lauantai 2. toukokuuta 2015

Marinoitu karitsan paahtopaisti ja perunagalette


Australian Masterchefiä katsellessamme jännitimme finaalissa, onnistuuko Brentin perunagalette. Pelkäsimme pahinta ja valitettavasti olimme oikeassa. Se kärähtää todella helposti. Siitä muistimmekin, että emme ole aikoihin itse tehneet perunagaletteja ja niinpä päätimme valmistaa sellaiset lisukkeeksi jollekin sopivalle lihalle. Sitä sopivaa lihaa miettiessäni tuli mieleen turhan harvoin käyttämäni karitsan paahtopaisti. Tällä yhdistelmässä valmistimme aterian, Tuplaespresso vastasi perunagaleteista ja minä olin lihamestarina. Karitsan paahtopaistin resepti on alkujaan ollut Glorian ruoka & viinissä. Tässä se on niin kuin sen itse valmistin.



Marinoitu karitsan paahtopaisti
4 kpl karitsan paahtopaisteja
öljyä paistamiseen
sormisuolaa viimeistelyyn
marinadi
1 limetin mehu
puolikkaan sitruunan mehu
5 dl cocacolaa (tavallista, EI sokeritonta!)
0,5 dl soijakastiketta
3 valkosipulinkynttä murskattuna
1 oksa tuoretta rosmariinia
0,5 tl mustapippureita

Purista sitrusten mehu kulhoon. Laita sinne myös puristetut hedelmänpuolikkaat. Lisää murskatut valkosipulinkynnet. Naputtele rosmariinin oksaa veitsen hamarapuolella, jolloin siitä irtoaa vielä enemmän makua. Riko mustapippurit mutta älä rouhi. Lisää kulhoon mausteet, soija sekä cola ja sekoita. Poista paistien pinnalta kalvot, ellei lihakauppias ole poistanut niitä jo valmiiksi. Laita lihat marinadiin ja anna marinoitua jääkaapissa yön yli.

Ota lihat marinadista ja taputtele kuiviksi talouspaperilla. Anna niiden lämmetä huoneenlämpöisiksi ennen paistoa.

Siivilöi marinadi kasariin ja keitä siitä glaseerauskastike sillä aikaa kun lihat lämpenevät. Keitin sen kokoon niin, että jäljellä oli ehkä viides- tai kuudenosa alkuperäisestä määrästä. Marinadi kuohahtaa voimakkaasti alkaessaan kiehua, joten ota riittävän tilava kattila ja ole muutenkin tarkkana.

Ruskista lihat pannulla muutaman minuutin ajan välillä käännellen. Siirrä ne sitten sivuun vetäytymään foliolla peitettynä yhtä pitkäksi aikaa kuin paistoit niitä. Viipaloi liha tarjoiltaessa ja lusikoi sille kastiketta. Mausta vielä halutessasi sormisuolalla.


Perunagalette

3-4 isohkoa kiinteämaltoista perunaa
oliiviöljyä
suolaa
rouhittua mustapippuria


Kuori perunat ja leikkaa ne noin 3 mm ohuiksi viipaleiksi. Jos käytät "mandoliinia", käytä aina laitteen mukana tulevaa sormisuojaa.

Lado perunaviipaleet leivinpaperoidulle uunipellille limittäin pyöreäksi levyksi (kuvassa keskellä on rosmariinia jotta perunagalette saisi hiukan samaa makua kuin mitä on karitsan paahtopaisteissakin). Perunoita voi halutessaan latoa jopa kahteen kerrokseen. Sivele galetten päälle oliiviöljyä ja mausta suolalla sekä pippurilla.

Kypsennä perunakakkuja uunissa 200 asteessa 25-30 minuuttia kunnes ne ovat pehmeitä ja reuna alkaa ruskistua.

Galette on helpoin siirtää lautaselle käyttämällä toista leivinpaperia. Leikkaa ensin uunissa olleesta paperista galetet erilleen. Laita toinen pala paperia galeten päälle ja käännä perunakakku ympäri. Irrota uunissa ollut leivinpaperi galeten pohjasta.

Laita lautanen galeten päälle ja käännä vielä kerran, jolloin galette asettuu lautaselle samoin päin kuin se on ollut uunissakin.

Ei kommentteja: