perjantai 8. toukokuuta 2015

Karitsanpihvinkäisiä aprikoosi-punaviinikastikkeessa ja litistettyjä perunoita


Joku ulkomainen tv-kokki maustoi karitsankyljysten kastikkeen aprikoosihillolla. Täytyihän sellaista makuyhdistelmää heti meilläkin kokeilla. Aprikoosihillo toimikin yllättävän hyvin karitsanfileen kanssa. Perunaresepti eli lyttypotut löytyi Fine cooking 5 star recipes -lehdestä.


Karitsanpihvinkäisiä aprikoosi-punaviinikastikkeessa

2 karitsan ulkofileetä
mustapippuria myllystä
sormisuolaa
öljyä paistamiseen
kastike
1 salottisipuli hienonnettuna
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
3 dl punaviiniä
3 dl demi glacea
2 rkl aprikoosihilloa
2 tl sokeria
2 tl Maizenaa
1 rosmariininoksa
2 timjaminoksaa
mustapippuria myllystä
suolaa
öljyä

Leikkaa karitsanfileet ohuiksi viipaleiksi ("pihvinkäisiksi") 45 asteen kulmassa poikkisyin. Ruskista pihvinkäiset nopeasti kuumalla pannulla kahdessa erässä. Mausta suolalla sekä pippurilla ja ota lihat pois pannulta.

Kuullottele sipuli ja valkosipuli öljyssä. Lisää pannulle aprikoosihillo, sokeri, viini, demi glace sekä yrtit ja keitä kokoon niin että kastikkeesta jää jäljelle on noin 2/3. Kaada kastike pannulle, jolla paistoit karitsanlihan ja irrottele kaikki pannulle tarttunut hyvä maku mukaan kastikkeeseen. Siivilöi kastike ja laita takaisin kastikepannulle. Sekoita maizena tilkkaan punaviiniä, lisää kastikkeeseen ja keitä hetkinen. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa suolalla ja mustapippurilla. Laita fileepalat kastikkeen joukkoon lämpiämään uudelleen.



Litistetyt perunat eli lyttypotut eli erilaiset uunipotut

2-3 varhaisperunaa jokaiselle ruokailijalle
suolaa
oliiviöljyä

Pese perunat ja keitä ne täysin kypsiksi. Jäähdytä perunat jääkaappikylmiksi. Tämän osuuden voi tehdä jo vaikka pari päivää ennen varsinaista ruoanvalmistusta. Paina perunoita kämmenellä varovasti kahden talouspaperiarkin välissä sen verran että peruna ei kokonaan murskaannu, mutta se litistyy vain noin sentin paksuiseksi. Sivele perunat runsaalla öljyllä, laita ne uunivuokaan ja ripottele päälle suolaa. Paista perunoita 200-asteisessa uunissa 30-40 minuuttia kunnes ne ovat pinnaltaan kauniin ruskeat ja rapeapintaiset.

Ei kommentteja: