liian paksua eikä liian ohutta. Raasta sipuli
ja perunat, lisää ne kulhoon ja sekoita. Lisää sitten loppu maito ja kerma ja
katso seoksen koostumus. Voitele sopivan kokoinen uunipannu, kaada seos sinne
ja lisää pinnalle kylkiviipaleet.
Kypsennä uunissa noin tunnin ajan. Voit kokeilla
kypsyyttä ravistamalla vuokaa varovasti. Jos keskiosa hytkyy, niin anna olla
vielä vartti uunissa. Nosta uunista ja anna vetäytyä vaikka tunnin verran ennen
tarjoilua. Öölannissa tämä perinneruoka tarjotaan puolukkahillon kanssa ja
jotkut jopa lorauttavat vähän kermaa pinnalle. Smaklig måltid.
Jos haluaa säästää aikaa ja vähän vaivaa tai tehdä
ruoan lyhyellä varoitusajalla, niin toki tässä voi käyttää myös kaupan pekonia.
Tätä ruokaa kyllä kannattaa kokeilla, sillä sanotaanhan, että ”allt blir godare
med bacon”.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti