Kyssäkaali
taitaa kuulua niihin kasviksiin, joita näkyy ruokapöydässä aika harvoin. Sinänsä
vahinko, sillä kyssäkaalissa on hieno maku ja se toimii lähes miten tahansa
valmistettuna. Vaikka keittona. Ohjeesta riittää neljälle.
Kyssäkaalikeitto
1-2 kyssäkaalia (yhteensä noin 800 g)
0,5 dl väkiviinaetikkaa
1 dl sokeria
1,5 dl vettä
0,5-1 dl säilykepunajuurilientä
2-3 rkl rypsiöljyä
1 isohko keltasipuli
1-2 dl cashewpähkinöitä (ei paahdettuja!)
1 l kanalientä
1 tl kuivattua timjamia
0,5 tl jauhettua valkopippuria
2 dl kuohukermaa
kyssäkaalin lehtiä
hienoksi leikattua ruohosipulia
suolaa
mustapippuria myllystä
hyvää oliiviöljyä
Kuori kyssäkaali huolella ja ota siitä kymmenkunta
millinohutta viipaletta. Leikkaa loppu kyssäkaali noin sentin kuutioiksi. Jos
kaalissa on lehtiä, ota ne talteen koristeiksi.
Tee väkiviinaetikasta, sokerista, vedestä ja
punajuuriliemestä pikkelöintiliemi. Kuumenna aineksia kattilassa sen verran
että sokeri sulaa nesteeseen. Lisää ohuet kyssäkaaliviipaleet, sekoita ja jätä
maustumaan.
Kuori keltasipuli ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi.
Kuumenna kattilassa rypsiöljy ja kuullota sipuli siinä. Lisää kyssäkaalipalat
ja kuullota niitä pari minuuttia koko ajan sekoitellen. Lisää cashewpähkinät,
kanaliemi, kuivattu timjami sekä valkopippuri ja jätä keitto kiehumaan kannen
alle.
Leikkaa tällä välin kyssäkaalin lehdet pienemmiksi
paloiksi ja ryöppää ne nopeasti miedosti suolatussa vedessä. Valuta lehdenpalat
ja jätä ne odottamaan keiton viimeistelyä.
Kun keitto on kiehunut runsaan puolen tunnin ajan,
pähkinät ovat pehmenneet ja kyssäkaalikin alkaa olla kypsää. Soseuta keitto mahdollisimman
tasaiseksi blenderissä tai sauvasekoittimella ja kaada se takaisin kattilaan.
Lisää kerma ja kiehauta vielä kerran. Mausta suolalla sekä mustapippurilla.
Valuta pikkelöidyt kyssäkaaliviipaleet ja leikkaa ne
pienemmiksi paloiksi. Annostele keitto lautasille ja viimeistele annokset
oliiviöljyllä, kyssäkaalilla (lehdet & punaiset pikkelöidyt viipaleet) sekä
ruohosipulilla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti