Tämän
ruokaisan sosekeiton juuret ovat Portugalissa, jossa kasvikset ovat tärkeä osa
ruokakulttuuria. Ohje on hieman muunneltu sikäläisen kauppaketjun, Pingo Docen, nettisivuilta.
(Hävikkiviikon hengessä tällaiseen sosekeittoon voi yhdistää kaikenlaisia jääkaappiin unohtuneita juureksia.)
Omena-kesäkurpitsa-kukkakaalikeitto
150 g sipulia
200 g
purjoa
4 rkl oliiviöljyä
1 dl vettä
1 ruukku tuoretta
korianteria
2 rkl currymaustetta
1 tl jauhettua
muskottipähkinää
350 g kukkakaalia
300 g kesäkurpitsaa
400 g omenaa,
esim. Royal Gala tai kotimainen
1 rkl suolaa
1 l vettä
2 rkl sitruunamehua
Kuori sipuli ja leikkaa se paloiksi. Leikkaa purjo
renkaiksi, pese ja valuta hyvin. Leikkaa korianterin varret erikseen. Kaada
sipuli ja purjo kattilaan, lisää oliiviöljy ja korianterin varret. Kuumenna
kiehuvaksi, lisää curry ja muskottipähkinä ja sekoita. Lisää desilitra vettä ja
anna hautua kannen alla miedolla lämmöllä.
Irrota kukkakaalin kukinnot ja paloittele suurimmat.
Huuhtele, valuta ja lisää kattilaan. Pese kesäkurpitsa, poista päät ja
paloittele. Lisää kattilaan kannen alle.
Kuori omena, poista siemenkota, paloittele ja lisää
kattilaan. Sekoita ja keitä hiljaisella lämmöllä hyvin varovasti, kunnes
kasvikset ovat pehmeitä.
Kuumenna vesi kiehuvaksi ja kaada kattilaan. Lisää
sitruunamehu ja sekoita sauvasekoittimella tasaiseksi. Hienonna korianterin
lehdet, lisää kattilaan ja sekoita vielä kerran. Jos keitto on liian paksua,
niin lisää kiehuvaa vettä. Tähän sopisi myös crème fraîche, jota voi lisätä lautaselle
mikäli haluaa pehmentää curryn makua. Sopan päälle lautasilla hiukan sipulia, korianteria sekä oliiviöljyä.
Keiton kanssa meillä oli tarjolla pannulla voissa
paistettua maalaisleipää, joka uunissa kuorrutettiin raastetulla manchego-juustolla. Periaatteessa juustokuorrutteeksi käy lähes mikä tahansa jääkaapista löytynyt juustonkannikka, jos manchegoa ei satu olemaan.
2 kommenttia:
Kausiruoka :)
Kausiruokaa, sitäpä juuri :)
Lähetä kommentti