Jos keitettyä riisiä ja herne-maissi-paprikasekoitusta väitetään risotoksi, marinoitu punajuuri nimetään kylmäsavuporoksi tai kukkakaalista, keittokinkusta ja kermasta valmistettua ruokaa kutsutaan carbonaraksi – tai edes sen tapaiseksi – niin tämä tekele on paella. Takuuvarmasti. Tai ainakin paella-ish niillä aineksilla mitä sillä hetkellä keittiössä oli käsillä.
Kun italialaisen risoton kuuluu olla
pehmeän valuvaa, miltei velliä, paellan tulisi olla erittäin kuivaa. Paellaan
oleellisesti kuuluvaa rapeaa socarratia en osaa (vielä) tehdä, enkä edes yrittänyt,
vaikka sellainen oli muodostua tähän ihan vahingossa. Pelkäsin kuitenkin riisin
kärähtävän, joten sekoittelin pannulla olevaa seosta. Tämä oli ihan arkiruokaa ilman sen suurempia
suorituspaineita. Jonain päivänä kuitenkin vielä opettelen, miten oikeaoppinen socarrat
tehdään.
Ainakin yksi suomalainen kokki on menestynyt paellan valmistuksessa ihan kansainvälisestikin. Syyskuussa Espanjan Valenciassa käytiin paellanvalmistuskilpailu ei-espanjalaisten huippukokkien kesken ja kymmenen kansainvälisen finalistin joukosta suomalainen Jani Paasikoski sijoittui kovassa kisassa kolmanneksi. Onnittelut! Lisää kilpailusta täällä.
Tavallinen suomalainen arkipäivän paella valmistuu näin:
Paella talon tapaan
Liuota sahramirihmat kuumaan veteen vähintään puoli tuntia ennen ruoanlaiton aloittamista, mielellään jopa edellisenä iltana. (Jos käytettävissä ei ole sahramia ja silti haluat paellaan keltaisen sävyn, käytä sahramin tilalla kurkumaa vaikka se onkin ihan eri makuista.) Perkaa broilerinkoivet ja paloittele lihat suupalan kokoisiksi. Kuori valkosipulinkynsi ja paloittele se ihan pieniksi muruiksi.
Kuumenna laakealla paistinpannulla oliiviöljy ja lisää valkosipuli sekä savupaprikajauhe. Sekoittele hetki. Lisää tomaattipyree sekä riisit ja sekoita ne kuumalla pannulla. Possauta sitten valkoviini riisin joukkoon ja anna kiehahtaa kuiviin. Lisää paseerattu tomaatti, suola, sahrami sekä puolet kanaliemestä ja keitä seosta kokoon. Kun neste pannulla alkaa kuivahtaa, lisää loput kanaliemestä ja maista riisin kypsyysastetta. Kun riisi alkaa olla sopivan kypsää, lisää kananpalat sekä jäiset äyriäiset ja sekoittele kunnes riisi on sopivasti kuivahtanut ja äyriäiset lämmenneet. Lopuksi ripottele herneet paellan pinnalle ja anna niiden lämmetä sekoittamatta. Anna paellan vetäytyä muutamia minuutteja ennen tarjoilua.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti