sunnuntai 13. elokuuta 2017

Fenkolinen mereneläväkeitto



Keiton idea tuli kalapiirakkareseptistä, jonka luin Delicious-lehdestä. Ei oikein tehnyt mieli piirakkaa – kalaruokaa kylläkin. Tuumasin samoista aineksista syntyvän keitonkin ja myin idean Tuplaespressolle, joka naureskellen hyväksyi sen. Koska australialaiset kalat eivät ui meikäläisille kalatiskeille, piti blue-eyelle valita korvaaja. Tuoretta turskan selkäfileetä löytyi kaupasta, joten valitsin sen. Simpukoiden kohdalla elää vielä käsitys, jonka mukaan niitä pitäisi syödä ainoastaan sellaisina kuukausina, joiden ranskankielessä nimessä on r-kirjain. Elokuu ei ole sellainen, mutta nykyisin viljeltyjen simpukoiden aikana tämä vanha sääntö ei oikeastaan enää päde. Simpukat lisääntyvät ”ärrättöminä” kuukausina ja silloin niiden maku ei ole parhaimmillaan. Onkin esitetty, että sääntö on kalastajien keksimä keino suojella lajia ja samalla omaa elantoaan ja rajoittaa simpukoiden pyyntiä kutuaikana. Viljeltyjä sinisimpukoita kerättäessä voidaan valikoida sellaisessa vaiheessa olevat simpukat jotka ovat jo laskeneet sukusolunsa. Siispä simpukkakeittoa voi nauttia elokuussakin!


Fenkolinen mereneläväkeitto

1,5 kg            paketti sinisimpukoita kuorineen
500 g             turskafileetä
2                    fenkolia
4                    kiinteää perunaa (siikli)
3                    salottisipulia
2                    valkosipulinkynttä
3 dl                kuivaa valkoviiniä (riesling)
1 dl                Pernodia
2 dl                kermaa
100 g             creme fraichea
muutama       timjaminoksa
½ dl               hienonnettua tilliä
1 rkl              tuoretta rakuunaa hienonnettuna
2 rkl              tuoretta kirveliä hienonnettuna
                      oliiviöljyä
maun mukaan hienoa merisuolaa ja rouhittua valkopippuria tarvittaessa
1                    limetti lohkoina

1                    patonki tarjoiluun

Leikkaa fenkoleista ”sormet” ja lohko yksi salotti. Laita ison kattilan pohjalle loraus oliiviöljyä ja pyöräytä siinä nopeasti lohkottu salotti ja fenkolin sormet. Kaada simpukat kattilaan, lisää timjaminoksat, valkoviini ja Pernod ja keitä kannen alla muutama minuutti kattilaa välillä ravistellen, kunnes simpukat ovat auenneet. Nosta simpukat pois kattilasta jäähtymään ja siivilöi liemi talteen. Kun simpukat ovat jäähtyneet, irrota lihat talteen kuorista.

Kuori perunat ja paloittele ne tasaisiksi 1 cm kuutioiksi. Keitä niitä suolalla maustetussa vedessä 5 minuuttia ja kaada siivilään jäähtymään. Hienonna kaksi salottisipulia sekä valkosipulinkynnet ja paloittele fenkolit lusikkaan sopiviksi paloiksi. Hienonna tilli, rakuuna ja kirveli. Laita puhtaaseen kattilaan loraus oliiviöljyä ja kuullota siinä hetki sipuleita ja fenkolia. Lisää sitten kattilaan talteen ottamasi simpukoiden keitinliemi ja keitä 15 minuuttia. Lisää kerma ja hienonnetut yrtit ja keitä vielä 5 minuuttia. Sillä aikaa paloittele turska 3-4 cm kuutioiksi. Lisää keittoon simpukoiden liha, kuutioitu turska, creme fraiche sekä esikeitetyt perunakuutiot. Kuumenna keitto kiehumapisteeseen ja siirrä sivuun. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Lämmitä patonki uunissa ja nauti runsasmakuisen keiton kera. Purista limelohkoista mehua keiton joukkoon.


2 kommenttia:

Kaura kirjoitti...

Herkullisen kuuloista, ja näköistä!

M kirjoitti...

Keitossa oli todella runsaasti makua :)