Kuluttajaliiton Hävikkiviikko on tervetullut muistutus siitä, miten paljon ruokaa
kotitalouksista(kin) menee vuosittain roskiin. Tarkempi taloudenpito säästää
niin ympäristöä kuin omaa kukkaroakin eikä ruokabloggaaja ole yhtään sen
parempi ihminen, vaan kyllä meilläkin on hävikin suhteen parantamisen varaa.
Asia pitäisikin pitää mielessä jatkuvasti, eikä vain pelkästään teemaviikolla.
Listasin
muutaman oman huomioni ruokahävikin vähentämiseksi.
Ensimmäisenä
se kaikkein tärkein sääntö: ÄLÄ MENE NÄLKÄISENÄ RUOKAKAUPPAAN! Silloin tulee
aina tehdyksi heräteostoksia.
Kahden
hengen taloudessa ei tarvitse ostaa ruokaa koko komppanialle. Asiaa helpottaa,
jos suunnittelee ruokalistan vaikka koko viikoksi ja ostaa vain sitä mitä
ostoslistassa lukee. Yhden hengen taloudessa on vaikeinta välttää hävikkiä, kun
kaikki tuotteet myydään yleensä perhepakkauksissa.
Käytä
pakastinta, ei vain pakastamiseen, vaan voi sieltä joskus ottaa jotain
sulamaankin. Pakastimen perukoille tuppaa unohtumaan hyvää tavaraa.
Kotikokkaaja muistaa useimmiten merkitä pakastamiinsa ruokiin mitä purkki tai
pussi sisältää, mutta niihin kannattaisi aina merkitä myös pakastuspäivä.
Aika
hoitaa vai aika on jo hoitanut? Jääkaappi kannattaa inventoida viikoittain,
kuivaruokakaappikin aika ajoin ja käyttää pois herkemmin pilaantuvia aineksia.
Pienellä mielikuvituksella jääkaapin jämistä saa aivan loistavan aterian.
Maitotuotteiden ”parasta ennen” suositus on yleensä hätävarjelun liioittelua.
Jugurtit, rahkat, ranskankermat ym säilyvät jääkaapissa ihan hyvinä vielä kauan
parastaennenpäivän yli ja hiukan vanhasta maidosta voi aina pyöräyttää
herkullisen pannukakun. Muita hyviä hävikinvähentämisruokia ovat pasta,
pyttipannu, risotto sekä erilaiset laatikkoruoat, joihin voi upottaa lähes mitä
tahansa ja aina tuloksena on aina ihan uusi ja hyvä ruoka. Mielikuvitus
liikkeelle.
Ja
vaikka koira ei saakaan olla perheen jätemylly, niiden kuppiin voi kohtuudella laittaa
ihmisten aterialta jääneitä pieniä lihan- ja kalanpaloja (jos ne eivät ole
kovin suolaisia tai muuten maustettuja) antamaan lisämakua
koiranmuona-annokseen. Onhan koira jo koko ruoanlaiton ajan haistellut, mitä
siellä oikein valmistuu.
aika on hoitanut lehtipersiljat |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti