Tätä hampurilaista
ei valmisteta kanista vaikka Welsh rarebit lausutaankin Welsh rabbit eli kuten
walesilainen kani. Alkujaan se on Oxfordin sanakirjan mukaan kirjoitettukin
muodossa rabbit. Kyseessä on juustosta valmistettu kastike, joka yleensä
tarjotaan paahdetun ja grillatun leivän kanssa. Nimen synnystä ei ole täyttä
varmuutta, mutta se lienee humoristinen ilmaus jollekin, jota ei ole ja joka on
korvattu jollakin muulla, lähtökohtaisesti huonommalla. Welsh comb esimerkiksi
tarkoittaa tukan kampaamista sormin. Ehkä Welsh rabbit on ruoka, johon on
turvauduttu lihan puutteessa.
Delicious
–lehdestä löytyneen rarebit -hampurilaisreseptin teki mielenkiintoiseksi se,
että juustokastike normaalista poiketen tarjotaan hieman kiinteämmässä muodossa
pihvin päällä ja sen lisäksi hampparille on tehty majoneesipohjainen kastike,
jossa on samoja makuja.
Welsh
Rarebit Burgers
Rarebit
majoneesikastike
250 g majoneesia
1 ½ rkl englantilaista
sinappia
1 ½ rkl Worcestershire
kastiketta
½ - 1 tl Srirachaa
Rarebits
30 ml englantilaista
pale ale -olutta
2 tl Worcestershire
kastiketta
2 tl englantilaista
sinappia
30 ml kermaa
½ rkl Srirachaa
2 tl maissijauhoa
10 ml kermaa
25 g raastettua
parmesaania
85 g raastettua
vintage cheddaria
muut ainekset burgeria varten
600 g pihvinaudan
flank steakista jauhettua lihaa
suolaa
ja pippuria
8 kpl paistettuja
pekonisiivuja
4 kpl perunabriosseja
(katso eilinen päivitys) tai muita hyviä sämpylöitä
rapeaa
salaattia
punasipulia ohuina
viipaleina
etikkaisia
pikkukurkkuja viipaleina
Laita rarebittejä varten olut, Worcestershirekastike,
sinappi, 30 ml kermaa ja Sriracha kattilaan keskilämmölle kuumenemaan. Sekoita
sillä aikaa maissijauho ja 10 ml kermaa keskenään ja kun neste kattilassa alkaa
porista vispaa joukkoon maissijauhoseos ja parmesaaniraaste. Sekoita kunnes
seos on sileää ja sakeaa.
Siirrä sivuun jäähtymään. Sekoita raastettu cheddar jäähtyneen seoksen joukkoon ja muotoile massasta neljä palloa. Laita ne yksitellen kahden leivinpaperipalan väliin ja litistä ne n. 10 cm pyöreiksi levyiksi (hampurilaispihvin kokoisiksi siis). Laita jääkaappiin siihen asti, kunnes ne tarvitaan.
Siirrä sivuun jäähtymään. Sekoita raastettu cheddar jäähtyneen seoksen joukkoon ja muotoile massasta neljä palloa. Laita ne yksitellen kahden leivinpaperipalan väliin ja litistä ne n. 10 cm pyöreiksi levyiksi (hampurilaispihvin kokoisiksi siis). Laita jääkaappiin siihen asti, kunnes ne tarvitaan.
Paloittele liha ja hienonna se karkeahkoksi monitoimikoneella tai lihamyllyllä. Jaa massa neljään osaan ja tee niistä ensin pallurat. Muotoile niistä sitten käsin n. 10 cm kokoiset pihvit (sämpylän koon mukaan). Mausta pihvit molemmin puolin suolalla ja vastarouhitulla mustapippurilla juuri ennen paistamista. Kuumenna paistinpannu kuumaksi ja paista pihvit kahdessa erässä käännellen niitä minuutin välein kolme-neljä kertaa, kunnes neste nousee pintaan ja pihvit vaikuttavat kypsiltä. Siirrä sivuun pannulta.
Tuore ja hyvälaatuinen liha saa jäädä maun mukaan roseeksikin sisältä – syödäänhän tartarpihvejäkin.
Paahda halkaistut sämpylät grillissä tai pannulla ja
paista pekoniviipaleet pannulla rapeiksi. Siirrä pekoni sivuun ja pidä
lämpimänä.
Kuumenna uunin grillivastus. Laita salaatinlehti
sämpylän pohjapuolelle ja asettele sen päälle kurkkuviipaleita. Irrota
punasipulirenkaat toisistaan ja laita niitä kurkkuviipaleiden päälle. Lisää
majoneesikastiketta sipulien päälle ja sämpylän päälliosan sisäpuolelle.
Seuraavaksi pihvit kasvisten ja kastikkeen päälle ja niiden päälle Welsh
rarebit jääkaapista.
Laita purilaiset ilman sämpylän päälliosaa hetkeksi grillivastuksen alle ja ota pois heti kun juusto sulaa ja pinta saa hieman väriä. Aseta pekoniviipaleet koko komeuden päälle, laita sämpylän päälliosa paikoilleen ja tarjoa.
Laita purilaiset ilman sämpylän päälliosaa hetkeksi grillivastuksen alle ja ota pois heti kun juusto sulaa ja pinta saa hieman väriä. Aseta pekoniviipaleet koko komeuden päälle, laita sämpylän päälliosa paikoilleen ja tarjoa.
Jos teet hampurilaisia isommalle joukolle, niin
majoneesikastikkeen ja rarebitit samoin kuin hampurilaispihvitkin voi tehdä
etukäteen jääkaappiin odottamaan paistamistaan. Silloin annosten valmiiksi saattamiseen ei
kulu liikaa aikaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti