Meinasin tähän alkuun kertoilla kalan terveellisyydestä ja sensellaisesta, mutta kun yhtäällä painotetaan rasvaisen kalan terveyshyötyjä ja lohensyönnin vähentävän sydän- ja verisuonisairauksia, niin toisaalla pelotellaan kalojen keräämillä myrkyillä sekä raskasmetalleilla ja annetaan tarkkoja syöntisuosituksia, kuka saa syödä mitä, koska ja miten paljon. Sitten kun näihin lisätään eri maatalous- ja luonnonsuojelujärjestöjen mustat ja punaiset listat, jotka ovat kokolailla erilaiset eri maissa, kalasoppa on valmis. Tässä ei siis enää tarvitse keittää soppaa, vaan paistaa pannulla ihanaa rapeanahkaista lohta ja valmistaa sen seuraksi makeaa fenkolipaistosta.
Kannattaa muistaa, että kalan nahka sisältää myös iholle hyödyllistä kollageenia, joka vaikuttaa sisäisesti nautittuna paljon tehokkaammin kuin ulkoisesti purkista voiteena.
Fenkolipaistos (kahdelle)
1
iso fenkoli (tai 2 pientä)
1 uuden sadon nippusipuli
½
- 1 dl vettä
tilliä
½
dl Pernodia (tai muuta
aniksen makuista likööriä)
voita
suolaa
valkopippuria
myllystä
Viipaloi
tai suikaloi fenkoli ja sipuli. Laita pannulle nokare voita ja kuullota siinä
kasviksia. Mausta suolalla ja pippurilla, lisää vesi ja hauduta muutama
minuutti kunnes neste on haihtunut. Lorauta Pernod pannulle ja ruskista
fenkolia hetki. Lisää pannulle pari nokaretta voita, sekoita joukkoon silputtua
tilliä (sekä mahdolliset fenkolin höytyvät, ne tillin näköiset) ja siirrä paistos
sivuun odottamaan kalaa.
Pannulla paistettu lohi
200
- 250 g lohta / syöjä
suolaa
valkopippuria
myllystä
pikkutilkka
rypsiöljyä
Lohessa
tulee olla tallella nahka, joka on suomustettu. Pyydä kalakauppiastasi tekemään
se. Jos suomustat itse, niin se on kätevämpää tehdä ennen lohen paloittelua
annospaloihin. Jos kala ei ole valmiiksi ruodotonta, niin nypi ruodot pois
ennen paloittelua. Poista myös mahdollinen valkoinen vatsarasva ennen
kypsennystä.
Mausta
kala suolalla ja valkopippurilla ja laita se nahkapuoli alaspäin
paistinpannulle, jossa on vähän öljyä. Paista nahka rapeaksi eli noin 5
minuuttia. Käännä varovasti lohipalat ja paista vielä minuutin tai pari
lihapuolelta, jolloin lohi jää sopivasti roséksi ja meheväksi. Älä ylikypsennä.
Kokoa
annos. Laita lautaselle fenkolipaistosta ja nosta lohi sen päälle nahkapuoli
ylöspäin. Lisukkeeksi sopii hyvin basmatiriisi ja koristeeksi tilli.
Jos
lohen määrä tuntuu isolta, niin voin kertoa, että vähäisempi määrä harmittaisi
lautasen tyhjennyttyä, sillä kuten Jorma Uotinen sanoisi: ”Ei huoono”. (Toki
jos on alku- ja/tai jälkiruokaa lisäksi, niin määrää voi pienentää 150
grammaan.)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti