Kyllä voileiville osataan antaa komeita nimiä, kuten tämä, Monte Cristo. Ehkä sitä silloin tuntee syövänsä jotain paljon hienompaakin kuin lämmintä kinkku-juusto-kerrosleipää… Mutta millaista!
Amerikkalaisten vastine
ranskalaiselle croque monsieurille on Monte Cristo. Itse asiassa siinä yhdistyy
kaksi ranskalaista klassikkoa, pain perdu (eli French toast eli köyhä ritari)
ja croque monsieur (eli French sandwich eli paahdettu
kinkku-juusto-kerrosleipä). Monte Cristo kastetaan vatkattuun kananmunaan molemmilta
puoliltaan ja paistetaan pannulla voissa rapeapintaiseksi. Tiettävästi ensimmäisen
kerran tämä leipä esiintyi kalifornialaisravintolan ruokalistalla nimellä Monte
Cristo joskus vuonna 1966 (?) ja on siitä lähtien pitänyt pintansa Disney-henkisenä
”amerikkalaisen gastronomian klassikkona”.
Monte Cristo on sitä parempi mitä
maukkaampaa leipää ja täytteitä siihen raaskii laittaa. Vehnäpaahtoleipä,
keittokinkkuleikkele ja kevytedam ei tee annokselle oikeutta, vaan kannattaa
käyttää aikaa ja harkintaa etsiä mahdollisimman hyvät ainekset. Minä piipahdin
Hakaniemen hallissa ja ostin sieltä vaaleaa hapanjuurileipää, palan maukasta
palvikinkkua ja 12 kk ikäännytettyä gruyereä. Yhtä hyvin juustoksi voisi sopia
mustaleima Emmental, Havarti tai vaikka 12 kk Gouda tai Cheddar. Hapanjuurileivän
sijaan tässä voisi käyttää briossivuokaleipää. Kinkussakin saisi olla vähän
savun makua. Näiden lisäksi myös kypsää kalkkunanlihaa laitetaan Monte Criston
väliin, mutta tähän en nyt halunnut sellaista.
Tämä voisi siis olla ihan
tavallinen lämmin kerrosvoileipä, mutta reseptiin kuuluu sellainen erikoisuus,
että suolainen leipä viimeistellään tomusokerilla tai hillolla – tai molemmilla.
Ja vaikka se kuulostaa täysin käsittämättömältä, se on yllättävän hyvää.
Monte Cristo
kahdelle
4
viipaletta hyvää vaaleaa leipää
2
rkl majoneesia
1
rkl hyvää sinappia
4-6 viipaletta juustoa (gruyere,
mustaleimaemmental, havarti tai vastaava)
6-8 viipaletta hyvää kinkkua (saa olla vähän
paksumpiakin siivuja)
(kypsää
kalkkunanlihaa viipaleina)
2
munaa
2
rkl maitoa
ripaus
sinappijauhetta ja cayennea
suolaa
paistamiseen
voita
tomusokeria
mansikka-
tai vadelmahilloa
Vatkaa
laakealla lautasella munat, maito, sinappijauhe, cayenne ja suola. Sekoita
keskenään majoneesi ja sinappi ja voitele sillä leivät yhdeltä puolelta. Laita
leipien väliin juustot ja kinkut (ja kalkkunat), ja kasta kerrosleivät
munaseoksessa molemmilta puoliltaan.
Kuumenna
paistinpannulla voi ja ruskista siinä leivät molemmin puolin kullanruskeiksi
niin että juusto leipien välissä sulaa. Jotkut kyllä paistavat leivän uunissa, jotkut uppopaistavat. Kyllä sekin sopii, ihan miten vaan.
Siivilöi
valmiiden leipien päälle tomusokeria (ja tarjoile hillon kanssa). Aika mahtava aamiainen tai välipala...
2 kommenttia:
Waude mikä leipä! Onneksi olen juuri syönyt runsaan aamiaisen, muuten tulisi kiusaus kokeilla heti. Tomusokeri on aika yllättävä lisä, mutta tarkemmin ajateltuna oikeastaan ihan looginen, ja tasapainottavakin viimeistely tuollaiselle herkkuleivälle.
Tämä on aika täyttä tavaraa. Jos Monte Criston nauttii aamiaiseksi, ei todellakaan ole ihan kohta nälkä.
Lähetä kommentti