sunnuntai 20. elokuuta 2017

Kantarelli ja sinihomejuusto maustavat kauden risoton



Ensimmäiset keltaiset kantarellit nostivat päätään ruohikosta jo kesäkuun puolella ja nyt niitä on jo vaikka kuinka paljon. Kantarelli, kuten moni muukin sieni, on hyvin proteiinipitoinen raaka-aine. Finelin mukaan sen kuiva-ainepitoisuudesta on proteiinia jopa 30% ja suoliston toiminnalle tärkeää kuituakin yli 20%. Kaiken lisäksi kantarelli maistuu hyvältä ja se on todella monipuolinen ruokasieni. Meillä kantarelleista on tämänkin kesän aikana tehty jo pari sienisoppaa ja monta sienikastiketta, ja nyt pussillinen keltavahveroita päätyi risottoon.


Kantarelli-kevätsipuli-sinihomejuustorisotto

300 g tuoreita kantarelleja
1 iso sipuli pieninä kuutioina
1 rkl voita ja 1 rkl ruokaöljyä
2 dl risottoriisiä (Carnaroli)
1 dl kuivaa valkoviiniä
8 dl kanalientä (tai kasvislientä)
8 oksaa tuoretta timjamia
80 g sinihomejuustoa (st agur)
1 dl parmesaaniraastetta
2 kevätsipulia varsineen
suolaa ja mustapippuria myllystä

Kuumenna sieniä paistinpannulla niin että niistä alkaa irrota nestettä. Pikkutilkka vettä sienten joukkoon nopeuttaa prosessin alkua. Sekoittele sieniä pannulla pienellä lämmöllä kunnes sienistä irtoava neste alkaa olla haihtunut. Sillä välin kuumenna isossa kattilassa voi sekä öljy ja kuullota siinä hienonnettu sipuli. Lisää sipulin joukkoon risottoriisi ja kuullota sitä vielä muutaman minuutin ajan kunnes sekin alkaa olla kuullottunut. Lisää valkoviini ja keitä se lähes kuivaksi. Lisää sitten sienet sekä kolmannes kanaliemestä ja keitä matalalla lämmöllä kunnes neste on imeytynyt riisiin. Lisää timjami ja toinen kolmannes kanalientä ja imeytä neste riisiin. Lisää loput kanaliemestä ja keitä risottoa vielä sen verran että riisissä on hiukan purutuntumaa, mutta koostumus on muuten hyvin löysää. Sulata sitten joukkoon sinihomejuusto sekä parmesaaniraaste ja sekoita. Lisää viimeksi hienonnetut kevätsipulit ja mausta tarvittaessa suolalla sekä mustapippurilla. Viimeistele annokset pienellä timjaminoksalla.


Ei kommentteja: