maanantai 18. elokuuta 2014

Normannin kiusaus


Kaikkihan tietävät Janssonin kiusauksen. Normannin kiusauksessa anjoviksen tilalla on norjalainen lohi. Useimmat kai kutsuvat sitä lohikiusaukseksi. Pienten alkutoimien jälkeen kypsyy lähes itsekseen uunissa ja on hyvää (ja edullista) arki- tai sunnuntairuokaa.Normannin kiusaus
(2 hengen reilu annos)

300 – 400 g   graavattua lohta
600 g             perunaa suikaloituna
2                    sipulia viipaloituna
1 puntti         tilliä silputtuna
                      suolaa
                      valkopippuria myllystä
2 – 3 dl          kermaa

Kuori ja suikaloi perunat ja laita ne kylmään veteen, jotta tärkkelys huuhtoutuu pois eivätkä perunat tummu. Suikaloi sipulit. Viipaloi lohi, jos se on yhtenä palana. Käytän mielelläni tämän tapaisiin juttuihin samana päivänä graavattua lohta. Kala on maustunut, mutta ei ole liian suolaista. Valuta perunat, laita uunivuokaan pohjalle kerros perunaa, sitten kerros sipulia. Perunakerrosten päälle aina hitunen suolaa ja pippuria. Seuraavaksi tulee lohikerros, jonka päälle tillikerros, sipulikerros ja päällimmäiseksi perunakerros. Jos määrä on isompi tai vuoan halkaisija pieni, tulee kerroksia useampi. Laita aina päällimmäiseksi ja alimmaksi perunaa.

Laita vuoka 200-asteiseen uuniin 20-30 minuutiksi ilman kermaa. Lisää sitten puolet kermasta ja pudota uunin lämpö 175 asteeseen. Lisää puolen tunnin päästä puolet jäljellä olevasta kermasta ja toisen puolituntisen jälkeen loppu kerma. Kokonaispaistoaika on noin 1 t 45 min – 2 t. Jos pinta alkaa tummua liikaa, niin voit peittää vuoan alumiinifoliolla.

Lisäkkeeksi maustekurkkua ja halutessasi etikkapunajuurta.


Ei kommentteja: