Kreikan sana avgolemono tarkoittaa munaa ja sitruunaa. Siitä on tullut synonyymi erityisesti talviruokana tunnetulle kreikkalaiselle kanakeitolle, joka on suurustettu näiden avulla. Kotosoupa Avgolemono on kuten kaikki kansalliset perinneruokalajit, jokaisella kokilla on siitä se ainoa aito ja oikea resepti. Näitä yhdistelemällä ja muutaman kerran erilaisilla sekoitussuhteilla kokeilemalla onnistuin tekemään mielestäni todella onnistuneen version tästä sopasta. Kaikkihan riippuu siitä miten keittoon tuleva kananliha on maustettu, miten täyteläistä on kanaliemi, käytetäänkö joukossa riisiä vai orzo –pastaa, onko sitruunamehua juuri oikea määrä jne.
Aito kreikkalainen tietysti ensin tappaa ja kynii kanan, poimii kotipihaltaan laakerinlehden sekä tuoreet liemiainekset: sipulin, varsisellerin ja porkkanan "pyhän kolmiyhteyden". Sitten hän napsaisee sitruunan suoraan puusta ja isomummonsa reseptillä keittää kanasta liemen, pilkkoo kanan lihat keittoon ja kas, ruoka on valmista jokapäiväiselle perheaterialle.
Kotosoupa avgolemono, kreikkalainen kanakeitto
300 g broilerin reisipaisteja
1 rkl oliiviöljyä
Ruskistetut, maustetut ja revityt broilerin reisipaistit |
Kuumenna kattilassa oliiviöljyä ja voita ja ruskista siinä pienemmiksi paloiksi leikatut broilerin reisipaistit. Mausta suolalla, sitruunapippurilla, oreganolla, tuoreella timjamilla ja valkosipulijauheella. Kun liha on kypsää, nosta palat lautaselle odottamaan.
Makujen "pyhä kolmiyhteys": porkkana, sipuli ja varsiselleri |
Jatka samassa kattilassa. Lisää kattilaan oliiviöljyä ja voita ja kuullota siinä porkkana-, varsiselleri- ja sipulikuutiot. Lisää lopuksi hienonnettu valkosipulinkynsi ja jatka kuullottamista vielä minuutin ajan. Lisää kattilaan kanaliemi, laakerinlehti sekä orzo –pasta. Orzon keittoaika on 13-15 minuuttia. Revi paistamasi reisipaistit kahdella haarukalla pienemmiksi riekaleiksi.
4 kommenttia:
Onpas jännä resepti, täytyy kokeilla, kun taas Prismasta haalittiin hävikkiluomubroileria pakettikaupalla.
@ Ulla
Helppo ja maukas resepti. Suurin säätäminen oli sitruunan kanssa. Ensin sitruuna peitti kaikki muut maut alleen, sitten sitruuna ei maistunut ollenkaan ja lopulta löytyi sopiva sekoitus :)
Oli todella hyvä soppa! Ihastuttiin kumpikin, joten resepti jää ehdottomasti käyttöön, kiitos :-)
Kiva kuulla :) Täytyy joskus testata sitä vähän voimakkaammilla (chili)mausteilla. Chilin lämpöä talven tuiskuihin...
Lähetä kommentti