Lämmin
ilmamassa karkasi Helsingin yltä ja sää muuttui viileämmäksi ja sateiseksi.
Ruokaa miettiessä tuli mieleen joku lämmin keitto ja päätimme tehdä keiton,
jossa on possutäytteisiä wontoneita. Liekö ruoka sitten korealaista,
kiinalaista tai thaimaalaista alkuperää, sitä en osaa sanoa, mutta tähän
reseptiin on poimittu ideoita ja makuja useista eri lähteistä ja sitten ne on
fuusioitu rapeiden retiisien kanssa epätrendikkäässä keittiössä.
Wonton-retiisikeitto
Keittoliemi
1,5 l kanalientä
1 rkl öljyä
n. 2 cm pala
tuoretta inkivääriä raastettuna
1-2 valkosipulinkynttä
raastettuna
2 uuden
sadon sipulia kahteen osaan leikattuna
valkopippuria
maun mukaan (pari rouhaisua)
(n. ½ tl) suolaa
maun mukaan
(n. 1 tl) ruokosokeria
maun mukaan
Kuumenna kattilassa öljy ja kuullota siinä valkosipuli
ja inkivääri. Kaada kanaliemi kattilaan ja lisää sinne sipulit ja mausteet.
Anna porista hiljaa 20-30 minuuttia samalla kun täytät nyyttejä. Kun keitto on
valmis niin nosta pois sipulit. Ne ovat tehtävänsä tehneet.
Possutäytteiset
wontonnyytit
1 pkt wontonlevyjä
( 200 g / noin 40 kpl )
250 g possun
jauhelihaa
1 munankeltuainen
1 valkosipulinkynsi
raastettuna
1 tl tuoretta
inkivääriä raastettuna
2 tl vähäsuolaista
soijakastiketta
1,5 tl riisiviinietikkaa
½ tl seesamiöljyä
chilihiutaleita
myllystä maun mukaan
suolaa
ja valkopippuria maun mukaan
Sekoita kaikki aineet kulhossa keskenään. Tämä määrä
täytettä on juuri sopiva määrä paketilliselle wontoneita.
Wontonnyyttien
täyttäminen
Avaa wontonpaketti ja ota sieltä käsittelyyn yksi ohut
wontonlevy kerrallaan. Peitä paketti kostealla liinalla etteivät ohuet
pastalevyt pääse kuivumaan.
Kostuta pastalevyn reunat vedellä ja laita keskelle
levyä pieni teelusikallinen täytettä. Taittele wonton kiinni kuvan osoittamalla
tavalla. Keitä laakeassa kattilassa vettä ja kypsennä wontonnyytit siinä 10
wontonia kerrallaan. Kun ne nousevat pinnalle, keitä niitä vielä noin 3
minuuttia ja nosta sitten reikäkauhalla lautaselle.
Lisäksi lautasille
Retiisinlehtiä
(tai paksoita tai pinaattia tai kiinankaalia)
sipulinvarsia
hienonnettuna
(tuoretta
korianteria riivittynä)
1 nippu retiisejä
neljään osaan lohkottuna
Annoksen
kasaaminen
Asettele lautasille retiisinnaatit/paksoin/kiinankaalin/pinaatinlehdet.
Jos käytät paksoita tai kiinankaalia, niin voit nopeasti ryöpätä sen ennen
lautaselle laittoa. Nosta wontonnyyttejä ja retiisinpaloja niiden päälle ja
kaada uudelleen kiehautettu keitto niiden päälle. Ripottele annoksen päälle
hienonnettua sipulinvartta (ja riivittyä korianteria). Jos ihmettelette miksi
korianteri on suluissa, niin se johtuu siitä, että en muistanut ostaa sitä. Se
toimii varmasti tässä keitossa, mutta ei ole mitenkään välttämätön. Laitoin sen
mukaan reseptiin kuitenkin.
2 kommenttia:
No nam! Pakko laittaa to do-listalle. Ja niin kauniita won toneja <3
Rapeat retiisit naatteineen oli tässä ihan ykkösjuttu :)
Lähetä kommentti