Herkkutattipiirakkaa täytyy tehdä vähintään kerran kesässä. Tämän
kesän todella pitkän hellejakson takia tatteja ei juurikaan ole näkynyt, mutta
viime päivien sateet ovat antaneet toivoa tattien heräämisestä ja ehkä
sittenkin lähes kelvollisesta satokaudesta. Tatit kun eivät onneksi kärsi
kuivuudesta yhtä pahasti kuin kantarellit.
viikon kasvis 30 / 52 herkkutatti
viikon kasvis 30 / 52 herkkutatti
Herkkutatti
on yksi maailman arvostetuimpia sieniä, vaikka Suomessa sen todellista arvoa ei
ilmeisesti ihan täysin ymmärretäkään. Hassua ajatella, että täällä myydään
kalliiseen hintaan Italiassa tai Ranskassa pakattuja, kuivattuja herkkutatteja, vaikka
suomalaiset metsät ovat hyvänä sienivuotena herkkutatteja pullollaan eikä niitä
tarvitsisi kierrättää liian pitkää matkaa takaisin suomalaisen kaupan hyllylle.
Herkkutatti on helppo erottaa pullean jalan vaaleasta verkkokuviosta. Herkkutatti (kuten useimmat muutkin tatit) on käyttövalmis lähes sellaisenaan ja kohtalaisen nuoresta sekä madottomasta sienestä käytetään koko sieni; jalka, lakki sekä pillistö. Kun tateista keittää pannulla pois ylimääräisen kosteuden, ne voi käyttää heti tai pakastaa. Tatti soveltuu myös viipaleina kuivattavaksi. Kuivatun tatin maku on voimakkaampi ja intensiivisempi kuin tuoreen, ja kuivattua herkkutattia kannattaa kokeilla käyttää lisämausteena sieniruokiin.
Paistoin sienipiirakan viimekesäisistä herkkutateista tehdäkseni pakastimeen toiveikkaasti tilaa tämänvuotiselle sadolle, jos niitä sieniä nyt alkaisi taas löytyä. Tällä kerralla olin kuitenkin laiska ja käytin pohjan tekemiseen kaupan valmista piirakkataikinaa. Herkkutattien lisäksi piirakan täytteeseen tuli mm munakoisoa ja ylikypsää possunkylkeä.
Herkkutatti on helppo erottaa pullean jalan vaaleasta verkkokuviosta. Herkkutatti (kuten useimmat muutkin tatit) on käyttövalmis lähes sellaisenaan ja kohtalaisen nuoresta sekä madottomasta sienestä käytetään koko sieni; jalka, lakki sekä pillistö. Kun tateista keittää pannulla pois ylimääräisen kosteuden, ne voi käyttää heti tai pakastaa. Tatti soveltuu myös viipaleina kuivattavaksi. Kuivatun tatin maku on voimakkaampi ja intensiivisempi kuin tuoreen, ja kuivattua herkkutattia kannattaa kokeilla käyttää lisämausteena sieniruokiin.
Paistoin sienipiirakan viimekesäisistä herkkutateista tehdäkseni pakastimeen toiveikkaasti tilaa tämänvuotiselle sadolle, jos niitä sieniä nyt alkaisi taas löytyä. Tällä kerralla olin kuitenkin laiska ja käytin pohjan tekemiseen kaupan valmista piirakkataikinaa. Herkkutattien lisäksi piirakan täytteeseen tuli mm munakoisoa ja ylikypsää possunkylkeä.
Herkkutattipiirakka
400
g piirakkataikinaa
400
g tuoreita tai 250 g esikäsiteltyjä herkkutatteja
2
kesäsipulia varsineen
1
pieni (300 g) munakoiso
puolikas
omena
1
rkl voita
1
rkl rypsiöljyä
suolaa
mustapippuria
1
rkl tuoretta sitruunamehua
2
tl kuivattua timjamia tai 4 tl tuoretta
100
g ylikypsää possunkylkeä
2
dl kermaa
2
munaa
100
g mozzarellajuustoa
suolaa
mustapippuria
Jos
käytät tuoreita herkkutatteja, leikkaa ne ensin peukalonpään kokoisiksi
paloiksi ja kuumenna paistinpannulla kunnes niistä alkaa irrota nestettä.
Hämmentele sienenpaloja lämpimällä pannulla kunnes ne ovat kuivahtaneet. Jos
käytät säilöttyjä herkkutatteja, puristele niistä ensin nyrkissä ylimääräiset
nesteet ja sen jälkeen kuivattele niitä hetken aikaa kuumalla pannulla. Siirrä
sienet odottamaan.
Leikkaa
sipulit pieniksi kuutioiksi ja sipulinvarret ohuiksi viipaleiksi. Leikkaa
munakoiso ja omena sormenpään kokoisiksi paloiksi. Kuumenna paistinpannulla voi
sekä ruokaöljy ja lisää pilkotut sipulit varsineen. Kuumenna sekoitellen kunnes
sipulit ovat kuullottuneet. Lisää sienet sekä munakoison- ja omenanpalat ja
paista kunnes munakoisot ovat kypsät. Mausta piirakan täyte suolalla,
mustapippurilla, sitruunamehulla sekä timjamilla ja jätä täyte vähäksi aikaa
jäähtymään. Vatkaa kulhossa munat kevyesti rikki, lisää kerma sekä juustoraaste
ja sekoita. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Leikkaa possunkylki ihan
pieniksi kuutioiksi.
Kauli
piirakkataikinasta pyöreä levy ja painele se piirakkavuoan pohjalle. Ripottele
taikinapohjalle possukuutiot ja levitä niiden päälle sieni-munakoisotäyte.
Kaada vuokaan lopuksi tasaisesti muna-juustoseos ja kypsennä piirakkaa uunin
alatasolla 200 asteessa noin 30 minuuttia kunnes pinta on kauniin ruskea. Anna
piirakan vetäytyä noin 15 minuuttia paistamisen jälkeen.
2 kommenttia:
Oi mikä herkku ja samalla kadehdin sitä että voi mennä metsään poimimaan noita tatteja.Täällä joudun ostamaan viljeltyjä herkkutatteja marketista ja eikä mitenkään halvalla ,eikä se makukaan varmaan ihan yhtä hyvä niissä viljellyissä ole,.
Viljeltyjä herkkutatteja? Näin sitä joka päivä viisastuu :) Olen aina luullut, että kukaan ei ole onnistunut viljelemään "boletus edulista" kun viljelysienten yhteydessä puhutaan aina kaikista muista paitsi ei tateista. On en verran uusi juttu, ettei wikipediakaan tiennyt. Missä päin teillä siellä viljellään herkkutatteja?
Lähetä kommentti