Kun
meillä tehtiin letitettyä kalaa, siitä jäi yli kirjolohta, nieriää ja kuhaa.
Pakastin ne myöhempää käyttöä varten. Jääkaapissa oli puolikas purkillinen
katkarapuja ja kun vielä ”kesäkeitto 2.014”:n jäljiltä pakkasesta seuraan liittyi pieni
pala kylmäsavustettua taimenta, niin tämän keiton kalaparvi olikin koossa.
Keitto itsessään valmistui ihan tavallisen, perinteisen kalakeiton tapaan ja
sen voi valmistaa ihan mistä tahansa käytettävissä olevasta, nahattomasta ja
ruodottomasta kalasta (eivätkä katkaravut ole lainkaan välttämättömiä, niitä nyt
vaan sattui olemaan jääkaapissa avattu vajaa purkillinen).
Kalakeitto sekalaisista kaloista
500
g sekalaisia kaloja
100
g katkarapuja
400
g uutta perunaa
1 porkkana
2 uuden sadon sipulia karkeana
silppuna ja sipulinvartta
tilliä hienonnettuna
1
l kalalientä
0,5-1
dl kermaa
voita
suolaa
valkopippuria myllystä
kokonaisia
maustepippureita
Ota
kalat pakasteesta jääkaappiin sulamaan edellisenä päivänä. Pieni kalat sopivan
kokoisiksi paloiksi, mausta ne hyvin valkopippurilla ja suolalla, ja anna
maustua sen aikaa kun teet muuta.
Silppua
sipuli, sipulinvarret ja porkkana. Kuumenna kattilassa kalaliemi. Kuullota
toisessa kattilassa voissa silputtu sipuli ja porkkananpalat. Kaada kuuma kalaliemi
joukkoon ja lisää perunat sekä maustepippurit. Kuori perunat jos on tarpeen.
Jos perunat ovat pieniä, niin voit laittaa ne kokonaisina. Muuten pilko ne
suupalan kokoisiksi. Keitä perunoita tarpeellinen aika, 12 – 18 minuuttia
lajikkeesta ja koosta riippuen. Lisää kymmenen minuutin jälkeen silputut
sipulinvarret ja tilli.
Kun
perunat ovat kypsiä, sekoita joukkoon kerma ja lisää joukkoon kalanpalat sekä
katkaravut. Tarkista maku. Ota pois kuumalta levyltä ja anna hautua vähän
aikaa, jotta kala kypsyy. Lisää vielä nokare voita. Älä sekoita voimakkaasti,
ettei kalasta tule silppua. Nauti keiton kanssa esimerkiksi
saaristolaislimppua.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti