Kantarellit,
ravut ja karviaiset, niiden satokausi sattuu samaan ajanjaksoon, joten mikä
olisikaan luontevampaa kuin tarjoilla rapujen alkuruoaksi jotain kantarelleista
tehtyä ja jälkiruoaksi jotain hyvää karviaisista. Etsin joka puolelta reseptiä, jonka nimi olisi ollut karviais - tai gooseberry tiramisu, mutta kun
sellaista sopivaa ei löytynyt, piti kehitellä resepti itse.
Nyt taas
muistin, miksi en juurikaan muulloin tee mitään karviaisista: niiden
perkaaminen on hitainta ja ikävintä mahdollista puuhaa. Yksi kerrallaan, kanta *nips* töyhtö *nips* marja kulhoon, kanta *nips*
töyhtö *nips* marja kulhoon, kanta *nips* töyhtö *nips* jne jne jne… Jotenkin paljon tylsempää puuhaa kuin vaikka
mansikoiden kantojen nyppiminen. Ainakin minusta. Onneksi pienehköön karviaistiramisuun
ei tarvita kuin muutama sata grammaa marjoja ja loppuosa tämän jälkiruoan
valmistuksesta sujuu todella nopeasti. Tiramisu on koottu noin 18 x 18 cm
lasivuokaan ja siitä riittää kuudelle.
Tiramisu
karviaisista
300 + 100 g (vihreitä) karviaisia
0,5 dl Marsalaa
100 g sokeria
2 dl vispikermaa
0,5 tl vaniljauutetta tai jauhettua vaniljaa
2 rkl sokeria
250 g mascarponea
2 rkl Marsalaa
12-15 savoiardikeksiä
kourallinen suolapaahdettuja pistaaseja
Perkaa karviaiset ja jätä noin 100 grammaa marjoja
viimeistelyä varten. Laita kattilaan 300 g perattuja karviaisia, puoli desiä
Marsalaviiniä sekä sokeri ja kiehauta kunnes sokeri on liuennut ja marjojen
kuori rikkoutunut. Jäähdytä keitos ennen kuin jatkat tiramisun valmistusta. Kun
keitos on jäähtynyt, nosta marjat reikäkauhalla toiseen astiaan. Kattilassa
oleva sokeriliemi käytetään savoiardikeksien kostuttamiseen.
Vatkaa vispikerma, vanilja sekä sokeri löysähköksi
vaahdoksi. Sekoita joukkoon mascarpone ja lopuksi Marsala. Nyt vaahto on melko
tanakkaa, mutta edelleen helposti levitettävissä. Lusikoi kolmannes
mascarponevaahdosta vuoan pohjalle.
Ota savoiardikeksit yksi kerrallaan, kasta keksi
molemmin puolin karviais-sokeriliemeen ja paina keksit vuokaan vierekkäin marscarponevaahtoon.
Kun yksi kerros keksejä on ladottu, lusikoi puolet hillotuista marjoista
keksien päälle. Levitä marjojen päälle toinen kolmannes mascarponevaahdosta ja
sen päälle kerros karviais-sokeriliemessä kostutettuja savoiardikeksejä, sitten
toinen puoli hillotuista marjoista ja viimeksi loput mascarponevaahdosta.
Tasoita pinta.
Rouhi pistaasit ja ripottele ne tiramisun pinnalle.
Laita vuoka jääkaappiin tekeytymään vähintään neljäksi tunniksi, mieluiten
seuraavaan päivään.
Leikkaa kiinteytynyt tiramisu paloiksi ja viimeistele
annokset muutamalla kokonaisella karviaisella ja savoiardikeksillä.
4 kommenttia:
Karviasten ja viinimarjojen perkaaminen on ihan kamalaa. Saimme vanhemmiltani 5 l karviaisia. Puolet jaksoin perata, lopuista tein vispipuuron. Siinä eivät kannat haitanneet, jäivät siivilään kuorien kanssa.
*Nips nips* vie karviaisten kanssa järjen - mutta on ne sitten älyttömän hyviäkin :)
Hmm.. perkaa karviaiset ? ..en ole koskaan perannut karviaisia mitenkään. Poiminut vain puskasta ja eikun käyttöön.
Hyvännäköinen Tiramisu. Täytyy varmaan joskus kokeilla, kun noita karviaisiakin tuppaa olemaan :)
Täytyy varmaan joskus minun puolestani kokeilla jättää perkaamatta ja käyttää karviaiset sellaisenaan.
Lähetä kommentti