sunnuntai 8. lokakuuta 2017

Chicken pot pie - kanapiiras



Animaatioelokuvassa ”Kananlento” (”Chicken run”) kanatarhan omistaja, mrs Tweedy, kiteytti kanapiiraskoneen sanoilla ”chicken go in, pie come out”. Me teimme kanapiiraasta oman version, jossa taikinaa on vain kantena piiraan päällä ”pot pie”. Emäntä oli vähän laiska ja turvautui valmistaikinaan (ei sponsoroitu!), joka osoittautuikin täydelliseksi valinnaksi tällaiseen piirakkaan.



Kanapiiras – chicken pot pie

                      oliiviöljyä
1                    valkosipulinkynsi murskattuna
6                    pekoniviipaletta hienonnettuna
1                    sipuli ohuina viipaleina
5 cm pätkä    purjoa viipaloituna
200 g             ruskeita herkkusieniä viipaloituna
3 rkl              vehnäjauhoja + 1 rkl pannulle
1 tl                kuivattua timjamia
1/2 tl             paprikajauhetta
½ tl               hienoa merisuolaa
½ tl               mustapippuria myllystä
500 g             broilerin reisipaisteja suupalan kokoisiksi paloiteltuna
50 g               voita
2 dl                (voimakasta) kanalientä
60 ml            Marsalaa
1 rkl              sherryviinietikkaa
2 rkl              hienonnettua lehtipersiljaa
3                    kevätsipulia viipaloituna
1 tl                voita vuoan voiteluun
1 pkt              piirakkataikinaa ((Myllyn paras, pyöreä piirakkataikina
                                                                           suolaiseen leivontaan)
1                    muna vatkattuna voiteluun

Kuumenna pannulla miedolla lämmöllä oliiviöljy ja valkosipuli. Kun öljy tirisee, lisää pekoni ja sipulit ja kuumenna sekoitellen kunnes pekoni saa väriä ja samalla rasva sulaa. Lisää sienet ja kuumenna edelleen, kunnes sienet ovat hieman ruskistuneet ja pehmenneet.

Laita suljettavaan muovipussiin 3 rkl jauhoja, timjami, paprika, suola ja mustapippuri. Lisää kananpalat, sulje ja ravistele niin, että palat peittyvät tasaisesti. Lisää pannulle voita ja anna sen sulaa. Lisää sitten kana ja loput jauhot ja ruskistele sekoitellen, kunnes kana on saanut väriä ja jauhot ovat ruskistuneet.

Lisää sitten kanaliemi, Marsala ja sherryviinietikka. Raaputtele pannun pohjalta kaikki siihen tarttunut irti ja anna muhia 5-10 minuuttia kunnes kastike on sakeutunut. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa, pippuria ja viinietikkaa. Sammuta levy ja sekoita joukkoon vielä persilja ja kevätsipuli. Jäähdytä piirakkatäytettä hetki ennen kuin kaadat sen voideltuun uunivuokaan.

Kauli piirakkataikina kanneksi ja tee siihen muutama reikä, josta täytteen ylimääräinen kosteus pääsee haihtumaan. Voitele pinta vatkatulla kananmunalla. Kypsennä 200 asteessa noin 25-30 minuuttia tai kunnes taikinan pinta on kullanruskea.


Ei kommentteja: