Aromikkaat korvasienet aloittavat sienikauden, mutta kantarellit maistuvat kesältä. Kun metsänreunassa maahan pudonneiden lehtien alta pilkottaa jotain keltaista, kannattaa pysähtyä tutkimaan asiaa tarkemmin. Siinä saattaa kasvaa kantarelliaterian ainekset. Kantarellia on vaikea sekoittaa mihinkään muuhun sieneen. Ainoa lähes samannäköinen sieni on valevahvero, joka sekään ei ole myrkyllinen, joskin aika mauton eikä pilaa kantarelliateriaa, jos joku sellainen sattuu eksymään aitojen kantarellien joukkoon.
Viikon kasvis 29 / 52: Kantarelli eli keltavahvero
Tänä vuonna kuulemma tulee huono kantarellisato, ainakin Suomessa. Myös muut sienet ovat myöhässä viime viikkojen helteiden takia. Sen verran sadetta saisi nyt tulla, että erilaisia ruokasieniä alkaisi nousta maasta. Jos helteet helpottavat ja sade kastelee maan, kannattaa lähteä metsään sienikorin, sieniveitsen ja hyvän sienioppaan kanssa.
Kauan sitten otin tavakseni opetella joka kesä yhden uuden syötävän sienen tuntomerkit. Niinä vuosina opin, että ”syötävä sieni” ei automaattisesti tarkoita hyvänmakuista sientä. Orakkaat ja lampaankäävät ovat ihan hyviä ruoanlaitossa, mutta kesäpiennarsienessä ei mielestäni ollut juuri kummoistakaan makua, sinivalmuska oli tyrmäävä kuin parfyymipullossa uitettu ja nuijakuukunen maistui lähinnä raa’alta taikinalta. Näin erilaisten kokeilujen kautta luonnonvaraisiksi lempisieniksi ovat valikoituneet lopulta ne tavallisimmat: tatit, rouskut, vahverot ja kolmen tähden kotelosienet.
Kanttarellikeitto M:n tapaan
(neljälle)
1
l kanalientä
3
rkl jauhoja
3
rkl voita
500
g kanttarelleja
2 uuden sadon sipulia
1
dl kermaa
loraus kuivaa sherryä
3 munankeltuaista
1
pss sahramia
suolaa
valkopippuria
voita
Kuumenna
kattilassa kanaliemi. Kuumenna toisessa kattilassa voi ja sekoita siihen
jauhot. Anna kiehua muutama minuutti miedolla lämmöllä. Älä päästä
ruskistumaan. Sekoita kuuma kanaliemi joukkoon ja anna kiehua hiljaa
parikymmentä minuuttia ja sekoita usein. Sen kuuluu kiehua kokoon jonkin verran.
Säästä
muutama kanttarelli kokonaisena koristeeksi ja pannuta ne erikseen. Hienonna
loput kanttarellit ja silppua sipuli. Laita pannulle ja keitä kanttarelleista
vesi pois samalla kun sipulit kuullottuvat. Mausta suolalla ja valkopippurilla.
Lisää pannulle sherry ja anna kiehua lähes kokonaan pois. Hienonna sienipaistos
monitoimikoneessa tai blenderissä ja lisää se valmiiseen liemeen. Sekoita
joukkoon pikkupussi sahramia lisävärin saamiseksi (ei välttämätöntä).
Vatkaa
kulhossa keltuaiset ja kerma. Laita kolme kauhallista keittoa vähän kerrallaan
munakulhoon ja sekoita niin, että munat eivät kuumenne liian nopeasti ja
kokkeloidu. Kaada sitten kulhon sisältö keittokattilaan, sekoita ja anna
lämmetä. Älä anna enää kiehua. Jos haluat sileän keiton, paseeraa keitto tiheän
siivilän läpi ja lämmitä varovasti uudelleen. Sekoita lopuksi keiton joukkoon
muutama nokare voita. Sienikeitto näyttää kuvassa hiukan alastomalta, sillä sopan päälle olisi sopinut myös muutama siivu kylmäsavuporoa, mutta joku, pahus, oli mennyt syömään ne hellepäivän suolapaloiksi...
