torstai 3. elokuuta 2017

Perinteinen lasagne Italian mamman reseptillä pitkän kaavan mukaan



Lasagne, tai tuttavallisemmin ”lasse”, on niin hyvää, että sitä söisi useamminkin jos vain viitsisi tehdä. Pitkään haudutettu tomaattinen jauhelihakastike, täyteläinen bechamel, itse tehty tuorepasta - ja aika monen tunnin työ. Seuraavana päivänä lämmitettynä se on vieläkin parempaa kuin valmistuspäivänä. Tästä näkökulmasta en yhtään ihmettele nopean eineslasagnen suosiota: pari minuuttia mikrossa ja se on siinä. Voihan lasagnea tietysti tehdä helpomminkin, kiehauttaa nopean jauhelihakastikkeen, lisätä kermaa ja tuorejuustoa ja tadaa – kahdesta kastikkeesta on tullut yksi. Sitten vaan soosia kaupan lasagnelevyjen väliin ja uuniin paistumaan. Ei nyt pysty tuotakaan… Ei niin millään… Kun mennään maku edellä, ei voi oikaista noin paljoa. Lasagnella ja lasagnella on eroa. Yleensä meillä käytetään valmiita lasagnelevyjä, mutta nyt lasagne tehtiin tuorepastaa myöten Italian mamman ohjeella ja kun hommaan ryhdyttiin, tehtiin samalla tuplasatsi, että sitä riittää pakkaseenkin seuraavan lasagnehimon yllättäessä. Ohjeen määrä tällaisenaan riittää kuvan 24 x 30 cm vuokaan.

Ei sitä voi maistamatta ymmärtää, miten mahtava lasagne tulee tuorepastasta! 
Lopputulos oli kaiken siihen käytetyn vaivan arvoinen, mutta menee varmaan "jonkin aikaa" ennen kuin tulee seuraava samanlainen energiapuuska...




Lasagne Italian mamman ohjeella

* tuorepasta
200 g vehnäjauhoa ”00”
2 munaa
0,5 tl suolaa
0,5 tl oliiviöljyä
(tarvittaessa 0,5 tl vettä)
kaulimiseen vehnäjauhoja

* jauheliha-tomaattikastike
1 rkl oliiviöljyä
40 g parmankinkkua ohuina viipaleina
1 sellerinvarsi ihan pieninä paloina
1 sipuli ihan pieninä paloina
2 pientä valkosipulinkynttä ihan pieninä paloina
0,5 dl punaviiniä
600 g naudan jauhelihaa
2 rkl tomaattipyreetä
200 g tölkki tomaattimurskaa
1 rkl sokeria
1,5 dl lihalientä
1 rkl hienonnettua tuoretta oreganoa
iso puntti tuoretta basilikaa hienonnettuna, vain lehdet
hienoa merisuolaa ja mustapippuria myllystä

* bechamelkastike
50 g voita
50 g vehnäjauhoa
7-8 dl maitoa (kuumana)
40 + 60 g raastettua parmesaania
hiukan raastettua muskottipähkinää
hienoa merisuolaa ja valkopippuria myllystä

* viimeistelyksi tuoretta basilikaa


Tuorepasta valmistetaan ensin. Ohjeen 200 g jauhoa on suunnilleen maksimimäärä, mikä kannattaa kerralla vaivata eli jos tuplaa annoksen, pitää tehdä kaksi erää pastataikinaa.

Käsin sekoittaen: Mittaa jauhot pöydälle tai kulhoon. Tee jauhokeon keskelle syvennys, johon lisätään suola, öljy sekä kananmunat. Sekoita ainekset keskeltä reunoille edeten kiinteäksi taikinaksi. Alusta taikinaa n. 10 min kimmoisaksi. Pastataikinan koostumus voi vaihdella riippuen kananmunan koosta. Mikäli pasta tuntuu jäävän hiukan kuivaksi, siihen voi lisätä muutaman tipan vettä ja sen jälkeen alustaa vielä hetki.

Yleiskoneen kutterissa: Kaada kulhoon jauhot sekä suola. Lisää kananmunat sekä öljy ja käynnistä kone. Pyöritä taikinaa kutterin terissä niin kauan kunnes siitä muodostuu kostean hiekan näköinen seos. Jos taikina vaikuttaa liian kuivalta, lisää 0,5 tl vettä ja pyöritä taikinaa vielä hetki. Kaada taikina pöydälle ja alusta sitä sen verran että taikinasta muodostuu tiivis, mutta kimmoisa pallo.

Kääri pastataikina tuorekelmuun ja anna levätä viileässä noin puoli tuntia. Pastataikinan voi valmistaa jääkaappiin odottamaan vaikka jo paria päivää aiemmin.


Seuraavaksi on jauhelihakastikkeen vuoro. Kuumenna ruokaöljy pannulla ja paista siinä parmankinkkuviipaleet. Nosta kinkut pois pannulta odottelemaan vuoroaan, mutta jätä rasva ja kuullota siinä selleri- ja sipulipaloja sen verran että ne pehmenevät. Lisää sitten valkosipulit ja kuullota vielä pari minuuttia. Lisää punaviini ja anna sen keittyä kokoon melko kuumalla liedellä. Laita sitten pannulle jauheliha ja riko sitä puukauhalla sekoittaen vähän kerrallaan kunnes liha on kokonaan ruskistunut, minkä jälkeen mausta liha suolalla sekä mustapippurilla ja kaada pannulle tomaattipyree ja tomaattimurska sekä sokeri. Sekoittele kastiketta pari minuuttia ja kaada sitten joukkoon lihaliemi. Hauduta kastiketta miedolla lämmöllä 45 minuuttia välillä sekoitellen. Leikkaa paistetut parmankinkkuviipaleet ihan pieniksi paloiksi, sekoita kastikkeen joukkoon ja hauduta vielä 15 min. Lopuksi tarkista suolan ja mustapippurin riittävyys ja lisää, jos on tarpeen. Sekoita kastikkeen joukkoon oregano- ja basilikasilppu ja nyt kastike on valmis.

Sillä välin kun jauhelihakastike hautuu valmiiksi, kauli pastataikina vähän kerrallaan ihan ohuiksi levyiksi joko kaulimella tai pastamankelilla. Jauhota lopuksi pastalevyt vehnäjauhoilla ohuelti sen verran että ne eivät takerru toisiinsa. Pastan mankeloinnista enemmän asiaa ja kuvia täällä. Valmiita pastalevyjä tulisi olla niin paljon että niistä saa lasagneen 4 pastakerrosta.

Valmista bechamelkastike. Sulata kattilassa voi ja lisää vehnäjauho. Sekoittele pari minuuttia kunnes jauho on hiukan kypsynyt, mutta ei ruskistunut. Lisää kuumaa maitoa 3-4 erässä ja sekoita kastike tasaiseksi aina välillä. Keitä bechamelia matalahkolla lämmöllä 10 minuuttia jotta jauhot kypsyvät kokonaan. Sekoita kastiketta koko ajan, ettei se pala pohjaan. Sulata sitten kastikkeen joukkoon 40 g raastettua parmesaania ja mausta muskottipähkinällä. Lopuksi tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa sekä hiukan valkopippuria myllystä.

Kun bechamel on valmista, kokoa lasagne yhteen 24 x 30 cm uunivuokaan (tai vaikka muutamaan pienempään alumiinivuokaan). Voitele vuoka ja lusikoi pohjalle hiukan bechamelia. Sen päälle pastalevyjä sen verran että kastike peittyy. Lado pastalevyt hiukan reunoiltaan päällekkäin. Pastakerroksen päälle neljännes jäljellä olevasta bechamelista, sitten hiukan parmesaaniraastetta ja kolmannes jauhelihakastikkeesta. Jatka samassa järjestyksessä pastakerroksesta kunnes vuoassa on neljä kerrosta pastaa ja kastikkeet. Loppu bechamel levitetään päällimmäisen pastakerroksen päälle ja sen päälle ripotellaan vielä hiukan juustoa.


Kypsennä lasagne uunissa 200 asteessa noin 30-40 minuuttia kunnes pinta kuplii ja on kauniisti ruskistunut. Ota vuoka uunista ja anna lasagnen vetäytyä huoneenlämmössä noin 20 minuuttia ennen tarjoilua. Viimeistele basilikanlehdillä.

Jos jaksaa kärsivällisesti odottaa, niin parhaimmillaan lasagne on seuraavana päivänä lämmitettynä.

Lasagnen voi koota jääkaappiin odottamaan paistamista jo vaikka pari päivää etukäteen. Silloin jääkaappikylmän lasagnen paistaminen kestää hiukan kauemmin, noin 45-50 minuuttia. Lasagnen voi pakastaa valmiiksi koottuna, jolloin se paistetaan sulatettuna kuten edellä.


4 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Hyvää

Tuplaespresso kirjoitti...

Juuri niin, hyvää... Päihittää eineslasagnet ... 6-0, eikun 100-0 :)

Unknown kirjoitti...

Päätin tällä reseptillä (hieman omaa tuunaillen silti) kokkailla, vaikka sorruin valmiisiin pastalevyihin. Lasagne parhaillaan uunissa

Tuplaespresso kirjoitti...

@ Unknown
Tämä on toistaiseksi paras lasagne mitä olen tehnyt. Salaisuus on siinä ihan oikeasti italialaisella reseptillä keitetyssä jauhelihakastikkeessa.