Etsiessäni
lämpimille ilmoille sopivia ruokia netistä törmäsin mielestäni hauskaan
korealaiseen ruokaan nimeltä bibimguksu. Se on mausteinen kylmä nuudeliruoka,
joka on Koreassa erittäin suosittu erityisesti lämpimillä kesäilmoilla. Sen
kylmyys ja mausteisuus miellyttää korealaisia ja ajattelin sen sopivan
meillekin näille harvinaisille kesäviikoille. Bibimguksu on valmistettu somen
–nuudeleista ja sen mausteinen kastike perustuu satoja vuosia käytettyyn korealaiseen
Gochujang –kastikkeeseen. Sitä käytetään pohjana useisiin erilaisiin
korealaisen keittiön ruokiin. Bibimguksu voidaan nauttia sellaisenaan
esimerkiksi lounaaksi, mutta sen kanssa tarjotaan usein vaikkapa kimchiä tai
bulgogia. Koska proteiinin puute perus –bibimguksussa hieman ihmetytti Tuplaespressoa, laitoin
lisukkeeksi aterian hengen mukaisesti wokattuja naudanfileesuikaleita.
Bibimguksu -resepteissä kerrotaan, että jos ruoka tuntuu liian tuliselta, kannattaa jo etukäteen ottaa pöytään valmiiksi lasillinen maitoa.
Bibimguksu -resepteissä kerrotaan, että jos ruoka tuntuu liian tuliselta, kannattaa jo etukäteen ottaa pöytään valmiiksi lasillinen maitoa.
Bibimguksu
(annos
kahdelle)
n.
100 g somen-nuudeleita (1 nippu)
Gochujang-kastike
3
rkl gochujang
maustekastiketta (Helsingissä Vii Voan oli paikka, josta sitä löytyi)
1
rkl glukoosisiirappia (voi
käyttää myös tomusokeria, mutta määrä tarvinnee tuplata)
1
rkl sherryviinietikkaa
1
rkl soijakastiketta
1
rkl seesamiöljyä
2
tl seesaminsiemeniä
Wokkiliha
200
g naudan ulkofileetä
1 valkosipulinkynsi
edellisen kokoinen pala
tuoretta inkivääriä
1
rkl soijakastiketta
1
rkl rypsiöljyä
suolaa
mustapippuria myllystä
rypsiöljyä paistamiseen
Lisukkeeksi ja koristeeksi
salaattia revittynä
suikaleiksi leikattua
kurkkua siemenet poistettuna
mustia seesaminsiemeniä
2 kovaksi keitettyä kananmunaa
lohkoina
Suikaloi
filee pitkiksi suikaleiksi ja mausta ne suolalla ja mustapippurilla. Valmista
marinadi lihalle. Raasta valkosipuli ja inkivääri kulhoon ja sekoita joukkoon
soijakastike ja rypsiöljy. Sekoita lihasuikaleet joukkoon ja siirrä odottamaan.
Sekoita
Gochujang-maustekastikkeeseen muut ainekset ja siirrä sivuun.
Kuumenna
wokki tai paistinpannu kuumaksi, laita sille rypsiöljyä ja ruskista
lihasuikaleet.
Kuumenna
kattilassa vesi kiehuvaksi ja laita nuudelit joukkoon. Kun vesi kiehuu
uudelleen ja vaahtoaa, niin lisää joukkoon kahvikupillinen kylmää vettä,
sekoita nuudelit irti toisistaan ja kiehauta uudelleen. Kun vesi kiehuu, kaada
nuudelit lävikköön ja huuhtele kylmällä vedellä samalla sekoitellen kädellä
niin, että nuudelit jäähtyvät tasaisesti. Laita siivilä tai lävikkö
nuudeleineen kulhoon, jossa on kylmää vettä ja anna jäähtyä kunnolla. Nosta
siivilä pois vedestä, valuta ja kaada nuudelit tyhjään kulhoon. Lisää
gochujang-kastiketta niille vähän kerrallaan, ja maista, että sitä ei mene
liikaa. Se on todella vahvaa. Sekoita niin, että kastiketta on tasaisesti joka
puolella.
Laita
annoskulhon pohjalle riivittyä salaattia ja nosta sen päälle maustetut nuudelit
ja aseta lihasuikaleet viereen. Laita päälle ja/tai viereen kurkkusuikaleet ja
kananmunanlohkot ja ripottele päälle vielä mustia seesaminsiemeniä. Mausteinen
helleruoka on valmis.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti