Viikon
hedelmä 45/52: Kastanja
Ei,
kastanja ei ole hedelmä sanan varsinaisessa merkityksessä. Kastanja on
kuitenkin tämän vuodenajan herkku, jota voi syödä niin sellaisenaan
kypsennettynä kuin myös erilaisten ruokien lisäkkeenä. Syksyisin monella eurooppalaisella
torilla näkee kojuja, joissa myydään vastapaahdettuja kastanjoita. Kun Suomessa paistetaan Martinpäivän hanhi, Portugalissa
pyhäinpäivän aikaan juhlitaan São Martinhon eli pyhän Martin päivää ja
keräännytään koko perheen kesken nauttimaan paahdetuista kastanjoista (ja tietysti muustakin hyvästä ruoasta). Kastanjan
tärkkelys muuttuu kypsennettäessä sokereiksi ja lisäkkeeksi voi valmistaa
vaikka sitruunavoita, joka täydentää kastanjan makua. Lasiin vielä tilkka
portviiniä, niin muuta ei tarvitakaan.
Paahdetut kastanjat
kastanjoita
karkeaa
merisuolaa
voita
ripaus suolaa
ripaus suolaa
sitruunamehua
Kaada
uunivuoan pohjalle kerros karkeaa merisuolaa. Leikkaa kastanjoiden päihin
ristiviilto, josta kastanjat on kypsinä helppo kuoria. Asettele kastanjat
suolapedille ja kypsennä uunissa 200 asteessa noin puoli tuntia.
Vatkaa
voita, suolaa ja sitruunamehua (maun mukaan) tasaiseksi tahnaksi ja tarjoile
kastanjoiden kanssa.
4 kommenttia:
Omiaan pahentamaan Keski-Eurooppaikävää nuo kuvat...
Täälläkin näkee paahdettuja kastanjoita joissain kioskikojuisssa ja muissa paikoissa.En ole kauheasti rakastunut niihin,vaikka olen käyttänyt sosetta joihinkin ohjeisiin.
Ei ole tullut koskaan kokeiltua kastanjoita, vaikka niitä täälläkin kaupoissa sesonkiaikaan näkee. Olisi kyllä ihan mielenkiintoista testata.:)
Meillä kastanjoiden käyttö jää siihen, että syksyllä kerran paahdetaan niitä. Pitäisi opetella käyttämään kastanjoita(kin) monipuolisemmin ruoanlaitossa. Bongasin portugalilaisista ruokalehdistä tällaisista ruoista kivoja reseptejä, joita ehkä jossain vaiheessa kokeilen :)
Lähetä kommentti