tiistai 15. elokuuta 2017

Mojovaa kuubalaista possuaCubanos-possun reseptin löysimme seriouseats.com’in sivuilta ja sehän ei sieltä luettuna voi olla mitään muuta kuin juuri se oikea, the resepti. Tuplaespresso haki Hakaniemen Hallista Reinin lihasta komean kimpaleen luullista possunlapaa/niskaa ja minä aloin sekoitella soosia eli kuubalaista mojoa.

Mojo on hapahko maustekastike, mutta wikipedia antaa sanalle toisenkin merkityksen: mojo on afroamerikkalaiseen hoodoo-magiaan kuuluva taikaesine, punaisesta flanellikankaasta valmistettu pieni pussi, jonka sisään on laitettu kasveja, eläinten osia, toiveita sisältäviä papereita, mineraaleja ym, joiden uskottiin suojelevan kantajaansa pahuudelta. Pussin sitominen on tärkeä osa sen valmistamista, koska sitomisen ansiosta henki, jonka voimia mojolla pyydetään avuksi, pysyy sen sisällä. Hoodoosta en tiedä mitään, mutta täytyy myöntää, että ainakin tässä mojokastikkeessa oli henkeä yllin kyllin.

Mojovan possun valmistus alkaa illalla, kun lihapala laitetaan yön ajaksi marinoitumaan mojoon. Seuraavana aamuna possun kypsennys jatkuu uunissa noin kuuden tunnin ajan.


Possunlapaa ja mojoa kuubalaisittain


n.2 kg+          (mielellään) luuton porsaan lapapaisti
                      mojoa (maustekastike)

Tarjoiluun
                      mojoa
puoli ruukkua mintun lehtiä hienonnettuna
puoli ruukkua oreganon lehtiä hienonnettuna
2 tl                 sokeria
                      limettilohkoja

Mojo

8                    valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 tl                hienonnettua jeeraa
2 tl                vastarouhittua mustapippuria
puoli ruukkua oreganon lehtiä hienonnettuna
120 ml          tuoretta appelsiinimehua
60 ml            tuoretta limettimehua
60 ml            oliiviöljyä
1 rkl              hienoa merisuolaa

Yhdistä kaikki aineet kulhossa ja sekoita hyvin vispilällä. Laita puolet mojosta kannelliseen astiaan jääkaappiin odottamaan tarjoilua.

Laita possu isoon suljettavaan muovipussiin ja kaada toinen puoli mojosta pussiin. Sulje pussi ja kääntele niin, että possu saa tasaisen kylvyn. Laita possu jääkaappiin ja anna marinoitua yön yli välillä pussia käännellen. 

Marinadikylvystä nousseena

Seuraavana aamuna vuoraa uunipannu kaksinkertaisella alumiinifoliolla ja aseta possu foliolle. Nosta folion reunat ylös ja kaada pussissa oleva mojo foliopakettiin. Sulje paketti löysästi niin, että ilma kiertää paketissa. Nosta pannu 135°C uuniin ja anna kypsyä kaikessa rauhassa 3 tuntia. Ota pannu uunista ja avaa paketti niin että possu tulee päältä näkyviin. Valele lihaa pannuissa olevalla liemellä ja laita pannu uuniin. 

Ensimmäisen haudutuksen jälkeen

Nosta lämpö 165°C:een ja kypsennä toiset 3 tuntia. Valele pari kertaa lihaa välillä. Jos pinta tummuu liikaa, voit sulkea paketin uudelleen. Kun liha on ollut kaikkiaan 6 tuntia uunissa, voit koettaa sen kypsyyttä työntämällä siihen terävän varrastikun. Jos tikku uppoaa helposti, liha on kypsää. Jos kaipaat kypsempää, niin anna olla vielä tunnin verran uunissa, mutta tarkkaile pinnan tummumista. Aivan tarkkaa kypsennysaikaa on mahdotonta sanoa siksi, että lihapaloissa on eroa ja kaikki uunitkaan eivät ole tarkkoja ja tasalämpöisiä. Riivi liha nyhtöpossuksi, tai jos haluat viipaloida sen, niin kannattaa ensin jäähdyttää se jääkaapissa, jolloin se pysyy paremmin koossa.

Sekoita talteen ottamaasi mojoon hienonnettu minttu ja oregano sekä sokeri. Lisää siihen myös uunipannulla olevaa lientä pari desilitraa. Liemi kannattaa siivilöidä, jolloin mojo säilyy paremman näköisenä. Tätä mojoa voit kaataa nyhtölihojen päälle tai käyttää lihalle kostukkeena ja maustekastikkeena tarjoiltaessa lautasannoksina. Limettilohkosta puristettu mehu sopii hyvin possun kanssa.

Valmis mojopossu oltuaan kuusi tuntia uunissa

Ei kommentteja: