lauantai 30. elokuuta 2014

Lohta fenkolipedilläMeinasin tähän alkuun kertoilla kalan terveellisyydestä ja sensellaisesta, mutta kun yhtäällä painotetaan rasvaisen kalan terveyshyötyjä ja lohensyönnin vähentävän sydän- ja verisuonisairauksia, niin toisaalla pelotellaan kalojen keräämillä myrkyillä sekä raskasmetalleilla ja annetaan tarkkoja syöntisuosituksia, kuka saa syödä mitä, koska ja miten paljon. Sitten kun näihin lisätään eri maatalous- ja luonnonsuojelujärjestöjen mustat ja punaiset listat, jotka ovat kokolailla erilaiset eri maissa, kalasoppa on valmis. Tässä ei siis enää tarvitse keittää soppaa, vaan paistaa pannulla ihanaa rapeanahkaista lohta ja valmistaa sen seuraksi makeaa fenkolipaistosta. 

Kannattaa muistaa, että kalan nahka sisältää myös iholle hyödyllistä kollageenia, joka vaikuttaa sisäisesti nautittuna paljon tehokkaammin kuin ulkoisesti purkista voiteena.Fenkolipaistos (kahdelle)

1 iso              fenkoli (tai 2 pientä)
1                    uuden sadon nippusipuli
½ - 1 dl         vettä
tilliä
½ dl               Pernodia (tai muuta aniksen makuista likööriä)
voita
suolaa
valkopippuria myllystä

Viipaloi tai suikaloi fenkoli ja sipuli. Laita pannulle nokare voita ja kuullota siinä kasviksia. Mausta suolalla ja pippurilla, lisää vesi ja hauduta muutama minuutti kunnes neste on haihtunut. Lorauta Pernod pannulle ja ruskista fenkolia hetki. Lisää pannulle pari nokaretta voita, sekoita joukkoon silputtua tilliä (sekä mahdolliset fenkolin höytyvät, ne tillin näköiset) ja siirrä paistos sivuun odottamaan kalaa.


Pannulla paistettu lohi

200 - 250 g    lohta / syöjä
suolaa
valkopippuria myllystä
pikkutilkka rypsiöljyä

Lohessa tulee olla tallella nahka, joka on suomustettu. Pyydä kalakauppiastasi tekemään se. Jos suomustat itse, niin se on kätevämpää tehdä ennen lohen paloittelua annospaloihin. Jos kala ei ole valmiiksi ruodotonta, niin nypi ruodot pois ennen paloittelua. Poista myös mahdollinen valkoinen vatsarasva ennen kypsennystä.

Mausta kala suolalla ja valkopippurilla ja laita se nahkapuoli alaspäin paistinpannulle, jossa on vähän öljyä. Paista nahka rapeaksi eli noin 5 minuuttia. Käännä varovasti lohipalat ja paista vielä minuutin tai pari lihapuolelta, jolloin lohi jää sopivasti roséksi ja meheväksi. Älä ylikypsennä.

Kokoa annos. Laita lautaselle fenkolipaistosta ja nosta lohi sen päälle nahkapuoli ylöspäin. Lisukkeeksi sopii hyvin basmatiriisi ja koristeeksi tilli.

Jos lohen määrä tuntuu isolta, niin voin kertoa, että vähäisempi määrä harmittaisi lautasen tyhjennyttyä, sillä kuten Jorma Uotinen sanoisi: ”Ei huoono”. (Toki jos on alku- ja/tai jälkiruokaa lisäksi, niin määrää voi pienentää 150 grammaan.)Ei kommentteja: