Bagel eli
vesirinkeli on ihan täydellinen aamiais- ja välipalaleipä. Niiden leipominen ei
ole edes vaikeaa, joskin hiukan suuritöisempää kuin tavallisten sämpylöiden
tekeminen. Monasti kotileipurilla (kuten minulla) on taipumus lisätä taikinaan liikaa jauhoja,
jolloin taikinasta tulee kovaa. Tässä siitä on pelkkää hyötyä. Bageltaikinan
kuuluukin olla melko tanakkaa tavaraa - toisin kuin sämpylätaikinan, joka on
parhaimmillaan hiukan tahmeana ja sormiin tarttuvana.
Kun
bageltaikina on muotoiltu renkaiksi ja kohotettu, bagelit kiehautetaan vedessä johon on lisätty ruokasoodaa,
ja vasta sitten paistetaan. Vain ruokasoodavedellä saadaan aikaan bagelille tyypillinen
rakenne.
Bagelit
5 dl kädenlämpöistä vettä
25 g tuorehiivaa tai 1 pussi (11 g) kuivahiivaa
40 g vaahterasiirappia (tai hunajaa)
0,5 rkl suolaa
1 rkl ruokaöljyä
850-900 g vehnäjauhoa
keittämiseen
runsaasti (3-4 litraa) vettä ja
jokaista yhtä vesilitraa kohden:
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
0,5 tl ruokasoodaa
viimeistelyyn
1 vatkattu kananmuna
seesaminsiemeniä ja/tai unikonsiemeniä (tai jotain muita siemeniä maun mukaan)
Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää sitten
vaahterasiirappi, suola, ruokaöljy ja vehnäjauho lukuunottamatta runsasta
puolta desilitraa jauhoa, joka tarvitaan myöhemmin. Alusta taikinaa noin 10
minuuttia (mieluiten yleiskoneella). Taikinan tulee täysin irrota kulhosta ja
muutenkin olla melko kovaa. Anna taikinan kohota liinan alla lämpimässä
paikassa noin tunnin ajan.
Muokkaa kohonneesta taikinasta pötkö ja jaa se 12-16
keskenään saman kokoiseen osaan (käytä vaakaa!). Levitä puhdas keittiöpyyhe
uunipellille ja ripottele liinalle ohut kerros vehnäjauhoa. Pyöritä taikinapaloista
pallot ja paina pallon keskelle reikä. Venytä taikinapallosta kaksin käsin bagelin
muotoinen rengas ja laita ne sitten vierekkäin jauhotetulle liinalle. Kun
kaikki bagelit on muotoiltu, anna niiden kohota leivinliinan alla vielä
puolisen tuntia. Laita vesi (suola, sokeri & ruokasooda) kiehumaan ja uuni
lämpiämään 225 asteeseen.
Nosta kohonneet bagelit 2-3 kerrallaan kiehuvaan
ruokasoodaveteen ja keitä niitä siinä noin 30 sekuntia molemmin puolin. Nosta bagelit
reikäkauhalla talouspaperin päälle ja siitä melkein heti leivinpaperille. Vain
sen verran, että enin kosteus jää talouspaperiin. (Jos bagelit ovat vähänkin
liian kauan talouspaperin päällä, paperi tarttuu niihin kiinni.) Voitele
bagelit vatkatulla kananmunalla ja ripottele päälle vielä seesamin- ja/tai
unikonsiemeniä. Paista bagelit uunissa 225 asteessa noin 15-20 minuuttia tai
kunnes pinta on kauniin ruskea. Jäähdytä bagelit ritilällä.
Perinteisesti bagel nautitaan tuorejuuston ja
graavilohen kanssa. Niin mekin teimme.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti