sunnuntai 30. kesäkuuta 2013

Jäähtyvässä liemessä kypsennettyä lohtaEräänä aamuna vuonna 2007 television aamuohjelmassa oli vieraana norjalainen keittiömestari Harald Osa, joka oli Suomessa Norjan kuninkaan valtiovierailuseurueen keittiömestarina. Hän valmisti todella mielenkiintoiselta tuntuvalla tavalla - tietenkin norjalaista - lohta. Otin reseptin muistiin ja muutamia kertoja olemme kokeilleet sitä. Päivän kalaruokaa miettiessä muistin taas sen ja kaivoin ohjeen esille. Jaa mistäkö muistan vuosiluvun? Reseptin printissä lukee 8.6.2007. Ohje on Harald Osan laatima ja kuulemma erityisesti norjalainen tapa kypsentää kalaa.


Jäähtyvässä liemessä kypsennettyä lohta
 
600 g             lohta ruodottomana ja nahattomana
70 g               suolaa
½                   punasipuli viipaleina
hiukan           hienonnettua ruohosipulia 

haudutusliemi
½ l                 vettä
2 dl                valkoviinietikkaa
375 g             sokeria
½                   sipulia hienonnettuna
1 rkl               sinapinsiemeniä
4                    kokonaista neilikkaa
4                    laakerinlehteä
1 rkl               kokonaisia mustapippureita

Leikkaa lohi neljäksi samankokoiseksi viipaleeksi. Ripottele kaikki suola lohipaloille ja anna maustua 30 minuuttia. Sen jälkeen huuhtele lohipalat kylmällä vedellä.

Laita haudutusliemen ainekset sopivan laakeaan kattilaan ja anna kiehua 30 minuuttia. Nosta lohipalat kiehuvaan liemeen ja kattila heti pois hellalta. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi (itse annoin jäähtyä noin  ihonlämpöiseksi). Nosta lohiviipaleet lautaselle ja koristele punasipulilla sekä ruohosipulilla.

Kannattaa laittaa aineet ihan tasan reseptin mukaan, niin hyvää tulee.

Valmistin lohen kanssa munia en cocotte. Resepti tästä.


2 kommenttia:

EijaK kirjoitti...

Onko tosiaan 375 g sokeria? Määrä kuulostaa järjettömältä

Tuplaespresso kirjoitti...

Niin se sokerimäärä meistäkin ensin tuntui painovirheeltä, mutta ei se ollut. Ollaan valmistettu lohta grammalleen tällä reseptillä useammankin kerran ja lopputulos on aina yhtä hyvä. Jotenkin se suola- ja etikkamäärä vaan tarvitsee näin tuhdisti sokeria jotta maut olisivat tasapainossa.