maanantai 3. kesäkuuta 2013

Mikä on piikikäs päältä ja limainen sisältä?Viikon hedelmä 23/52:  Kiwano

Kiwano eli hyytelömeloni eli sarvimeloni eli kivakurkku on oranssinkeltainen, piikikäs hedelmä. Sen sisus on täynnä sammakonkutua muistuttavaa vihreää hyytelöä (voisi sopia mainiosti johonkin halloweenruokaan?) ja paljon pieniä siemeniä, joita on lähes mahdotonta erotella pois hedelmälihan joukosta. Raikas ja mieto maku muistuttaa vähän kurkkua tai melonia, mutta siitä voi aistia myös sitruksen ja banaanin, tai jopa vastaleikatun ruohon vivahteita. Kiwanoa voi syödä sellaisenaan lusikalla suoraan kuoresta, mutta näen kuitenkin tämän hedelmän suurimman ansion sen kuoren erikoisessa ulkonäössä. Kiwanosta voisi ehkä tehdä sorbettia, mutta se edellyttäisi siementen erottelua. Laiskana kokkina päädyin sitten valmistamaan kiwanosta ja jokiravunpyrstöistä kevyen alkuruokasalaatin hedelmän omaan kuoreen. Maku oli ihan miellyttävä ja se sopi hyvin jokiravun kanssa. Kiwanon maku jäi viipyilemään kielelle syömisen jälkeen. Nyt resepti testattiin vain kotiväen kesken, mutta tällaista voisi tehdä joskus alkuruoaksi vieraillekin. Annoksen ulkonäkö saattaisi antaa virikkeitä hyvinkin mielenkiintoiselle ruokapöytäkeskustelulle ;)
Kiwano-jokirapusalaatti   (pieni alkuruoka neljälle)

2 kiwanoa
2 kevätsipulia
kourallinen tuoretta tilliä
kourallinen rucolaa ja villisuolaheinää
100 g tilliliemeen säilöttyjä jokiravunpyrstöjä
kourallinen keltaisia tomberrytomaatteja
100 g creme fraichea
2 keitettyä varhaisperunaa
suolaa
valkopippuria
cayennea
pieni ripaus sokeria

Halkaise kiwanot, lusikoi hedelmäliha pois kuoresta ja säästä kuoret. Leikkaa kevätsipulit ohuiksi viipaleiksi. Revi tilli sekä salaatinlehdet ja leikkaa muut salaatin ainekset suurin piirtein samankokoisiksi palasiksi ja sekoita ne sekä kevätsipuli yhteen creme fraichen kanssa. Lisää muutama lusikallinen kiwanoa, mausta ja sekoita hyvin. Täytä hedelmän kuoret salaatilla, valuta kiwanoa kastikkeeksi ja koristele.


4 kommenttia:

Taitsi kirjoitti...

Onpa hienonnäköisiä annoksia, ja muutenkin kuulostaa vallan herkulliselta! Kiitos pelkuripukin sivistämisestä näin kiwalla uudella tuttawuudella!

Tuplaespresso kirjoitti...

On kiwa kokeilla kaikenlaisia hullutuksia, kun M(ies)kin ennakkoluulottomasti suostuu näitä syömään :)

Jokihaka Kokkaa kirjoitti...

Multa on tuollainen kiwano mennyt ihan ohi! Täytyykin pitää silmät auki hedelmäosastolla.. Uusia makuja on aina kiva testailla!

Tuplaespresso kirjoitti...

Olisi varmaan mennyt ohi minultakin, jos en olisi ottanut asiakseni kerran viikossa tehdä jotain jostain hedelmästä :)