torstai 13. kesäkuuta 2013

VesimelonigazpachoViikon hedelmä  24/52:  Vesimeloni

Vesimelonissa on vain noin 30 kCal/100 g ja se sisältää paljon c-vitamiinia sekä karotenoideja ja lykopeenia. Tunnetuin lajike on punalihainen vesimeloni, jossa on paljon tummanruskeita siemeniä. Vesimelonista on jalostettu myös siemenettömiä tai keltalihaisia hedelmiä. Japanissa kasvatetaan jopa kuutionmuotoisia vesimeloneja, mutta se ei ole oma lajikkeensa vaan ne kasvavat lasikuution sisällä muotoutuen siinä kuution mallisiksi. Fiksu tapa, säästää tilaa kuljetuksessa(?), mutta erikoisuudella on tiettävästi hintaa monikymmenkertaisesti enemmän kuin tavallisella vesimelonilla :)

Vesimeloni on kevyttä hellepäivän ruokaa sellaisenaan, salaatissa, jälkiruoassa tai kylmässä keitossa. Gazpachossa on melkoinen määrä pilkkomista, mutta se voidaan tehdä hyvissä ajoin ennen varsinaista valmistusta ja tarjoilua.


Vesimelonigazpacho (neljälle)

6 dl vesimelonikuutioita + koristeet
1 avomaankurkku tai puolikas tavallista + koristeet
puolikas keltainen paprika + koristeet
10 cm pala varsiselleriä
puolikas pieni punasipuli
1 pieni valkosipulinkynsi
2 dl appelsiinituoremehua
2 rkl limettimehua
1 rkl oliiviöljyä
3 tippaa tabascoa
hiukan suolaa
mustapippuria myllystä
2 dl jäämurskaa

2 rkl hienonnettua basilikaa
2 rkl hienonnettua lehtipersiljaa

Kaikkien ainesten tulisi olla jääkaappikylmiä. Pilko ensin hiukan vesimelonia noin puolen sentin kuutioiksi. Pilko sitten samankokoisiksi kuutioiksi pieni pala kurkkua ja samoin keltaista paprikaa. Kaiken kaikkiaan näitä tulisi olla yhteensä 1,5-2 desilitran verran. Sekoita nämä keskenään ja laita jääkaappiin odottamaan. Niitä käytetään gazpachon koristeeksi.

Leikkaa vesimeloni viipaleiksi, poista suurimmat siemenet ja pilko hedelmäliha. Kuori kurkku ja pilko se paloiksi. Pilko keltainen paprika, varsiselleri, punasipuli ja valkosipulinkynsi pieniksi paloiksi. Jos et heti valmista gazpachoa, laita ainekset jääkaappiin odottamaan. Jos varsiselleri on ehdottoman "nounou", sen voi jättää poiskin.

Laita ainesluettelosta kaikki jäämurskaan asti blenderiin ja surauta ne tasaiseksi keitoksi. Lisää basilika ja lehtipersilja ja sekoita lusikalla. Kaada gazpacho tarjoiluastioihin ja koristele pieniksi leikatuilla meloni-, kurkku- ja paprikakuutioilla.

Miten sinä haluat nauttia vesimelonigazpachosi?


Arkisesti soppakulhosta?


Kiireellä suoraan lasista juoden?


Picnicillä purkista nurmikolla istuen?


Juhlallisesti jalallisesta lasista?


2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Oi kuullostaapa jännältä. :)

Tuplaespresso kirjoitti...

Tällaiseksi kevytvälipalaksi se piti myös nälän poissa yllättävän pitkään :)