Mustajuuri
on läheistä sukua voikukalle. Nämä juurekset kannattaa keittää pestyinä kuorineen
ja sitten vasta kuoria - tai kuoria raakana juoksevan kylmän veden alla, koska
muuten juurista erittyvä maitiaisneste tahmaa kädet aivan kuin olisi iskenyt
kouransa pihkaan. Mustan kuoren alta paljastuu kaunis valkoinen juures, jonka
maku muistuttaa hiukan parsaa. Heti kuorimisen jälkeen raa’at mustajuuret tulee
laittaa kylmään veteen, johon on lisätty sitruunamehua. Muussa tapauksessa
valkoinen väri muuttuu nopeasti ruskeaksi.
Viikon
kasvis 22 / 52 Mustajuuri
Mustajuurta
voi käyttää suunnilleen samoin kuin vaikkapa porkkanaa, parsaa tai
palsternakkaa.
Mustajuuripyree
(kahdelle)
3
mustajuurta
2
tl sitruunamehua
vettä,
suolaa
1
iso (jauhoinen) peruna
1
rkl voisulaa
0,5
dl kermaa
suolaa
valkopippuria
Kaada
kattilaan noin 5 dl vettä sekä sitruunamehua ja hiukan suolaa. Kuori
mustajuuret juoksevan, kylmän veden alla, leikkaa ne parin sentin palasiksi ja
laita heti kylmään sitruunaveteen. Keitä
mustajuuria noin 15 minuuttia ennen kuin lisäät joukkoon kuoritun ja
paloitellun perunan. Keitä niin kauan että perunanpalat ovat täysin kypsät,
kaada vesi pois ja soseuta juurekset. Soseesta ei kannata tehdä kovin hienoa vauvanruokaa, vaan rustiikimpi sose maistuu paremmalta (minun mielestäni). Lisää voi sekä kerma ja sekoita hyvin.
Mausta suolalla ja valkopippurilla. Sopii mm lohen kanssa.
Grillatut mustajuuret
(kahdelle)
3
mustajuurta
vettä
hiukan
merisuolaa
sitruunamehua
Kaada
kattilaan noin 5 dl vettä sekä sitruunamehua ja hiukan suolaa. Kuori
mustajuuret juoksevan, kylmän veden alla, leikkaa ne kahteen osaan ja keitä
sitruunavedessä noin 15 minuuttia. Kaada vesi pois ja jäähdytä mustajuuret
nopeasti.
Grillaa
esikeitetyt mustajuuret samalla kun grillaat jotain muutakin, lihaa, kalaa tms.
Tarjoile voisulan, grillatun pihvitomaatin ja parmesaaniraasteen kanssa. Myös
hollandaisekastike sopii erinomaisesti grillatun mustajuuren kanssa.
Mustajuurisosekeitto – melkein kuin
vichysoisse
(kahdelle)
1
iso purjo (vain valkoiset osat)
2
rkl voita
1
rkl oliiviöljyä
5
dl kanalientä
1
tl sitruunamehua
5
mustajuurta
1
iso (jauhoinen) peruna (Rosamunda noin 150 g)
5
oksaa tuoretta timjamia
2
dl maitoa
suolaa,
valkopippuria
päälle
oliiviöljyä
ja ruohosipulia
Huuhtele
purjo ja leikkaa ohuenohuiksi viipaleiksi. Käytä vain purjon valkoinen osa.
Kuumenna kattilassa voi sekä öljy ja kuullota purjot siinä. Lisää kanaliemi
sekä sitruunamehu ja kuoritut mustajuuret, jotka on leikattu parin sentin
pätkiksi. Kypsennä mustajuuria noin 20 minuuttia ennen kuin lisäät kattilaan
kuoritun ja paloitellun perunan sekä tuoreet timjamit. Keitä kunnes perunat
ovat täysin kypsät, poista timjaminoksat ja soseuta kattilassa sauvasekoittimella.
Lisää
maito, sekoita hyvin ja kuumenna keitto vielä kerran kiehumispisteeseen. Mausta
tarpeen mukaan suolalla ja valkopippurilla. Lautasella lisää keittoon
oliiviöljyä tipoittain sekä ruohosipulisilppua.
2 kommenttia:
Mulla on viha-rakkausuhde mustajuureen. Tykkään mausta kovasti mutta tahman putsaaminen käsistä ja keittiöstä on ihan kamalaa. Joskus olen saanut sotkemattomia yksilöitä, yleensä veden alla kuoriminenkaan ei auta. Pitääkin testata tuota kypsänä kuorimista.
Maku on hyvä, mutta se tahma on todella vihoviimeistä! Toinen mustajuuren ikävä ominaisuus on sama kuin maa-artisokalla: joillekin näiden sisältämä inuliini aiheuttaa kovat ilmavaivat.
Lähetä kommentti