lauantai 30. toukokuuta 2015

Quiche Lorraine, se aito ja ainoa oikea


Mikä olisikaan ranskalaisempaa kuin quiche lorraine, juustolla kuorrutettu kinkku-purjopiiras? Paitsi että reseptin kuvaus meni jo täysin pieleen. Quiche Lorraine ei sisällä kinkkua, ei purjoa eikä edes juustoa. Se on piiras, jonka täytteenä on munaa, ranskankermaa ja pekonia - ei muuta. Pekonipiirakka.

Minäkin luulin quiche lorraineen kuuluvan minkä tahansa kinkun ja ehkä purjonkin tai jonkinlaisen sipulin, sekä kuorrutteeseen juuston. Tai sellaisia olen ainakin joskus ostanut jostain kahvilasta ja tehnyt itsekin luullen paistaneeni quiche lorrainen. Mutta ei. Mitä useamman reseptin selasin ohjeen alkuperäiskielellä ranskaksi, aika monessa niistä muistettiin mainita miten ulkomaalaiset ovat pilanneet reseptin kaikenlaisilla omilla muutoksillaan tehden siitä "jonkin omituisen uunipaistoksen", jollaisesta ei missään tapauksessa saisi käyttää nimeä quiche lorraine. Tuohtunein ranskalaiskirjoittaja oli nähnyt jossain ulkomailla jopa kasvispiirakan, joka oli kehdattu nimetä quiche lorraineksi. Varmaan suomalainen reagoisi yhtä voimakkaasti, jos jossain Suomen ulkopuolella hänelle tarjottaisiin karjalanpiirakkana vaikkapa bataattipuurolla täytettyä vehnäsämpylää?

Todennäköisesti ranskalaiset kuitenkin tietävät ranskalaisesta ruoasta enemmän kuin me muut, joten tässä se "aito ja ainoa oikea" Quiche Lorraine -resepti. Siis pekonipiiras - ilman juustoa. Koristeeksi käytin vesikrassia.


Quiche Lorraine (se aito ja ainoa oikea resepti?)

200 g vehnäjauhoa
120 g voita
0,5 tl suolaa
2 rkl kylmää vettä
1 muna
täyte
4 munaa
250 g crème fraichea
200 (-250) g pekonia (HK:n Amerikan pekoni sopii tähän oikein hyvin)
suolaa, mustapippuria ja muskottipähkinää
Nypi voi ja vehnäjauhot murumaiseksi seokseksi. Sekoita joukkoon suola sekä vesi. Vatkaa munan rakenne rikki ja sekoita se viimeksi taikinan joukkoon. Tee taikinasta pallo, kääri se kelmuun ja laita jääkaappiin noin tunniksi.

Leikkaa pekoniviipaleet noin sentin pätkiksi ja ruskista ne paistinpannulla. Kaada kypsät pekonit talouspaperille jotta ylimääräinen rasva imeytyy paperiin. 


Riko munat kulhoon ja vatkaa rakenne rikki. Lisää crème fraiche, sekoita hyvin ja mausta oman maun mukaan suolalla, rouhitulla mustapippurilla sekä muskottipähkinällä. 

Kauli kylmä taikina ohueksi levyksi ja vuoraa sillä piirakkavuoka. Levitä taikinalle pekonimurut ja sen päälle munaseos. Kypsennä Quiche Lorraine 180 asteessa noin 45-50 minuuttia. Anna piirakan vetäytyä 15-20 minuuttia ennen tarjoilua.




4 kommenttia:

kati kirjoitti...

Aah - kiitos selvennyksestä! Tämähän tekee tosiaan valmistamisesta vain yksinkertaisempaa, kun onnistuu melkein tyhjästä jääkaapista :)

Tuplaespresso kirjoitti...

M:n mielestä pieni määrä juustoraastetta piirakan täytteessä olisi silti maistunut oikein hyvältä...

Paula kirjoitti...

Kappas, mielenkiintoista! Kiitos sivistämisestä, nythän tätä aitoa oikeaa versiota on pakko kokeilla :)

Tuplaespresso kirjoitti...

Ranskalaiset tuntuvat olevan kovin tarkkoja sisällön suhteesta ruoan nimeen ;)