torstai 7. elokuuta 2014

Risotto Primavera tai Kesäinen kasvisrisotto


Kevätkasvisrisotto, risotto primavera, on eräänlainen ”Italialainen kesäkeitto”, johon risoton joukkoon laitetaan kaikkia ihania kevään ensimmäisiä kasviksia, parsaa, herneitä, porkkanaa, sipulia jne. Meillä kuitenkin kaikki kasvikset kypsyvät hiukan myöhemmin kuin etelämpänä Euroopassa, joten ehkä tässä esitetyn ruokalajin nimi pitäisi olla primaveran (ital. kevät) sijasta risotto estate (ital. kesä). Tai ihan vaan suomeksi kesäinen kasvisrisotto.


Kesäinen kasvisrisotto

1 iso sipuli
1 iso porkkana
1 sellerinvarsi
noin 100 g kukkakaalia ja/tai romanescoa ja/tai parsakaalia
100 g makeita herneitä
100g kesäkurpitsaa
puolikas punainen paprika
2 rkl voita
2 rkl oliiviöljyä
1,5 dl risottoriisiä
1 dl kuivaa valkoviiniä
7 dl kanalientä
2 kevätsipulia (tai uuden sipulin vartta)
2 dl raastettua parmesaania
kourallinen tuoretta basilikaa
suolaa
mustapippuria
parmesaaniraastetta
kokonaisia basilikanlehtiä

Esikäsittele kasvikset ennen kuin alat tehdä mitään muuta. Leikkaa kaikki pieniksi paloiksi omiin astioihinsa. Kypsennä kasvikset ensin. Kuumenna paksupohjaisessa kasarissa 1 rkl voita ja 1 rkl oliiviöljyä. Lisää sipulikuutiot, porkkanakuutiot sekä selleriviipaleet, sekoittele muutaman minuutin ajan kunnes sipulit alkavat pehmetä ja lisää seuraavaksi kukkakaali/parsakaalipalat sekä herneet. Sekoita kuumentaen noin minuutin ajan ja lisää kesäkurpitsanpalat. 

Sekoita ja kypsennä kasviksia sen verran että ne ovat lähes kypsiä, mutta niissä on vielä hiukan puruvastusta. Lisää viimeksi paprikanpalat, sekoita, mausta suolalla sekä mustapippurilla ja tyhjennä kasvikset kasarista kulhoon jäähtymään.

Lisää kasariin 1 rkl voita ja 1 rkl oliiviöljyä ja kuullota siinä risottoriisi. Lisää valkoviini ja sen jälkeen kanaliemi vähän kerrallaan ja keittele miedolla lämmöllä kunnes riisit ovat kypsyneet ”al dente” eli ne eivät vielä ole kiehuneet täysin pehmeiksi ja seos muistuttaa löysää riisipuuroa. Lisää ohuiksi viipaleiksi leikatut sipulinvarret, 2 dl parmesaaniraastettta sekä kourallinen hienoksi leikattua basilikaa ja sekoita hyvin. Lisää lopuksi kypsennetyt kasvikset, sekoita, mausta suolalla sekä mustapippurilla ja tarjoile heti. 

Lautasella risottoon voi vielä lisätä raastettua parmesaania ja kokonaisia basilikanlehtiä.


2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kaunis!

Tuplaespresso kirjoitti...

Ja maukas. Tähän aikaan suomalaiset kasvikset ovat parhaimmillaan :)