perjantai 15. elokuuta 2014

Ihan tavallinen kalakeittoKun meillä tehtiin letitettyä kalaa, siitä jäi yli kirjolohta, nieriää ja kuhaa. Pakastin ne myöhempää käyttöä varten. Jääkaapissa oli puolikas purkillinen katkarapuja ja kun vielä ”kesäkeitto 2.014”:n jäljiltä pakkasesta seuraan liittyi pieni pala kylmäsavustettua taimenta, niin tämän keiton kalaparvi olikin koossa. Keitto itsessään valmistui ihan tavallisen, perinteisen kalakeiton tapaan ja sen voi valmistaa ihan mistä tahansa käytettävissä olevasta, nahattomasta ja ruodottomasta kalasta (eivätkä katkaravut ole lainkaan välttämättömiä, niitä nyt vaan sattui olemaan jääkaapissa avattu vajaa purkillinen).


Kalakeitto sekalaisista kaloista

500 g             sekalaisia kaloja
100 g             katkarapuja
400 g             uutta perunaa
1                    porkkana
2                    uuden sadon sipulia karkeana silppuna ja sipulinvartta
                      tilliä hienonnettuna
1 l                  kalalientä
0,5-1 dl          kermaa
                      voita
                      suolaa
                      valkopippuria myllystä
                      kokonaisia maustepippureita

Ota kalat pakasteesta jääkaappiin sulamaan edellisenä päivänä. Pieni kalat sopivan kokoisiksi paloiksi, mausta ne hyvin valkopippurilla ja suolalla, ja anna maustua sen aikaa kun teet muuta.

Silppua sipuli, sipulinvarret ja porkkana. Kuumenna kattilassa kalaliemi. Kuullota toisessa kattilassa voissa silputtu sipuli ja porkkananpalat. Kaada kuuma kalaliemi joukkoon ja lisää perunat sekä maustepippurit. Kuori perunat jos on tarpeen. Jos perunat ovat pieniä, niin voit laittaa ne kokonaisina. Muuten pilko ne suupalan kokoisiksi. Keitä perunoita tarpeellinen aika, 12 – 18 minuuttia lajikkeesta ja koosta riippuen. Lisää kymmenen minuutin jälkeen silputut sipulinvarret ja tilli.

Kun perunat ovat kypsiä, sekoita joukkoon kerma ja lisää joukkoon kalanpalat sekä katkaravut. Tarkista maku. Ota pois kuumalta levyltä ja anna hautua vähän aikaa, jotta kala kypsyy. Lisää vielä nokare voita. Älä sekoita voimakkaasti, ettei kalasta tule silppua. Nauti keiton kanssa esimerkiksi saaristolaislimppua.


Ei kommentteja: