Saimme haasteen lähteä ideoimaan säästöbudjetilla tehtäviä ruokia. Mitä kaikkea 30 eurolla kokkaa neljälle hengelle. Asiallinen juttu, totta vieköön, kun joka paikassa kerrotaan miten tavallisen ihmisen elämästä vieraantuneet päättäjämme ovat taas säätämässä kotitalouksille lisää maksettavaa. Noh, politiikka sikseen, vaikka siitäkin olisi sanottavana sananen tai kaksi. Keskitytään nyt vaan ruokaan. 30 euron haasteen otti vastaan meidän lisäksemme 11 muuta blogia ja tätä kautta voi käydä kurkkaamassa muiden kokkailuja.
Esimerkkiperheemme on kohtalaisen kaikkiruokainen, nelihenkinen perhe, joka asuu kaupungissa
eikä viljele itse yhtään mitään, ei edes parvekelaatikossa.
* kaikki
ruoka ostetaan tavallisesta kaupasta
* ruoka valmistetaan niin kotimaisista raaka-aineista kuin mahdollista
* ruoka valmistetaan niin kotimaisista raaka-aineista kuin mahdollista
* tavallisia kauden aineksia, ei kalliita erikoistuotteita eikä luomua
* näihin
ruokiin ei käytetä tarjoustuotteita, jotta hinta olisi tasapuolinen kaikille
* ruoka-aineista
valitaan eri tuotemerkeistä edullisimmat vaihtoehdot
* ruoan valmistukseen
ei tarvita erikoistyövälineitä eikä erikoistaitoja
* hyvä
maku on tärkeämpää kuin erikoiset kikkailut
* kaapissa
on ennestään jauhoja, sokeria, liemikuutioita, pastaa yms perusaineksia
* kaapissa
on ennestään suolaa, sinappia, etikkaa sekä tavallisimpia kuivamausteita
Resepteihin käytettävien perusainesten hinta on laskettu niiden edullisimmasta normaalista kilohinnasta (sokeri, jauhot, pasta, maito, liemikuutiot, ruokaöljy, ym). Tarkistimme hinnat Citymarketin myymälästä ja nettiruokakaupasta. Ruukkuyrttejä tässä ruoanvalmistuksessa ei käytetä, sillä niiden hinta-laatu(-määrä)suhde jättää usein paljon toivomisen varaa.
Haasteen ruokia kokatessa ja hintoja laskiessa meille kirkastui jälleen kerran, miksi käymme aivan
liian harvoin ravintolassa syömässä. Kotikeittiössä valmistuu edullisesti
huikean hyviä ja monipuolisia aterioita, joista saa paitsi syömisen nautinnon,
myös harrastamisen ilon. Epätrendikkäässä
keittiössä ei millään saatu kulumaan yhteen tavalliseen, arkiseen neljän hengen ateriaan kolmeakymppiä. Senpä vuoksi "jouduimme" valmistamaan kolmen ruokalajin sunnuntaiaterian, eikä edes sen tarpeet maksaneet kolmeakymppiä, vaikka kuinka tunnollisesti yritimme tuhlata koko rahan.
Näistä kolmesta ruokalajista koostettu ateria riittäisi oikeasti vähintään kuudelle normaalinälkäiselle, mutta jos pöydän ääressä istuu nuoria miehiä tai tuntuu siltä että pitäisi alkaa kerätä energiaa talviunia varten, menu on neljälle.
Kolmenkympin ja kolmen ruokalajin kokolihamenusta
tuli tällainen:
*
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
alkuruoka
gratinoitu sipulikeitto
pääruoka
karamellisoitu viljaporsaan kassler
kermamuhennettua perunaa, juuriselleriä ja
palsternakkaa
coleslaw
jälkiruoka
kerrosjälkiruoka lasissa eli
"ikään kuin luumu-juustokakku"
"ikään kuin luumu-juustokakku"
*
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Alkuruokana
tarjoiltu gratinoitu sipulikeitto on syksyn maistuvin keitto. Juuston suolaisuus korostaa sipulin makeutta, valkoviini antaa keitolle sopivasti hapokkuutta ja paahtoleipä kerää viimeisetkin hyvät maut
yhteen. Lasillinen hyvää punaviiniä maistuu niin sipulikeiton kuin pääruoan
kasslerinkin kanssa.
Gratinoitu sipulikeitto
1
kg keltasipuleita
1
pieni valkosipulinkynsi
50
g voita
0,5
dl ruokaöljyä
0,5
tl suolaa
1
tl sokeria
0,5
dl vehnäjauhoja
1
l lihalientä
n.2
dl valkoviiniä
1
tl timjamia
1
laakerinlehti
mustapippuria
myllystä
Gratinointiin
paahtoleipää
2-3 viipaletta/annos
150
g Oltermanni-juustoa raastettuna (normihinta, ei "Putin-juustoa")
Kuori
ja halkaise sipulit ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Leikkaa
valkosipulinkynsi pienenpieniksi paloiksi. Sulata voi isossa kattilassa, lisää
öljy ja kuullota sipuleita miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Lisää suola ja
sokeri, sekoita ja anna sipuleiden hautua kannen alla puolisen tuntia. Pari
kertaa voi käydä vähän sekoittelemassa ja katsomassa miltä sipulit alkavat
näyttää. Ripottele sipuleille jauhot ja sekoittele miedolla lämmöllä viitisen
minuuttia kunnes jauhot ovat turvonneet. Lisää kiehuva lihaliemi, valkoviini,
timjami ja laakerinlehti, sekoita hyvin ja anna keiton hautua vielä noin puoli
tuntia. Viimeistele ripauksella mustapippuria.
Leikkaa
leipäviipaleista reunat pois ja paahda leipäviipaleet paahtimella tai uunissa.
Kuutioi leipä. Annostele keitto uuninkestäville lautasille. Laita
leipäviipaleet keiton päälle ja ripottele niille juustoraaste. Laita lautaset
hetkeksi uunin ylätasolle grillivastuksen alle kunnes juusto on sulanut ja
kauniin värinen. Usein resepteissä käytetään kokonaista leipäviipaletta
kuutioiden asemesta, mutta olen monesti kokenut sen syömisen hankalaksi, siksi
kuutiot.
HINTA
sipulit 1 kg
1,59
valkosipulinkynsi 1 kpl -
,10
voi 50 g -
,29
rypsiöljy 0,5 dl -
,13
vehnäjauho 0,5 dl -
,04
lihaliemikuutio 2 kpl -
,27
valkoviini 1,87 dl
3, - (Alko 506792)
paahtoleipä
10 viip. - ,73
Oltermanni 150 g
1,05
SIPULIKEITTO 7,20 = 1,80/annos
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
* * * * *
Pääruoaksi
neljän hengen ateriaa varten ostin valmiiksi pakatun palan kotimaista viljaporsaan
kassleria (kassler on possun luutonta etuselkää eli niskaa). Pakkauksen paino oli n. 900 g. Kypsennys tapahtui keittämällä ja
viimeistely pannulla. Edullisemmat
ruhonosat vaativat melko pitkän kypsennysajan, mutta ne ovat myös paljon
mehevämpiä, ja maukkaampia kuin filee tai paisti. Kasslerin voi keittää jo
vaikka edellisenä päivänä sillä välin, kun itse puuhailee jotain muuta, vaikka vain katsoo telkkaria. Suolapintaisen lihan ja makean kastikkeen liitto
täydentyi kermassa haudutetuilla juureksilla. Coleslaw kesäntuoreista kasviksista
ja omatekoisesta majoneesista sopi näin maustettujen lihan ja juuresten kanssa
täydellisesti.
Keitetty ja karamellisoitu kassler
900
g pala kotimaista viljaporsaan kassleria
Keitinliemi
1
dl eli 125 g karkeaa merisuolaa
1
sipuli lohkoina
pala
(n.70 g) juuriselleriä kuorittuna ja paloiteltuna
3
laakerinlehteä
1
rkl kokonaisia valkopippureita
1
rkl kokonaisia maustepippureita
vettä
niin, että liha peittyy (kattilasta riippuen n. 2 l)
Karamellisointi
1
dl sokeria
1,5
dl vettä
2
rkl soijakastiketta
valkopippuria
myllystä
Huuhtele
liha ja laita se kattilaan kylmään veteen. Kun vesi alkaa kiehua, kuori pois
pinnalle nouseva vaahto. Lisää sitten mausteet ja keitä hiljalleen, kunnes
lihalämpömittari näyttää 85 astetta. Jos ei ole mittaria, niin 1 h 45 min – 2 h
on sopiva keittoaika tällaiselle palalle. Suolan määrä saattaa tuntua suurelta,
mutta suolaisuus ei tunkeudu koko lihaan, vaan maustaa vain sen ulkopinnan.
Kun
liha on kypsä, nosta se pois liemestä jäähtymään. Jos kypsennät lihan jo
edellisenä päivänä tai muutoin hyvissä ajoin, niin siirrä jäähtynyt liha
jääkaappiin odottamaan loppusilausta.
Leikkaa liha sopivan paksuisiksi viipaleiksi. Laita paistinpannulle vesi ja sokeri ja anna veden ensin imeytyä sokeriin tasaisesti. Anna sokerin sulaa sekä hiukan ruskistua miedolla lämmöllä ja sekoita soijakastike joukkoon. Lämmitä liha tässä kastikkeessa, mausta pippurilla ja nosta tarjolle. Kaada pannuun jäänyt kastike vielä lihanpaloille. Suolapintaisen lihan ja makean kastikkeen yhdistelmä maistuu tosi hyvältä.
Leikkaa liha sopivan paksuisiksi viipaleiksi. Laita paistinpannulle vesi ja sokeri ja anna veden ensin imeytyä sokeriin tasaisesti. Anna sokerin sulaa sekä hiukan ruskistua miedolla lämmöllä ja sekoita soijakastike joukkoon. Lämmitä liha tässä kastikkeessa, mausta pippurilla ja nosta tarjolle. Kaada pannuun jäänyt kastike vielä lihanpaloille. Suolapintaisen lihan ja makean kastikkeen yhdistelmä maistuu tosi hyvältä.
HINTA
possunkassler 900 g
8,06
sipuli 150 g -
,24
juuriselleri 70 g -
,28
suola
ja mausteet - ,30
sokeri 1 dl -
,09
soijakastike 2 rkl -
,30
mausteet - ,20
KASSLER
9,47 = 2,37/annos
* * * * * * * * * *
Kermamuhennetut juurekset
700
g yleisperunaa
150
g palsternakkaa
150
g juuriselleriä
1
¼ dl kuohukermaa
2
dl kevytmaitoa
suolaa
hiukan
valkopippuria myllystä
mustapippuria
myllystä
kourallinen
tuoretta lehtipersiljaa
Kuori
ja paloittele juurekset ja keitä ne suolalla maustetussa vedessä lähes
kypsiksi. Kaada keitinvesi pois ja leikkaa juurekset sormenpään kokoisiksi
paloiksi. Lisää juuresten päälle kattilaan kerma sekä maito ja keitä kunnes
neste on lähes kokonaan imeytynyt ja juurekset täysin pehmeitä. Survo juurekset
karkeaksi soseeksi ja mausta suolalla sekä valko- ja mustapippurilla. Ripottele
juuresmuhennoksen päälle silputtua lehtipersiljaa.
HINTA
peruna 700 g -
,91
palsternakka 150 g -
,75
juuriselleri 150 g -
,60
kuohukerma
1 ¼ dl - ,81
kevytmaito 2 dl -
,24
mausteet - ,50
JUURESMUUSI 3,81 = 0,95/annos
* * * * * * * * * *
Coleslaw
300
g valkokaalia
1
pieni punasipuli
2
isohkoa porkkanaa
suolaa
mustapippuria
myllystä
Majoneesi
1
muna
2
tl sinappia
2
tl valkoviinietikkaa
2
dl rypsiöljyä
suolaa
valkopippuria
myllystä
Leikkaa
tai raasta karkeasti kaali sekä punasipuli mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi.
Raasta porkkana kohtalaisen karkeaksi raasteeksi ja sekoita kaikki keskenään.
Painele salaattiaineksia puunuijalla tai vastaavalla, jotta ne pehmenevät.
Mausta kevyesti suolalla sekä mustapippurilla ja jätä kasvisraaste jääkaappiin
muutamaksi tunniksi (tai vaikka seuraavaan päivään asti) mehustumaan.
Riko
kananmuna sauvasekoittimen kulhoon. Lisää sinappi, valkoviinietikka sekä
rypsiöljy ja käynnistä sauvasekoitin kulhon pohjalla. Jo muutaman sekunnin
kuluttua kulhossa olevat ainekset alkavat vaahtoutua majoneesiksi. Liikuta
sauvasekoitinta kulhossa muutamia kertoja ylös, alas ja kotitekoinen majoneesi
on valmista. Mausta majoneesi suolalla ja valkopippurilla.
Sekoita
majoneesi kaalisalaatin joukkoon ja tarkista suolan sekä pippurin riittävyys.
HINTA
valkokaali 300 g -
,30
punasipuli 150 g -
,33
porkkanat 180 g -
,21
kananmuna 1 kpl -
,20
rypsiöljy 2 dl -
,52
mausteet - ,10
COLESLAW
1,66 = 0,42/annos
PÄÄRUOKA yhteensä 14,94€ = 3,74/annos
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
* * * * *
Jälkiruoka tehtiin mascarponejuustosta, kaurahiutaleista ja syksyn luumuista, jota ovat nyt parhaimmillaan ja edullisimmillaan. Kauramurut antavat annokseen pientä rapeutta. Kerrosjälkiruoka lasissa on upea päätös edullisellekin aterialle.
Kerrosjälkiruoka lasissa eli
"Ikään kuin luumu-juustokakku"
"Ikään kuin luumu-juustokakku"
(reseptin määrät kuuteen annokseen)
400 g tuoreita luumuja
0,75 dl fariinisokeria
kauramurut
1 dl kaurahiutaleita
1 rkl vehnäjauhoa
ihan pikku hippunen suolaa
¼ tl hienoa kardemummaa
30 g voita
2 rkl fariinisokeria
mascarponevaahto
250 g mascarpone tuorejuustoa
0,75 dl kuohukerma
1 rkl sokeria
0,5 tl vaniljasokeria
0,1-0,5 dl maitoa
1 valkuainen
1 rkl sokeria
Tee kaikki kolme eri komponenttia etukäteen. Tarjolle laitettaessa ne tarvitsee enää vain lusikoida kerroksittain annoslaseihin.
Ota 1-2 luumua erikseen annosten viimeistelyä varten. Poista jäljellä olevista luumuista kivet, leikkaa luumut pienemmiksi paloiksi ja laita palat kattilaan. Kaada 0,75 dl fariinisokeria luumuille, sekoita ja keitä viitisen minuuttia eli sen verran, että luumut hiukan hilloutuvat. Anna jäähtyä.
Sulata pannulla voi sekä 2 rkl fariinisokeria ja ripottele pannulle tasaisesti kaurahiutaleet, kardemumma, pari murusta suolaa sekä vehnäjauho. Kuumenna miedolla lämmöllä koko ajan sekoitellen kunnes seos on paahtunut murumaiseksi. Varo ettei sokeri pala! Kaada murut lautaselle jäähtymään.
Vatkaa valkuainen vaahdoksi 1 rkl sokerin kanssa. Vaahdota eri astiaan kerma, vaniljasokeri ja 1 rkl sokeria pehmeäksi vaahdoksi ja vatkaa mascarponevaahto kerman joukkoon. Ohenna seosta varovasti tilkalla maitoa ja vatkaa kunnes seos muistuttaa hiukan löysähköä kermavaahtoa. Sekoita vaahdon joukkoon puolet valkuaisvaahdosta ja sen jälkeen kääntele varovasti siihen myös loppu valkuaisvaahto.
Rakenna annokset siten että pohjalle tulee kauramuruja, sitten mascarponevaahtoa, sitten hillottuja luumuja. Tee samalla tavalla vielä toinen ja kolmaskin kerros. Ripottele annosten päälle vielä muutama kauramuru. Leikkaa jäljellä oleva(t) luumu(t) neljään osaan, poista kivi ja leikkaa vielä luumun neljännekset kolmeen osaan. Viimeistele annokset muutamalla luumuviipaleella. Tarjoile heti ettei kauramurut ehdi pehmetä.
HINTA
luumut 400 g -
,80
fariinisokeri 0,75 dl -
,10
kaurahiutaleet 1 dl -
,40
kardemumma 0,25 tl -
,20
voi 30 g -
,17
mascarpone 250 g
2,30
kuohukerma 0,75 dl -
,48
sokeri 2 rkl -
,03
vaniljasokeri 0,5 tl -
,06
valkuainen
1 kpl - ,20
maito
n 0,5 dl - ,06
”JUUSTOKAKKU” 4,80 = 1,20/annos
Jälkiruoka-annoksen hinta € 1,20 |
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
* * * * *
Koko aterian hinta
alkuruoka 7,20
pääruoka 14,94
jälkiruoka 4,80
YHTEENSÄ 26,94 = 6,74/annos
Tosiasiassa
olemme kokanneet pienellä budjetilla alkuviikon muutkin postaukset ja tiistain,
keskiviikon sekä torstain reseptipäivityksistä saisi koostettua toisen hyvän kolmen ruokalajin
päivällisen, jonka alkuruokana on sienicappuccino, pääruokana
kuorrutettua kalaa ja jälkiruoaksi herkullinen crêpes soufflé. Kun sille kaikelle laskee hinnan, senkään aterian
hinta ei päätä huimaa, alkuruoan hinnaksi tulee noin 4,5 euroa, pääruoka noin 11
euroa ja superihana jälkiruoka 5 euroa + vadelmat, eli ilman vadelmia niiden kolmen ruokalajin
hinta neljälle ruokailijalle olisi noin 5,12€/henkilö. Oikein nälkäinen porukka voi tuplata kalareseptin,
jolloin tuhti ateria alku- ja jälkiruokineen maksaisi noin 7 euroa/henkilö. Ruoka ei
siis ole kallista kun sen tekee itse, vaikka ostaa kaikki ainekset kaupasta ilman erikoistarjouksia.
Silläkin
uhalla, että tämä blogi alkaa kuulostaa marttayhdistyksen neuvontalinjalta,
tässä vielä muutama yksinkertainen kikka, jolla ruokalaskua saa pienennettyä
entisestäänkin:
* hyödynnetään
järkevästi kauppojen tarjouksia ja kausituotteita
* suunnitellaan
viikon ruokalista etukäteen ja vältetään näin hävikkiä
* tehdään
ostoslista ja ostetaan kaupassa sen mukaan
* käytetään
hitaammin kypsyvää halvempaa lihaa, joka on usein myös maukkaampaa
* vertaillaan
kaupassa erikokoisten pakkausten kilohintoja
* ei
osteta pilaantuvia elintarvikkeita ”kaiken varalta” heräteostoksina
* ei
unohdeta elintarvikkeita jääkaapin perukoille homehtumaan
* leivotaan
itse hyvää ja edullista leipää
* hyödynnetään
pakastinta mahdollisimman tehokkaasti
* käytetään
jokamiehenoikeutta ja poimitaan sieniä ja marjoja
* ei mennä nälkäisenä ruokakauppaan
* noudatetaan useimpia näistä ohjeista
* ei mennä nälkäisenä ruokakauppaan
* noudatetaan useimpia näistä ohjeista
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti