Tämä päärynäpannukakku on eräänlainen fuusioresepti,
joka on saanut vaikutteita niin ranskalaisesta clafoutiksesta (tai flaugnardesta) kuin
ålandspannkakasta. Vielä kun päärynät tulivat Taivassalosta ja sinihomejuusto Italiasta, niin on tässä pannukakussa kansainvälisyyttä ja etnistä värinää kerrakseen.
Yritin välttää liikaa makeutta ja onnistuinkin siinä aika hyvin. Päärynät
tekivät pannukakun todella meheväksi ja sinihomejuustolla maustettu kermavaahto
antoi vähän lisää potkua. Vaikka ohjeessa päärynät onkin kuorittu, niin
tällaiset omakotikasvatetut päärynät voinee ihan hyvin laittaa pannukakkuun myös
kuorineen.
Ålandsclafoutis
med päron eli päärynäpannukakku
1 rkl voita
1 rkl ruokokidesokeria
10 pientä kotimaista päärynää
4 dl maitoa
0,5 dl mannasuurimoita
1 dl kermaa
2 munaa
0,5 dl vehnäjauhoa
3 rkl sokeria
ripaus suolaa
1 tl hienonnettua kardemummaa
0,5 tl vaniljauutetta tai jauhettua vaniljaa
tomusokeria
30 g sinihomejuustoa
2 dl kuohukermaa
2 rkl sokeria
Keitä ensin maidosta ja mannasuurimoista löysähkö
mannapuuro ja sekoita joukkoon lopuksi kerma. Jäähdytä puuro. Laita uuni
lämpiämään 200 asteeseen.
Kuori päärynät, poista siemenkota ja leikkaa
lohkoiksi. Voitele piirakkavuoka voilla ja ripottele sen päälle ruokokidesokeri.
Asettele päärynälohkot tasaisesti vuoan pohjalle.
Vatkaa puuron joukkoon munat, vehnäjauho, sokeri,
suola sekä mausteet. Nostele pannukakkutaikinaa varovasti kauhalla päärynöiden
päälle tasaiseksi kerrokseksi. Vain sen verran taikinaa että päärynälohkot
peittyvät kokonaan, mutta eivät ala uida. Paista pannukakkua 200 asteessa ensin 30 minuuttia. Sammuta uuni ja
anna pannukakun kypsyä jäähtyvässä uunissa vielä 15 minuuttia. Jäähdytä
pannukakku huoneenlämpöiseksi ja siivilöi pinnalle tomusokeria.
Lämmitä kermaa sen verran että sinihomejuusto sulaa
joukkoon. Painele seos siivilän läpi toiseen kulhoon niin, että sinihome
jakautuu kermaan tasaisesti kuin jauheena. Lisää sokeri ja jäähdytä kerma
jääkaappikylmäksi. Vatkaa kerma vaahdoksi ja tarjoile päärynäpannukakun kanssa.
4 kommenttia:
Huisin hieno kansainvälinen jälkkäri.
Me olimme lauantain markkinoilla luumu- ja päärynänmyyjän kojulla niin myöhään (puolisen tuntia tapahtuman alkamisen jälkeen), että paikalliset pikkupäärynät olivat jo loppuneet.
Kotimainen päärynä on niin harvinaista herkkua, että varmasti ne menevät kaupaksi hetkessä :)
Mikä ihana päärynämäärä;kiva kun on ystäviä joilla hedelmäpuita:)
Herkullinen jälkkäri:)
Aika herkkua. Voi varmasti korvata ompoillakin nuo päärynät näin satoaikaan. Päärynöilläkin voisi koittaa, tosin ulkomaalaisiin tyytyminen. :)
Lähetä kommentti