voittaneen kansallisruoan kuva lainattu ELO-säätiön sivulta |
”Onhan suomalainen ruoka ihan hirveää, onhan?!”, kysyy YLEn toimittaja ja lataa turistin eteen juuri kaupasta hakemaansa kylmää lanttulaatikkoa ja joulukinkkua.
”Eihän
suomalaista ruokaa voi muuta kuin haukkua, eihän?!” hihittelee MTV3:n
toimittaja ja tarjoaa ulkomaisen kolmen michelintähden keittiömestarin
maistettavaksi juuri kaupasta hakemaansa kylmää riisipiirakkaa, mämmiä sekä
hampaissa nirskuvaa kylmää leipäjuustoa ja tarjoilee ne tietysti pahvilautaselta.
Mistä
ihmeestä suomalaiset toimittajat keksivätkin näin omaperäisiä juttuideoita?
ELO-säätiö
julkisti juuri Suomen uuden kansallisruoan. Se on
RUISLEIPÄ
Suomi on
syntynyt rukiista ja ruis pitää Suomen käynnissä. Ruisleipä on lisäksi yleinen
koko Suomessa, ei ainoastaan alueellisena erikoisuutena. Ruisleivän valinta
kansallisruoaksi on erinomainen asia.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Suomessa
on hieno kansallinen ja alueellinen ruokakulttuuri, joka valitettavasti huonon
itsetunnon vuoksi on ollut jäädä eksoottisempien ruokien varjoon. Kun puhutaan
suomalaisesta ruokakulttuurista, aina muutama neropatti - kuvitellen olevansa
kovinkin fiksu ja vitsikäs - lohkaisee kulunuttakin kuluneemman lauseen: ”Mikä
ihmeen suomalainen ruokakulttuuri?”.
Kun Suomessa
vähätellään omaa ruokakulttuuriamme, muualla maailmalla media sen sijaan kilvan
yrittää edistää paikallisen ruoan mainetta ja menekkiä. Mikä valtava australialaisen
ruoan markkinointiprojekti onkaan ollut Australian Masterchef: Australian
parhaat ravintolat, kokit ja raaka-aineet mantereen laidalta toiselle esitellään
kausi toisensa jälkeen niin upeasti, että ohjelma saa katsojan haaveilemaan
ruokamatkasta Australiaan.
kyssäkaalia |
BBC:llä
puolestaan esitetään ruokaohjelmia Britanniasta sekä eri puolilta maailmaa.
Muun muassa skandikokit laittavat herkkuja paikallisissa maisemissa ohjelmasarjassa
New Scandinavian Cooking, jossa noin 160 jaksosta useimmat on kuvattu
Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Suomessa vain muutama. Mieleeni jäi
erityisesti Suomessa kuvattu jakso ”Helsinki on a Plate”, jossa esiteltiin mm
katkarapuvoileipä... Jossain toisessa Suomi -jaksossa taidettiin kertoa
slider -resepti ja miten tehdään vodka mojito. Nehän kaikki ovatkin tyypillistä
suomalaista ruokaa, mikä saa matkailijat sankoin joukoin tulemaan tänne - nauttimaan
slidereita? Joo…
Jyrki Sukulan
sarja ”Makujen maa” oli ihan hyvä yritys, vaikka se taisikin olla enemmän MTK:n
mainos kuin ruokamatkailun edistämisohjelma. Maatilat kyllä esiteltiin, mutta
käytettävissä oli ilmeisesti vain yksi ainoa kamera, sillä yhdessäkään jaksossa
ei juurikaan muistettu kurkistaa Jyrkin kattilan tai paistinpannun sisään
puhumattakaan, että kaikki lautasannokset kuvattiin vain ohimennen
sivusuunnasta. Niistä ei todellakaan jäänyt katsojalle ajatusta ”pitääpä kokeilla
tuota reseptiä”.
haukifileitä |
Onneksi jotkut
suomalaiset ravintolat ovat ymmärtäneet palauttaa suomalaisten raaka-aineiden
kunnian tarvitsematta edes hehkuttaa luomua. (Ihan kuriositeettina: kun luomua
markkinoidaan mielikuvilla ja sympaattisten pientilojen artisaanituotteina,
joilla osin perustellaan tuotteiden kalliimpi hinta, todellisuudessa Suomessa luomutilan
keskimääräinen koko on suurempi kuin perinteistä viljelyä tai karjankasvatusta
harjoittavien tilojen koko. Tämä käy ilmi virallisista tilastoista.) Itsenäisyyden
juhlavuoden ilmiönä läskisoosi ja monet muut perinteiset suomiruoat ovat
palanneet takaisin monen ravintolan listalle. Eikä sovi unohtaa
ravintolamaaliman uutta tähteä, Finnjäveliä, jossa suomalainen ruoka on nostettu
aivan uusiin ulottuvuuksiin kotimaisten raaka-aineiden voimin. Siellä
loihditaan fine diningia muun muassa aladobista, veripaltusta, kesäkeitosta ja
makaronilaatikosta. Todellinen kulttuuriteko.
Olisiko nyt
jo korkea aika tehdä myös ihan oikea ruokaohjelmasarja suomalaisesta ruoasta? Sellainen,
jolla olisi todellisia mahdollisuuksia ulkomaiseen levitykseen? Siis sellainen,
jossa olisi sekä kunnianhimoinen että ammattitaitoinen käsikirjoittaja ja ohjaaja?
Sellainen, jonka nähdessään haluaa ehdottomasti matkustaa Suomen tutustumaan
suomalaiseen ruokaan. Sellainen sarja, jossa esiintyvät kokit eivät ole
pelkästään jotain julkkiskokkeja, vaan omissa ravintoloissaan oikeasti ammattitaitonsa
todistaneita huippukokkeja? Sellainen sarja, joka ei koko aikaa huuda
katsojalle ”ymmärtäkää nyt, että tätä ohjelmaa tehdään säästöbudjetilla!”.
Säästöbudjettiohjelmat kannattaa nimittäin mieluummin jättää sitten kokonaan
tekemättä ja unohtaa edelliset ajatukset.
kotimaisia omppuja |
Joka
tapauksessa voisimme kaikki tehdä hyvän päätöksen Suomen 100-vuotisen
itsenäisyyden kunniaksi: aletaan taas tehdä suomalaista ruokaa.
Tässä
haaste kaikille ruokabloggareille ja heidän seuraajilleen.
#SUOMIRUOKAHAASTE
Tänä vuonna, Suomen itsenäisyyden
100-vuotisjuhlavuonna teemme suomalaista ruokaa suomalaisista aineksista
vähintään kerran viikossa. Unohdetaan samalla kaikenlaiset ton-ton-ton-kotkotukset,
jotka eivät vähimmässäkään määrin perustu todellisiin lääketieteellisiin
syihin.
* Yritetään
elää vuodenaikojen ja satokausien mukaan.
* Marraskuussa
ei tarvita parsaa tai raparperia, eikä kesäkuu ole riistakautta.
* Leivotaan
pullaa ja muuta perinteistä suomalaista hyvää raakakakkujen sijaan, unohdetaan
taatelit, pähkinät ja kookos.
* Syödään
kaurapuuroa suomalaisten superfoodmarjojen kera ja unohdetaan gojimarjat,
chiansiemenet sekä muut kaukomaiden tuontituotteet, joiden rahtaaminen tänne
vain lisää fossiilisten polttoaineiden kulutusta.
* Jätetään
ostamatta tonnikala, norjalainen lohi tai pangasius ja laitetaan ruokaa
kotimaisesta kalasta, silakasta, siiasta, ahvenesta, kuhasta, hauesta, mateesta…
* Käytetään
suomalaista lihaa, riistaa ja poroa argentiinalaisen pihvin sijaan.
* Annetaan
avokadojen sekä bataattien jäädä kaupan laariin ja käytetään ihania suomalaisia
kasviksia.
* Unohdetaan
vähäksi aikaa tähtianikset, kurkumat, seesaminsiemenet sekä sitruunaruohot ja
annetaan ruokaan lisämakua Suomessa viljellyillä mausteyrteillä. Ja niin
edelleen.
* Edes
kerran viikossa.
Ja saa tätä jatkaa tämän vuoden jälkeenkin...
7 kommenttia:
Hieno kirjoitus, kiitos! Haaste osoittaa hyvin, miten kummalliseksi syöminen on tässä hyvien raaka-aineiden maassa mennyt. Omalta kohdalta voin ruksittaa kaikki muut kohdat paitsi kaurapuuron. Mutta en sentään ole koskaan syönyt chiaa tai gojia, joten siitä kai saa pisteen ;-)
Hyvä ruisleipä! Minä voin ruksittaa kaurapuuronkin, ja noin meillä syödäänkin monta kertaa viikossa. Toki välillä on kiva käyttää mausteita reilumminkin, tai vähän, tänäänkin oli madekeitossa lipstikan ja tillin lisäksi valkopippuria ja suolaa, eli tämän päivän ruoka ei sopisi tämän viikon haasteruuaksi.
Mutta se mitä ihmettelen ihan kunnolla, on tuo maininta riistasta. Olen nyt muutamastakin lähteestä lukeneut, että riistaa "ei pitäisi tarjota keväällä/kesällä" kun silloin ei ole riistasesonkia. Meillä melkein kaikki syöty punainen liha on riistaa. Sitä tulee syksyllä/alkutalvesta vuoden tarpeiksi, ja se säilötään pakastamalla. Riistaa syödään koko vuosi, meillä on yksi pakastin tavallista kylmempänä jossa liha säily mielestäni ensiluokkaisena niin kauan kuin pitääkin. Ja niin oli lapsuudessanikin, lihaa ei ostettu kaupasta, mutta riistaa syötiin ympäri vuoden.
Jo muinaissuomalaiset ovat säilöneet lihaa (ja kalaa) sille kaudelle kun sitä ei ole saatavilla, aivan kuten kasviksiakin on pakko säilöä Suomen olosuhteissa. Ensin liha säilöttiin kuivaamalla, sitten myös suolaamalla ja nykyisin pakastamalla. Ei tulisi mieleenkään olla käyttämättä riistaa sinä aikana kun ei ole metsästyskausi meneillään, ja toisaalta syödä puolikas hirvi "sesonkina".
Minulla on blogissa paljon riistareseptejä ympäri vuoden, mutta vasta nyt olen tajunnut että joku voi pitää sitä outona, etenkin kun blogini kantavana ajatuksena on ollut aina sesongin mukainen syöminen. Tämä on ehkä pysäyttävin ajatus aikoihin.
Loistava kirjoitus ja hyvä ruisleipä! Toivon vain, että leipomotkin ottaisivat tästä "vaarin" ja alkaisivat suoltaa markkinoille enemmän kunnon ruisleipää. Sellaista, missä käytetään vain vettä, ruisjauhoja ja suolaa. Ei vehnäjauhoja tai mitään muutakaan!
Melkomoinen julistus! Kannatetaan!
Hyvä Hyvä Hyvä !!! Mukana :)
Erinomainen haasteaihe, pitääpä ottaa tuo tägi käyttöön.
Viime vuonna tehtiin mielestäni ainakin yksi asettamasi kriteerit täyttävä ruokaohjelma, Från jord till bord. Jos meni ohi, niin sarja on katsottavissa Yle Areenassa vielä muutaman kuukauden ajan.
@ Ulla
Saat pisteen, ja vaikka kaksi :)
@ sauvajyvänen
Kirjoitin näköjään hiukan epätarkasti ja esimerkit olisivat voineet olla tarkemmin mietittyjä. Tottahan kaikkea voi säilöä, riistaa ja vaikka sitä raparperiakin. Riistahan nyt kuitenkin on sitä parasta suomalaista lähiruokaa ja "lihaton lokakuu", niin kivasti kuin ne sanat keskenään rimmaavatkin, järjetön ajatus, koska nimenomaan syksy on metsästys- ja teurastusaikaa. Yleisesti ottaen kuitenkin nyt, kun kaikkialta maailmalta kaikkea on saatavilla ympäri vuoden, satokausiajattelu on hämärtynyt. Jos jotain ei olekaan kaupan laarissa tai tuote ei ole täysin ready-to-eat -kypsää, nousee hirveä haloo. Samuli Karjula teki hienon työn, kun ymmärsi satokausikalenterillaan tarttua aiheeseen ja nostaa sen esiin. Somen kautta asia on noussut nyt hyvin ihmisten tietoisuuteen, vai luulenko vain... Toivon ainakin.
@ marketta
Jotkut ovat kuulemma kritisoineet ruisleivän valintaa siksi, että ruisleipä ei ole ruoka, vaan elintarvike. Oli miten oli, ruisleipä on suomalaisista suomalaisinta. Voisikohan tuo vehnäjauhon lisääminen johtua taikinan rakenteesta tai leivän lopullisesta koostumuksesta? Täytyy kysellä viisaammilta.
@ anonyymi
Tähän julistukseen uskomme :)
@ kati
Tervetuloa mukaan :)
@ Jaana
Sarja on mennyt minulta ohi. Täytyypä katsoa. Kiitos vinkistä :)
Lähetä kommentti