Suomalaiskaupoissa
kalan hinta on jo pitkään ollut sellaisissa sfääreissä, että hirvittää. On
jotenkin käsittämätöntä, että tässä tuhansien järvien maassa aniharvaa
kotimaista kalaa saa edes fileoimattomana alle kahdenkympin kilo, kun sitten
taas toiselta puolelta maapalloa tänne tuodaan kalafileitä, jonka
ulosmyyntihinta tavalliselle kuluttajalle on kaikkien välikäsien katteidenkin
jälkeen alle 8 euroa kilolta. Kaiken lisäksi tuontikalat kattavat nykyään
valtaosan suomalaisten kalankulutuksesta. Vain 30% syömästämme kalasta on enää
kotimaista alkuperää. Puhumattakaan, että tuoreesta kalasta, edes kotimaisesta,
ei voi enää puhua, ellei kalasta itse. Mutta kun sitä kalaa pitäisi kuitenkin
syödä pari kertaa viikossa, niin välillä on pakko tukeutua kaupan
pakastealtaaseen ja Alaskan tai Norjan seitiin. Vaihtoehtona olisi kotimainen,
ruodottomaksi perattu haukifilee, mikäli sellainen petokala on sattunut nappaamaan
uistimeen.
Miedon makuinen kala tarvitsee sopivasti mausteita ja oikeat lisukkeet. Rucolasta ja suolapähkinöistä tehty pesto kuulostaa aika hurjalta, mutta se toimii loistavasti muuten kohtalaisen mauttoman kalan kuorrutteena. Gratinoidun kalan lisäksi lautasella oli kermamuhennettua perunaa sekä porkkanaraasteesta, fileoiduista appelsiineista ja purjosta sekoitettua tuoresalaattia.
Miedon makuinen kala tarvitsee sopivasti mausteita ja oikeat lisukkeet. Rucolasta ja suolapähkinöistä tehty pesto kuulostaa aika hurjalta, mutta se toimii loistavasti muuten kohtalaisen mauttoman kalan kuorrutteena. Gratinoidun kalan lisäksi lautasella oli kermamuhennettua perunaa sekä porkkanaraasteesta, fileoiduista appelsiineista ja purjosta sekoitettua tuoresalaattia.
Rucola-suolapähkinäkuorrutettua kalaa
400
g pakkaus pakasteseitiä tai 400 g ruodottomia haukifileitä
kuorrute
50
g rucolaa
0,5
tl kuivattua tilliä
0,5
tl kuivattua timjamia
50
g paahdettuja, suolattuja maapähkinöitä
1
rkl sitruunamehua
30
g raastettua grana padana juustoa
pari
rouhaisua valkopippuria myllystä
1
dl rypsiöljyä
Valmista
ensin kuorrute. Laita monitoimikoneen kulho ja leikkuri paikalleen ja pilko
kulhoon rucolat. Lisää tilli, timjami sekä maapähkinät ja aja seos tasaiseksi massaksi.
Lisää sitruunamehu, grana padana raaste sekä valkopippuri ja sekoita hyvin.
Lisää lopuksi rypsiöljy tasaisena nauhana koneen koko ajan käydessä.
(Sulata
pakastekala ja) aseta kalafileet kevyesti öljyttyyn uunivuokaan. Levitä kuorrute
tasaiseksi kerrokseksi kalafileille ja kypsennä kalat uunin alaosassa 175
asteessa noin 30 minuuttia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti