Kaikkihan
tietävät Janssonin kiusauksen. Normannin kiusauksessa anjoviksen tilalla on norjalainen
lohi. Useimmat kai kutsuvat sitä lohikiusaukseksi. Pienten alkutoimien jälkeen
kypsyy lähes itsekseen uunissa ja on hyvää (ja edullista) arki- tai
sunnuntairuokaa.
Normannin kiusaus
(2
hengen reilu annos)
300
– 400 g graavattua lohta
600
g perunaa suikaloituna
2 sipulia viipaloituna
1
puntti tilliä silputtuna
suolaa
valkopippuria myllystä
2
– 3 dl kermaa
Kuori
ja suikaloi perunat ja laita ne kylmään veteen, jotta tärkkelys huuhtoutuu pois
eivätkä perunat tummu. Suikaloi sipulit. Viipaloi lohi, jos se on yhtenä
palana. Käytän mielelläni tämän tapaisiin juttuihin samana päivänä graavattua
lohta. Kala on maustunut, mutta ei ole liian suolaista. Valuta perunat, laita
uunivuokaan pohjalle kerros perunaa, sitten kerros sipulia. Perunakerrosten
päälle aina hitunen suolaa ja pippuria. Seuraavaksi tulee lohikerros, jonka
päälle tillikerros, sipulikerros ja päällimmäiseksi perunakerros. Jos määrä on
isompi tai vuoan halkaisija pieni, tulee kerroksia useampi. Laita aina
päällimmäiseksi ja alimmaksi perunaa.
Laita
vuoka 200-asteiseen uuniin 20-30 minuutiksi ilman kermaa. Lisää sitten puolet
kermasta ja pudota uunin lämpö 175 asteeseen. Lisää puolen tunnin päästä puolet
jäljellä olevasta kermasta ja toisen puolituntisen jälkeen loppu kerma.
Kokonaispaistoaika on noin 1 t 45 min – 2 t. Jos pinta alkaa tummua liikaa,
niin voit peittää vuoan alumiinifoliolla.
Lisäkkeeksi
maustekurkkua ja halutessasi etikkapunajuurta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti