keskiviikko 20. toukokuuta 2015

Korealainen poro


Bulgogi on yksi tunnetuimmista korealaisista ruoista ympäri maailmaa. Se valmistetaan hyvänlaatuisesta naudanlihasta, jota on marinoitu soijapohjaisessa marinadissa 30 min - 1 vrk eri lähteiden mukaan. Poro taas on erittäin skandinaavinen, minun mielestäni tietysti erittäin suomalainen raaka-aine. Halusin kokeilla, miten supisuomalainen poro sopii eksoottisempiin ruokiin. Bulgogiin käytetään naudanlihaa, jossa on myös rasvaa. Näin pyritään välttämään kuivaksi paistettua lihaa. Tämä ruoka kypsennetään usein grillissä. Korealaiseen ruokatraditioon kuuluvat myös pöytägrillit, jossa jokainen syöjä kypsentää itse oman ateriansa. Tämä herkku ei kuitenkaan käynyt grillin kautta, vaan tein siitä peruskeittiöversion. Lihaksi valitsin siis poronlihaa, tarkemmin sanottuna pakasteena myytävää poron ulkofileetä. En pelännyt kuivaa lopputulosta, vaikka poronliha onkin todella rasvatonta, sillä poron kypsentämisessä menee vain hetki joten se ei ehdi sitkistyä. Lisäkkeeksi laitoin kotimaista ohraa, jossa on mukana päärynää ja herkkusientä.Poroa korealaisittain

1 poron ulkofilee (tämä painoi 380 g)
poron marinadi
1 dl soijakastiketta
1 rkl seesamiöljyä
1 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä
2 valkosipulinkynttä raastettuna
pieni pala inkivääriä raastettuna
1 pieni salottisipuli viipaloituna
1 kevätsipuli viipaleina
100 g pieniä ruskeita herkkusieniä puolitettuina
paistamiseen 
oliiviöljyä
lisäksi
suikaloitua porkkanaa
suikaloitua daikonjuurta eli suomeksi tuttavallisemmin retikkaa

Paahda seesaminsiemenet kuivalla pannulla, mutta älä polta. Mittaa kaikki marinadin ainekset kulhoon ja sekoita. Viipaloi liha n. puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi 45 asteen kulmassa, jolloin saat suurempikokoisia viipaleita. Lisää liha marinadin joukkoon, sekoita ja laita jääkaappiin kelmun alle reiluksi puoleksi tunniksi. Itselläni kului marinadin laitosta paistamiseen noin puolitoista tuntia.

Kuumenna öljyä pannulla ja paista siinä todella nopeasti marinoimasi poroviipaleet sekä herkkusienet. Leikkaa juurekset ohuiksi suikaleiksi ja lisää suikaleet lopuksi paistetun lihan ja sienten joukkoon kun lihat ja sienet ovat muuten jo lähes valmiit. Kasviksia ei siis erityisemmin kypsennetä, vaan annetaan lämmetä paistoksessa.


Ohra-kasvislisäke

1 dl kokonaisia esikypsennettyjä ohrasuurimoita
5 dl kanalientä
1 päärynä kuorittuna ja kuutioituna
puolikas sipuli kuutioituna
noin 50 g ruskeita herkkusieniä kuutioituna
oliiviöljyä

Kuullottele pannulla öljyssä sipuli ja sienet. Kuumenna kanaliemi, lisää suurimot sekä sieni-sipulipaistos ja keitä ohrasuurimoita noin 40 minuutin ajan. Lisää päärynäkuutiot jokunen minuutti ennen ohran kypsymistä.


Makuyhdistelmä oli hyvä. Valitettavasti tässä ystävyysottelussa kävi niin, että korealainen makumaailma voitti kotimaisen poron, eikä edes riisin tilalla käytetty ohra pelastanut poroa. Poron oma maku hävisi ja kun ottaa huomioon poronfileen ja naudanlihan hintaeron, ei voi muuta kuin todeta että nauta on se ainoa vahtoehto jota tässä kannattaa käyttää. Marmoroitu pihvikarjan ulkofilee on se, josta itse ensi kerralla valmistaisin tämä ruoan.Ei kommentteja: