Tarkempi selostus näistä vanukkaista, niiden
eroista ja valmistamisesta on osassa 1.
Tässä osassa 4 kattilassa keitettävistä vanukkaista on espanjalainen paahtovanukas eli crema catalana. Siis kyllä, kattilassa, aito crema catalana kypsennetään aina kattilassa, ei uunissa.
Ja sama muistutus kuin edellisissä osissa: Kaikki maitoruoat kannattaa keittää hitaasti ja suhteellisen matalalla lämmöllä paksupohjaisessa kattilassa koko ajan sekoittaen, jotta maito ei pala pohjaan. Mitä rasvattomampi maito, sitä helpommin se kärähtää. Kalsiumlisällä täydennetyt maidot eivät sovellu ollenkaan keitettäviksi.
Tässä osassa 4 kattilassa keitettävistä vanukkaista on espanjalainen paahtovanukas eli crema catalana. Siis kyllä, kattilassa, aito crema catalana kypsennetään aina kattilassa, ei uunissa.
Ja sama muistutus kuin edellisissä osissa: Kaikki maitoruoat kannattaa keittää hitaasti ja suhteellisen matalalla lämmöllä paksupohjaisessa kattilassa koko ajan sekoittaen, jotta maito ei pala pohjaan. Mitä rasvattomampi maito, sitä helpommin se kärähtää. Kalsiumlisällä täydennetyt maidot eivät sovellu ollenkaan keitettäviksi.
*****
Crema catalana, se aito ja oikea resepti
5
dl maitoa
4
keltuaista
1
dl sokeria
1
rkl maissitärkkelystä (Maizena)
1
kanelitanko
puolikkaan
sitruunan (ja/tai appelsiinin) kuori suikaleina
kuorruttamiseen
ruskeaa ruokosokeria
Sekoita
maissitärkkelys tilkkaseen maitoa. Laita loput maidosta kattilaan kanelitangon
sekä sitruunankuoren kanssa ja kuumenna kiehumispisteeseen. Laita kulhoon
keltuaiset sekä sokeri ja vatkaa niitä (ei sähkövatkaimella!) hetken kunnes
seos on tahnamaista, mutta ei vielä vaahtoa. Lisää kuuma maito
muna-sokeriseokseen ohuena nauhana koko ajan vatkaten. Lisää viimeksi
maitotilkkaan liotettu maissitärkkelys ja sekoita hyvin.
Kaada
seos kattilaan ja kuumenna koko ajan vatkaten kunnes se saostuu. Varo
keittämästä liian kauan ettei keltuaisista tule kokkelia! Poimi pois kanelitanko
sekä sitruunankuoren palat, kaada vanukas mataliin annosvuokiin jäähtymään ja
laita vuoat jääkaappiin muutamaksi tunniksi.
Tarjoiltaessa
ripottele annosten päälle tasainen, ohut kerros ruokosokeria (tulee
herkullisempi lopputulos kuin valkoisesta kidesokerista) ja paahda se kauniin ruskeaksi
kaasupolttimella. Älä laita vanukasta grillivastuksen
alle! Grilli pehmittää vanukkaan ja tekee vuoasta polttavan kuuman, jos kyllä
kaasupoltinkin sitä hiukan lämmittää.
Tai jos sinulla hyvinvarustellussa keittiössäsi sattuu olemaan aito quemador-crema-catalana, käytä sitä.
Tai jos sinulla hyvinvarustellussa keittiössäsi sattuu olemaan aito quemador-crema-catalana, käytä sitä.
3 kommenttia:
Miten tuota vempelettä käytetään, tuota poltinraudan näköistä? Olen syvästi pahoillani, kun minulla ei vielä ole sellaista! :)
Asia korjattu! 6-12 päivää ja minullakin on tuommoinen :D
Mitä!? Ettei ole sokerin ruskistusrautaa?! Mikä se sellainen keittiö on olevinaan ;) No, totta puhuen, ei mullakaan ole sellaista...
Kaikenlaisia omituisia keittiöhärpäkkeitä tulee vastaan. Nyt M haikailee pekoniprässin perään...
http://www.amazon.com/s/ref=nb_sb_noss_1/187-9925952-5457417?url=search-alias%3Dgarden&field-keywords=bacon%20press&sprefix=bacon+%2Cgarden&rh=i%3Agarden%2Ck%3Abacon%20press
Lähetä kommentti