Kantarelli Tarte Tatin
(annos
riittää noin 26 cm vuokaan)
taikina
170
g voita
250
g vehnäjauhoa
0,5
dl vettä
ripaus suolaa
karamellisoidut kantarellit
500
g kantarelleja (koko vuoan
pohja täyteen)
2
rkl voita
1
rkl sokeria
1
dl vettä
2
rkl hyvää
balsamiviinietikkaa
1
rkl soijakastiketta
ihan
pikku ripaus kanelia
3
oksaa tuoretta timjamia
1
oksa tuoretta rosmariinia
hiukan
suolaa ja mustapippuria
muu täyte
3
isoa sipulia (n 300-400
g)
2
rkl voita
2
rkl oliiviöljyä
0,5
tl hienoksi rouhittua
katajanmarjaa
2
rkl hyvää
balsamiviinietikkaa
1
tl sokeria
1
tl hunajaa
4
oksaa tuoretta timjamia
hiukan
suolaa ja mustapippuria
100
g ylikypsää possunkylkeä
Valmista
ensin taikina, sillä sen pitää saada levätä jääkaapissa. Nypi voi sekä jauhot
murumaiseksi seokseksi. Lisää kylmä vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Kääri
taikina kelmuun ja laita jääkaappiin odottamaan. (Jos haluaa selvitä hiukan
helpommalla, tähän voi käyttää myös valmista kaupan voitaikinaa.)
Kuivaa
kantarelleista paistinpannulla ylimääräinen kosteus. Jos näyttää siltä että
sienet ovat rutikuivia, kaada pannulle pieni tilkka vettä ja sekoittele hetki.
Silloin viimeistään kantarellit alkavat hikoilla ylimääräistä nestettä
paistinpannun pohjalle ja hetken kuluttua sienet ovat valmiit ja pannun pohja
kuiva. Laita sienet erikseen odottamaan. Lisää pannulle voi, sulata se ja lisää
sokeri. Hetken kuluttua lisää vesi, balsamiviinietikka ja soijakastike ja anna
kiehua hetken. Lisää kaneli sekä timjami ja rosmariini, sekoita ja anna seoksen
kiehua hetken. Jos seos pannulla tuntuu kuivuvan liikaa, lisää tilkka vettä.
Kaada kantarellit pannulle, sekoita, mausta suolalla sekä pippurilla ja poimi
pois timjamit ja rosmariinit.
Jos
olet käyttänyt valurautapannua, sienipiirakan voi laittaa uuniin pannussaan.
Siinä tapauksessa asettele sienet kauniisti pannun pohjalle parin haarukan
avulla. Jos teet kantarelli tarte tatinin piirakkavuoassa, kaada seos vuoan
pohjalle ja asettele sienet siihen nätisti. Tarte tatin on keikauspiirakka,
joten sienet tulevat näkyviin valmiissa paistoksessa kun se käännetään
tarjolle. Tähän vaiheeseen kantarellipiirakan voi tehdä tarvittaessa jo
edellisenä päivänä.
Kuumenna
pannulla voi sekä oliiviöljy ja kuullota siinä pieniksi kuutioiksi leikatut sipulit.
Lisää katajanmarjarouhe, balsamiviinietikka, sokeri, hunaja sekä timjami ja
anna kiehua miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia. Poimi pois timjaminoksat,
mausta suolalla sekä pippurilla ja lusikoi sipuliseos piirakkavuokaan
kantarellien päälle.
Leikkaa
possunkylki ihan pieniksi kuutioiksi ja ripottele tasaisesti sienten ja sipulin
päälle.
Kauli ja leikkaa taikinasta ohut, vuoan kokoinen kansi ja nosta se vuokaan kaikkien täytteiden päälle. Taittele taikinan reunat täytteen ja vuoan väliin ja pistele taikinakansi haarukalla. Kypsennä uunissa 220 asteessa noin 30 minuuttia tai kunnes taikina on kauniin ruskea.
Kauli ja leikkaa taikinasta ohut, vuoan kokoinen kansi ja nosta se vuokaan kaikkien täytteiden päälle. Taittele taikinan reunat täytteen ja vuoan väliin ja pistele taikinakansi haarukalla. Kypsennä uunissa 220 asteessa noin 30 minuuttia tai kunnes taikina on kauniin ruskea.
Anna
kypsän piirakan levätä muutaman minuutin ajan. Sen jälkeen kiepauta
ruokaveitsellä tai paistinlastalla kierros piirakan ympäri, jotta se irtoaa
reunoista jos on sattunut jostain jäämään kiinni. Heilauta vielä vuokaa
nähdäksesi, että piirakan täyte ei ole mistään kohdasta tarttunut pohjaan.
Laita vuoan päälle piirakkaa suurempi lautanen ja kumoa kantarelli tarte tatin
oikein päin, sienet ylöspäin. Tarjoile
heti lämpimänä raikkaan salaatin kanssa.
2 kommenttia:
Wow, mikä Tarte Tatin! Tätä pitää kokeilla! Kanttarellit on loppukesässä parasta :)
Ja sitten jäädäänkin odottelemaan tatteja...
Lähetä kommentti