Keitetty
peruna, jauhelihapihvi ja ruskea kastike. Onko tavallisempaa ruokaa olemassa?
Siis Suomessa. Sellainen oli normaalia kotiruokaa 1960-luvulla. Kaikkien
vanhojen reseptien uusien twistien ja tuunausten lomaan sopinee tämä vanha
kotiruokaresepti, jota voinee klassikoksikin kutsua, ilman isompaa uutta
vääntöä.
Perinteinen jauhelihapihvi ja
ruskea kastike
400
g naudan paistijauhelihaa
(ennen vanhaan käytettiin sika-nauta tai nauta-sika –jauhelihaa, mutta
nykykäsityksen mukaan se on joidenkin mielestä liian rasvaista)
1 sipuli raastettuna tai tosi hienoksi
silputtuna (ennen vanhaan sipuli ruskistettiin)
1
tl hienoa merisuolaa
valkopippuria
maustepippuria
rypsiöljyä paistamiseen
ruskea kastike
2
rkl voita
2
rkl vehnäjauhoja
3
dl lihalientä (kuumaa vettä
ja ½ lihaliemikuutio)
Sekoita
kulhossa kylmään jauhelihaan suola ja jauha joukkoon maun mukaan mauste- ja
valkopippuria. Raasta sipuli ja sekoita massa. Laita jääkaappiin odottamaan
paistoa. Kuumenna uuni 200 asteeseen.
Ruskeaa
kastiketta varten kuumenna pannu, laita sinne voi ja anna kuumentua kunnes voi
kuohuu. Kun kuohu rauhoittuu lisää vehnäjauhot ja ruskista ne, mutta varo polttamasta.
Lisää lihaliemi ja anna kiehua hiljalleen viitisentoista minuuttia. (Sillä aikaa
keitä pestyt ja harjatut uudet perunat. Keittoaika lienee 12 – 15 minuuttia.)
Ota
jauhelihataikina jääkaapista ja muotoile niistä kolme pihviä. Kuumenna pannulla
öljy ja ruskista pihvit molemmin puolin. Jos paistinpannusi on uuninkestävä,
laita pihvit siinä uuniin. Jos olet epävarma, niin siirrä pihvit uunivuokaan ja
laita ne siinä uuniin. Paistoaika uunissa on n. 10 minuuttia. Jos käytät sika-nauta
tai nauta-sika jauhelihaa, niin kypsennä uunissa 15 minuuttia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti