Hiukan
kevyempi puuroaamiainen syntyy mannasuurimoista. Näiden paras puoli on se, että
nesteenä voi käyttää lähes mitä tahansa ja lopputulos on aina tosi herkullinen.
Vielä kun puuron vatkaa kuohkeaksi vispipuuroksi, niin sehän käy vaikka
jälkiruoaksi. Perinteinen puolukkavispipuuro on edullista, mutta muitakin marjoja
ja hedelmiä kannattaa kokeilla. Olen viime vuosina pakastanut muutaman valmiin
marja-annoksen ihan vaan vispipuurotarkoitukseen. Viime kesältä säilöttyä
omenasatoakin kannattaa hyödyntää vispipuuroon.
Puolukkavispipuuro
1 l vettä
4-5 dl puolukoita
1,5 dl sokeria
1,5 dl mannasuurimoita
0,5 tl suolaa
Laita kattilaan vesi, puolukat ja sokeri, ja
keitä välillä sekoitellen kunnes puolukat ovat luovuttaneet mehunsa ja alkavat
haalistua.
Kaada kattilan sisältö siivilän läpi toiseen astiaan ja painele
marjoja vielä lusikalla siivilää vasten niin että kuoret ja siemenet jäävät
siivilään. Heitä siivilän sisältö pois ja kaada marjamehu takaisin kattilaan.
Jos kuitenkin haluat käyttää puolukoista myös
kuoret, kaada kuoret siivilästä tehosekoittimen tai sauvasekoittimen kannuun.
lisää pari kauhallista mehua, blendaa ainekset tasaiseksi soseeksi ja kaada
takaisin kattilaan. Jos puurossa on kuoria (”roskia”), puuron vispaaminen
kuohkeaksi on ikävämpää, kun kuoret roiskivat pitkin keittiötä.
Kuumenna marjamehu kiehuvaksi ja lisää
mannasuurimot sekä suola. Keitä viitisen minuuttia välillä sekoitellen. Kun
puuro on valmista, nosta kattila liedeltä ja anna puuron jäähtyä, mielellään
ihan jääkaappikylmäksi. Vatkaa jäähtynyt puuro kuohkeaksi.
* * * * * * * * * * * * * * * *
Omenavispipuuro
8 dl tuorepuristettua
omenamehua
5 dl omenasosetta
1 dl tavallista
kidesokeria
0,5 dl fariinisokeria
0,5 tl vaniljasokeria
0,5 tl hienoa
merisuolaa
1,5 dl (tai 2 dl) mannasuurimoita
Kaada kattilaan kaikki muu paitsi mannasuurimot
sekoita ja kuumenna kiehuvaksi. Jos haluat tiiviin ja paksumman puuron, käytä 2
dl mannasuurimoita. Minä tein pehmeämpää ja käytin vain 1,5 dl. Ripottele
joukkoon mannasuurimot voimakkaasti vatkaten niin että ne eivät jää kokkareiksi
liemeen. Keitä puuroa viiden minuutin ajan muutamia kertoja välillä sekoittaen.
Kun puuro on valmista, kaada se isoon pyöreäpohjaiseen kulhoon jäähtymään.
Lopuksi jäähdytä puuro vielä jääkaappikylmäksi. Vatkaa kylmä puuro
sähkövatkaimella kuohkeaksi ja laita jääkaappiin vielä vähäksi aikaa.
Tarjoile omenavispipuuro kauramurun, tuoreiden
omppuviipaleiden ja kermamaidon kanssa.
Kauramuru
50 g voita
1 dl fariinisokeria
2/3 dl kaurahiutaleita
1/3 dl vanhan
ajan kauraryynejä (se rapeampi versio kaurahiutaleista)
1 dl vehnäjauhoa
1 tl kanelia
0,5 tl hienoksi
jauhettua kardemummaa
Mittaa voi sekä fariinisokeri paistinpannulle
ja laita muut ainekset yhteen kulhoon. Jos kaupasta ei löydy Myllärin vanhan
ajan kauraryynejä, seokseen voi käyttää pelkkiä kaurahiutaleita. Kuumenna
voi-sokeriseosta niin että ainekset sulavat ja lisää sitten jauho-mausteseos.
Paahda muruseosta keskilämmöllä koko ajan puuhaarukalla sekoitellen. Kun seos
alkaa kuivahtaa ja tuoksua paahtuneelta, ota pannu pois liedeltä ja kumoa
pannun sisältö laakealle lautaselle jäähtymään. Varo paahtamasta liian pitkään
tai liian kuumalla ettei sokeri pala.
* * * * * * * * * * * * * * * *
Mustaherukka-ruisvispipuuro
Riihipuoti (ei ole maksettu mainos) valmistaa
ruismannaa, joka on mannaryynin karkeudella jauhettua ruista. Siitä tulee
todella erilainen vispipuuro.
9 dl vettä
2 dl mustaherukoita
1 dl sokeria
1/2 tl suolaa
1,5 dl ruismannaa
Kaada kattilaan marjat sekä vesi ja keitä
muutaman minuutin ajan kunnes marjat ovat rikkoutuneet. Paseeraa marjaliemi
siivilän läpi toiseen astiaan.
Jos kuitenkin haluat käyttää mustaherukoista
myös kuoret, kaada kuoret siivilästä tehosekoittimen tai sauvasekoittimen
kannuun. lisää pari kauhallista mehua, blendaa ainekset tasaiseksi soseeksi ja
kaada takaisin kattilaan. Jos puurossa on kuoria (”roskia”), puuron vispaaminen
kuohkeaksi on ikävämpää, kun kuoret roiskivat pitkin keittiötä.
Jatka keittämistä ja lisää nesteeseen ensin
suola ja sokeri, sitten huolella vatkaten ruismannaryynit. Keitä puuroa
miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia kunnes se on kypsää. Kaada puuro isoon
kulhoon jäähtymään ja jäähdyttyään vatkaa se sähkövatkaimella ilmavan
kuohkeaksi.
* * * * * * * * * * * * * * * *
Mansikkamannapuuro
5 dl mansikoita
1 dl sokeria
7 dl vettä
1 dl mannasuurimoita
200 g maustamatonta
jogurttia
lisäksi mansikoita ja sitruunamelissaa/minttua/basilikaa (valitse itse)
Kaada vesi kattilaan ja lisää pieniksi paloiksi
pilkotut mansikat sekä sokeri. Keitä kunnes kaikki mansikat ovat pehmeitä ja
kevyesti soseutettavissa. Vatkaa kiehuvaan mansikkasoseliemeen mannasuurimot ja
keitä puuroa välillä sekoitellen noin 5 minuuttia. Jäähdytä puuro
jääkaappikylmäksi.
Lisää kylmään puuroon maustamaton jogurtti ja
vatkaa seos sähkövatkaimella kuohkeaksi vispipuuroksi. Tarjoile
mansikoiden kanssa ja viimeistele jollain vihreällä mausteyrtillä.
* * * * * * * * * * * * * * * *
Sitrusvispipuuroa
ja kardemummakermaa
6-7 klementiiniä
4-5 veriappelsiinia
1 verigreippi
1,5 dl sokeria
0,5 tl suolaa
1,5 dl mannasuurimoita
Jos ei nyt ihan juuri näitä sitrushedelmä satu
olemaan käytettävissä, ne voi korvata vaikka pelkillä appelsiineilla. Joku
vähän happoisampi sitrus saisi kuitenkin olla mukana, kuten vaikka limetti tai
puolikas sitruuna. Pääasia vaan että niistä tulee yhteensä suunnilleen litran
verran sosetta.
Kuori sitrukset, poista siemenet ja laita
sisukset blenderin tai sauvasekoittimen kannuun. Soseuta hedelmät ja mittaa
että niistä tulee yhteensä litran verran hyvin soseutunutta massaa. Kaada
soseutetut hedelmät kattilaan ja lisää sokeri sekä suola. Kuumenna kiehuvaksi,
sekoita hyvin ja lisää mannasuurimot nesteen joukkoon koko ajan vatkaten. Keitä
puuroa viiden minuutin ajan ja lopuksi kaada se isoon kulhoon jäähtymään.
Vatkaa kylmä puuro kuohkeaksi ja tarjoile se kardemummalla
maustetun kermavaahdon kanssa.
* * * * * * * * * * * * * * * *
Suklaapuuro
1 l maitoa
1/4 tl suolaa
1 dl mannasuurimoita
0,5 dl sokeria
0,5 dl tummaa
kaakaojauhetta (van Houten)
Kaada maito (pinnoitettuun) kattilaan, lisää
suola ja kuumenna kiehumispisteeseen. Sillä välin sekoita keskenään
mannasuurimot, sokeri sekä kaakaojauhe. Kun maito kiehuu, siivilöi
kuiva-aineseos joukkoon. Siivilän kautta siitä syystä, ettei puuroon jäisi
kokkareita. Keitä puuroa miedolla lämmöllä koko ajan vispilällä sekoittaen noin
8 minuuttia, minkä jälkeen siirrä kattila pois lämmöltä, laita kansi päälle ja
anna hautua vielä joitain minuutteja.
Periaatteessa puuro on tällaisenaan hiukan
jäähdyttyään valmista nautittavaksi maidon kanssa. Kannattaa kuitenkin nähdä
hiukan lisävaivaa ja vatkata puuro kuohkeaksi, sillä se on paljon parempaa kuin
pelkkä keitetty suklaapuuro.