sunnuntai 30. syyskuuta 2018

Kymmenen pientä possua


Pitkästä aikaa teki mieli leipoa jotain leipää. Oktoberfestin hengessä perjantain menu oli schweinehaxea, hapankaalia ja paistettua perunaa, joten sen kanssa jotain vaaleahkoa leipää. Tämän possusämpylän muotoiluohjeen olen nähnyt jossain netissä, mutta nyt en löytänyt sitä millään hakusanoilla vaikka mielelläni olisin antanut ideasta kunnian alkuperäiselle leipurille. Jotenkin tällä tavalla se kuitenkin meni.



Possusämpylät
(10 kpl)

50 g  kaurahiutaleita
1 dl  vettä
1,5 dl  maitoa
1/2 pss (6 g)  kuivahiivaa
1 tl  suolaa
1 tl  kidesokeria
1 rkl  rypsiöljyä
100 g   hiivaleipäjauhoja
noin 200-250 g   vehnäjauhoja
voiteluun  1 kananmuna + 1 rkl vettä
pikkurasia rusinoita

Turvota kaurahiutaleita haaleassa vedessä 5-10 minuutin ajan. Sekoita kuivahiiva pieneen määrään vehnäjauhoja. Lämmitä maito n. 42 -asteiseksi ja sekoita joukkoon jauho-hiivaseos, suola, sokeri, öljy sekä turvonneet kaurahiutaleet. Alusta jauhoja taikinaan vähitellen kunnes taikina alkaa irrota kulhon reunoilta. Taikina saa olla mieluummin hiukan liian löysää kuin liian kiinteää. Jätä taikina kulhoon vedottomaan, lämpimään paikkaan ja anna kohota kaksinkertaiseksi.




Ripottele vehnäjauhoja työtasolle ja alusta taikinaa hetken. Paloittele taikina 10 tasakokoiseen palaan ja muotoile paloista palloja. Ota yksi pallo kerrallaan ja kauli se litteäksi pyöryläksi.







Leikkaa yläreunaan muutaman sentin viilto.





Vedä näin syntyneet kielekkeet hiukan toisistaan ulospäin ja taita taikinan päälle korviksi.






Nosta sitten pyörylän alareunaa taikinan päälle.





Pyöräytä siitä kahdella sormella puristaen possun kärsä.


Voitele leipäset muna-vesiseoksella, paina rusinasilmät paikoilleen ja paista 225 asteessa (kiertoilma 200 astetta) noin 12-15 minuuttia.



Jos haluat pulleampia possusämpylöitä, anna leipästen kohota pellillä vielä 30-40 minuuttia ennen voitelua ja paistoa.

4 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Hupsun hauskoja! :D

Tuplaespresso kirjoitti...

Laita malli korvan taakse. Sitten kun sulla on lapsenlapsia, voit leipoa niiden kanssa possusämpylöitä :)

Jael kirjoitti...

Onpa söpöt possuset:)

Tuplaespresso kirjoitti...

Leivonta ei saa olla kuolemanvakava asia :)