tiistai 5. toukokuuta 2015

Portugalilainen parsamousse


Selailin lehtipinostani portugalilaisia ruokalehtiä ja löysin sieltä vuodenaikaan sopivan vihreän parsamoussen reseptin. Sen verran jouduin muokkaamaan ohjetta, että vaikka alkuperäisessä reseptissä käsketäänkin lisäämään seokseen yksi 2 dl tölkki bechamelkastiketta, minä keitän bechamelin ihan itse. Eri maiden ruokatarjonnassa on mielenkiintoisia eroja. Tässä meidän einesruokien ja puolivalmisteiden luvatussa maassa en ole missään nähnyt myytävänä tavallista bechamelkastiketta toisin kuin Portugalissa, jossa taas juuri missään ei ole myytävänä mikroaterioita. Parsamoussen voi tarjoilla alkuruokana parmankinkun kanssa tai muuten vaan lisukkeena. Reseptistä tulee 6 annosta.


Portugalilainen parsamousse


1 nippu vihreää parsaa
vettä, suolaa ja ripaus sokeria
30 g voita
2 rkl vehnäjauhoa
2,5 dl maitoa
1 rkl voita
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
1 rkl hienonnettua tuoretta korianteria
2 rkl hienonnettua tuoretta basilikaa
4 liivatelehteä
(suolaa ja valkopippuria)
6 viipaletta parmankinkkua
2 keitettyä kananmunaa
raastettua parmesaania




Keitä ensin parsoja 5 minuuttia suolalla ja sokerilla maustetussa vedessä. Käytä vettä vain sen verran että parsat juuri ja juuri peittyvät. Valuta keitetyt parsat ja laita ne heti kylmään veteen jäähtymään. Säästä 1,5 dl parsojen keitinlientä. Ota parsoista 6 nuppua erikseen annosten viimeistelyä varten ja leikkaa loput parsat sentin paloiksi.

Sulata kattilassa voi ja sekoita siihen jauhot. Anna jauhojen kypsyä koko ajan sekoitellen minuutin tai pari. Lisää maito ja keitä bechamelia koko ajan sekoittaen viitisen minuuttia. Sulata toisessa kattilassa voi ja lisää siihen hienonnettu valkosipuli. Kuullota valkosipulia hetken aikaa ja lisää sitten parsat, korianteri sekä basilika. Keitä seosta sen verran että parsat lämpiävät. Kaada parsa-mausteseos bechamelkastikkeen joukkoon ja keitä muutamia minuutteja kunnes parsat alkavat hajota. Soseuta sauvasekoittimella. Mausta tarvittaessa suolalla ja valkopippurilla.

Laita liivatteet kylmään veteen pehmenemään noin viideksi minuutiksi. Kuumenna säästämäsi parsojen keitinliemi kiehumispisteeseen, puristele liivatteista ylimääräinen vesi pois ja sulata liivatteet kuumaan liemeen. Sekoita liivateseos huolella parsamoussen joukkoon. Jaa mousse annosvuokiin ja laita jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi. Tarjoiltaessa viimeistele mousset parsannupulla, parilla kananmunanlohkolla, parmankinkkuviipaleella ja raastetulla parmesaanilla.

2 kommenttia:

Riitta kirjoitti...

Maukkaan kuuloinen resepti! Ja juu, itsekin tekisin béchamelin kotikutoisesti, en varmaan edes osaisi ajatella, että voisi saada valmiina.

Tuplaespresso kirjoitti...

Eri maissa erilaiset valmistuotteet :)