Tarkempi selostus näistä vanukkaista, niiden
eroista ja valmistamisesta on osassa 1.
Tässä osassa on ohjeita uunissa kypsennettävistä vanukkaista crème caramelin eli karamellivanukkaiden valmistukseen sekä muutamia niksejä sokerin ruskistamiseen ja vesihauteessa kypsentämiseen.
Tässä osassa on ohjeita uunissa kypsennettävistä vanukkaista crème caramelin eli karamellivanukkaiden valmistukseen sekä muutamia niksejä sokerin ruskistamiseen ja vesihauteessa kypsentämiseen.
Sokerin
sulattamisesta ja ruskistamisesta
Creme caramelin vuokien pohjalle kaadetaan
ruskistettua sokeria, vanukasmassa kaadetaan sokerin päälle ja sitten uuniin vesihauteeseen
kypsymään. Sokerin sulattamisessa on muutama niksi, joita noudattamalla homma
sujuu leikiten.
Hieno sokeri kaadetaan ensin kattilaan tasaiseksi
kerrokseksi. Sitten sokerin päälle valutetaan tipoittain tilkkanen vettä, minkä
jälkeen odotellaan että sokeri on kostunut kauttaaltaan ja vasta sitten kattila
laitetaan liedelle lämpiämään melko matalalle lämmölle.
Sokeria sulatettaessa pitää muistaa, että siihen ei saa koskea millään ennen kuin se on kokonaan sulanut (eikä senkään jälkeen ole mitään tarvetta hämmennellä)! Usko vaan, kyllä se sulaa ja ruskistuu siellä ihan itsekseen.
Sokeria sulatettaessa pitää muistaa, että siihen ei saa koskea millään ennen kuin se on kokonaan sulanut (eikä senkään jälkeen ole mitään tarvetta hämmennellä)! Usko vaan, kyllä se sulaa ja ruskistuu siellä ihan itsekseen.
Jos sokeria alkaa sekoitella,
se kristallisoituu ja muuttuu kokkareiseksi ja sitten sen sulattaminen vasta
hankalaa onkin. Mikäli sokeria ihan välttämättä täytyy sekoittaa, se tapahtuu
kallistelemalla kattilaa.
Sokeri alkaa ruskistua siinä vaiheessa kun kaikki
vesi on haihtunut (keitoksen lämpötila suunnilleen 165-170 C) ja silloin pitää olla tarkkana, koska ruskistuminen tapahtuu
todella nopeasti. Kun sokerin väri on muuttunut meripihkan väriseksi, se on
valmista. Varo sokerin palamista!
Sokeri jatkaa kiehumista ja ruskistumista kuumassa
kattilassa vielä pitkään senkin jälkeen kun kattila on otettu pois liedeltä,
joten sokeri tulee heti kaataa annosvuokiin. Niin, ja varo! Sula sokeri on
polttavan kuumaa, paljon kuumempaa kuin kiehuva vesi.
Sokerikattilan pohjalle jää aina sulaa sokeria. Älä
yritäkään puhdistaa kattilaa heti, vaan anna sokerin rauhassa jäähtyä ja
kovettua kattilan pohjalle. Kivikovaksi jämähtänyt (palanutkin) sokeri lähtee
kattilan pohjasta kaikkein helpoiten kaatamalla kattila täyteen lämmintä vettä
ja antamalla sen liota yön yli.
Vesihaude
Uunissa kypsennettävät vanukkaat paistetaan aina vesihauteessa, jolloin paiston lopputulos on tasaisempi. Ison uunivuoan pohjalle taitellaan ensiksi märkä pyyhe, joka estää vanukasvuokien liukumisen. Vanukasvuoat asetellaan uunivuokaan pyyhkeen päälle ja täytetään, minkä jälkeen uunivuokaan annosvuokien ympärille kaadetaan kiehuvan kuumaa vettä sen verran, että veden pinta ulottuu noin puoliväliin annosvuokien reunaa.
*****
Crème caramel, karamellivanukas,
perusresepti
sokerin karamellisointiin
2
dl hienoa sokeria
0,5
dl kylmää vettä
vanukas
2,5
dl kuohukermaa
2,5
dl maitoa
1
vaniljatanko
3
munaa (koko L)
1
dl sokeria (voi halutessaan vähentää jopa 0,5 dl:aan)
Kaada
sokeri kattilaan tasaiseksi kerrokseksi ja valuta vesi sokerin päälle koko
kattilan alalta. Kun sokeri on kauttaaltaan vettynyt, laita kattila liedelle
matalahkolle lämmölle ja vahdi koko ajan sokerin sulamista. Kun sokeri on
meripihkan keltaista, ota kattila pois liedeltä ja kaada sulaa sokeria 3-5 mm
paksuinen kerros vuokien pohjalle. Tarvittaessa kääntele hiukan vuokia, jotta
sokerikerroksesta tulee tasainen. Anna sokerin jäähtyä ja kovettua.
Laita
uuni lämpiämään 160 asteeseen. Mittaa maito ja kerma kattilaan ja lisää
halkaistu vaniljatanko. Kuumenna seos kiehumispisteeseen. Vatkaa munat ja
sokeri keskenään, sen verran että ne juuri alkavat vaahtoutua. Poista
vaniljatanko kattilasta ja kaada kuuma maitoseos kapeana nauhana
muna-sokeriseokseen koko ajan vatkaten. Siivilöi vanukasmassa kaatimeen.
Laita
isomman uunivuoan pohjalle märkä pyyhe ja asettele vuoat pyyhkeelle. Kaada
vanukasseos vuokiin sokerin päälle. Kaada uunivuokaan annosvuokien ympärille
kiehuvan kuumaa vettä sen verran, että vesi ulottuu noin puoleenväliin
annosvuokien reunoja. Laita iso vuoka annosvuokineen uuniin ja kypsennä
vanukkaita noin 50-60 minuuttia. Jäähdytä vanukkaat ja siirrä ne jääkaappiin
seuraavaan päivään. Tarjoiltaessa irrota vanukkaiden reunat varovasti ohuella
veitsellä ja kumoa sitten jokainen omalle tarjoilulautaselleen, jolloin
pohjalle sulatettu sokeri on nyt päällä ja valuu siitä kastikkeeksi lautaselle.
Tämän maitovanukkaan voi
halutessaan maustaa lähes miten tahansa, kaakaojauheella, kardemummalla, pikakahvijauheella,
marja- tai hedelmäsoseella, jne jne…
*****
Joulun makuinen crème caramel,
roquefortkermavaahto, päärynöitä ja piparkakkua
sokerin karamellisointiin
2
dl hienoa sokeria
0,5
dl kylmää vettä
vanukas
2,5
dl kuohukermaa
2,5
dl maitoa
0,5
tl jauhettua kanelia
0,25
tl jauhettua inkivääriä
vajaa
0,25 tl jauhettua neilikkaa
3
munaa (koko L)
1
dl sokeria
kermavaahtoon
30
g sinihomejuustoa (Roquefort tai maun mukaan jokin muu)
1
dl kuohukermaa
1
rkl hienoa sokeria
lisäksi
sokeriliemessä
keitettyjä päärynöitä (tölkistä)
piparkakkuja
Kaada
sokeri kattilaan tasaiseksi kerrokseksi ja valuta vesi sokerin päälle koko
kattilan alalta. Kun sokeri on kauttaaltaan vettynyt, laita kattila liedelle
matalahkolle lämmölle ja vahdi koko ajan sokerin sulamista. Kun sokeri on
meripihkan keltaista, ota kattila pois liedeltä ja kaada sulaa sokeria 3-5 mm
paksuinen kerros vuokien pohjalle. Tarvittaessa kääntele hiukan vuokia, jotta
sokerikerroksesta tulee tasainen. Anna sokerin jäähtyä ja kovettua.
Laita
uuni lämpiämään 160 asteeseen. Mittaa maito ja kerma kattilaan ja lisää
mausteet. Kuumenna seos kiehumispisteeseen. Vatkaa munat ja sokeri keskenään,
sen verran että ne juuri alkavat vaahtoutua. Kaada kuuma maitoseos kapeana
nauhana muna-sokeriseokseen koko ajan vatkaten. Mausteet jäävät helposti
kattilan pohjalle, joten pidä huoli siitä että saat kattilasta viimeisetkin
maustehippuset vanukkaan joukkoon. Siivilöi vanukasmassa kaatimeen. (Jos käytät
mieluummin kokonaisia mausteita, kanelitankoa, inkivääriä ja neilikoita,
niitä kannattaa keitellä maidon joukossa pari minuuttia jotta ne antavat
enemmän makua.)
Laita
isomman uunivuoan pohjalle märkä pyyhe ja asettele vuoat pyyhkeelle. Kaada
vanukasseos vuokiin sokerin päälle. Kaada uunivuokaan annosvuokien ympärille
kiehuvan kuumaa vettä sen verran, että vesi ulottuu noin puoleenväliin
annosvuokien reunoja. Laita iso vuoka annosvuokineen uuniin ja kypsennä
vanukkaita noin 50-60 minuuttia. Jäähdytä vanukkaat ja siirrä ne jääkaappiin
seuraavaan päivään.
Murskaa
homejuusto haarukalla mahdollisimman hienoksi tahnaksi ja sekoita se tilkkaseen
kermaa. Lisää loppu kerma sekä sokeri ja vatkaa seos vaahdoksi. Tarjoiltaessa
irrota vanukkaiden reunat varovasti ohuella veitsellä ja kumoa sitten jokainen
omalle tarjoilulautaselleen. Koristele roquefortkermavaahdolla,
päärynäviipaleilla ja piparkakulla.
*****
Flan kurpitsasoseesta ja kondensoidusta
maidosta rahkakermavaahdon ja pekaanipähkinäcrumblen
kera
(määrästä tulee 10-14 annosta)
sokerin karamellisointiin
3
dl hienoa sokeria
5 rkl kylmää vettä
vanukas
400
g kurpitsasosetta
1
tölkki (n. 400 g) makeutettua kondensoitua maitoa
3,5
dl täysmaitoa
5
isoa munaa
0,75
tl jauhettua kanelia
0,5
tl suolaa
0,25
tl chilijauhetta
pekaanipähkinäcrumble
1
dl vehnäjauhoja
0,75
dl ruokokidesokeria
4
rkl huoneenlämpöistä voita
0,5
tl jauhettua kanelia
2
dl karkeasti rouhittuja pekaanipähkinöitä
rahkakermavaahto
3 dl kuohukermaa
200
g maitorahkaa
0,5 dl sokeria
Kaada
sokeri kattilaan tasaiseksi kerrokseksi ja valuta vesi sokerin päälle koko
kattilan alalta. Kun sokeri on kauttaaltaan vettynyt, laita kattila liedelle
matalahkolle lämmölle ja vahdi koko ajan sokerin sulamista. Kun sokeri on
meripihkan ruskeaa, ota kattila pois liedeltä ja kaada sulaa sokeria 3-5 mm
paksuinen kerros vuokien pohjalle. Tarvittaessa kääntele hiukan vuokia, jotta
sokerikerroksesta tulee tasainen. Anna sokerin jäähtyä ja kovettua.
Laita
uuni lämpiämään 160 asteeseen. Kaada tehosekoittimen kannuun kurpitsasose,
kondensoitu maito sekä maito ja pyöräytä seos tasaiseksi. Lisää kananmunat sekä
mausteet ja anna tehosekoittimen käydä vielä jonkin aikaa jotta kaikki ainekset
varmasti ovat sekoittuneet tasaisesti.
Laita
isomman uunivuoan pohjalle märkä pyyhe ja asettele vuoat pyyhkeelle. Kaada
vanukasseos vuokiin sokerin päälle. Kaada uunivuokaan annosvuokien ympärille
kiehuvan kuumaa vettä sen verran, että vesi ulottuu noin puoleenväliin
annosvuokien reunoja. Laita iso vuoka annosvuokineen uuniin ja kypsennä
vanukkaita noin 50-60 minuuttia. Jos annosvuokien sijasta teet creme caramelin
yhteen isoon kakkuvuokaan, kypsymisaika on noin 1,5 tuntia. Jos näyttää siltä
että pinta alkaa ruskistua, peitä vanukkaat kevyesti foliolla tai
leivinpaperilla.
Anna
valmiiden vanukkaiden jäähtyä jonkin aikaa huoneenlämmössä ja siirrä ne sitten
jääkaappiin. Kurpitsaflan on valmis tarjoiltavaksi seuraavana päivänä.
Pekaanipähkinäcrumblen
voi niinikään valmistaa ajoissa odottamaan tarjoilua. Sulata voi
paistinpannulla ja kaada sitten sekaan kaikki muut ainekset. Paahda aineksia
kohtalaisen miedolla lämmöllä koko ajan sekoitellen kunnes sokeri on sulanut ja
seos muuttunut murumaiseksi. Jäähdytä muruseos hyvin ennen käyttöä.
Kaada
kulhoon kerma, rahka sekä sokeri ja vatkaa ne löysähköksi vaahdoksi.
Rahkakermavaahto raikastaa muuten aika makeaa vanukasta.
Tarjoiltaessa
irrota ensin vanukkaiden reunat varovasti ohuella veitsellä ja kumoa sitten vanukkaat
lautasille (tai kumoa iso vanukas ja leikkaa siitä annospaloja) ja lisää rahkakermavaahto
sekä pekaanipähkinäcrumble.
Kuvan kurpitsaflan on kypsennetty
silikonisessa muffinivuoassa, joten se on tositosi pieni.
6 kommenttia:
ONpas täällä kunnon opas maitovanukkaista:) Mun olisi pitänyt lukea tällaisia ohjeita ennenkuin tein tätä venezuelalaista versiota sillä sokerin kanssa meni ihan pieleen...
http://appelsiinejahunajaa.blogspot.co.il/2012/11/venezuelalainen-paahtovanukas-quesillo.html
Sokerin sulattaminen on helppoa. Sen polttaminen on vielä helpompaa ;) Näitä niksejä ei välttämättä opi yritys-erehdys-menetelmällä.
Ihanaa tämäkin ja tuo alempana oleva Catalana. Pidän tällaisista vanukkaista paljon.:)
Sopivasti maustamalla näistä saa aikaan vaikka mitä. Laatikossa on odottamassa vielä aika monta erilaista reseptiä näille vanukkaille :)
no näillä ohjeilla uskaltaa kokeilla. Huippukuvat sokerista ja kaikki! mahtavaa.
Näillä ohjeilla sokerin sulatus ei voi mennä ainakaan kovin paljoa pieleen. Ja mun oma suosikkini noista on joulun makuinen creme caramel ja sinihomejuustokermavaahto, NAM!
Lähetä kommentti