Eräänä
aamuna vuonna 2007 television aamuohjelmassa oli vieraana norjalainen
keittiömestari Harald Osa, joka oli Suomessa Norjan kuninkaan valtiovierailuseurueen keittiömestarina. Hän valmisti todella mielenkiintoiselta tuntuvalla tavalla - tietenkin
norjalaista - lohta. Otin reseptin muistiin ja muutamia kertoja olemme
kokeilleet sitä. Päivän kalaruokaa miettiessä muistin taas sen ja kaivoin ohjeen
esille. Jaa mistäkö muistan vuosiluvun? Reseptin printissä lukee 8.6.2007. Ohje
on Harald Osan laatima ja kuulemma erityisesti norjalainen tapa kypsentää kalaa.
Jäähtyvässä liemessä kypsennettyä
lohta
600
g lohta ruodottomana ja
nahattomana
70
g suolaa
½
punasipuli viipaleina
hiukan hienonnettua ruohosipulia
haudutusliemi
½
l vettä
2
dl valkoviinietikkaa
375
g sokeria
½
sipulia hienonnettuna
1
rkl sinapinsiemeniä
4 kokonaista neilikkaa
4 laakerinlehteä
1
rkl kokonaisia
mustapippureita
Leikkaa
lohi neljäksi samankokoiseksi viipaleeksi. Ripottele kaikki suola lohipaloille
ja anna maustua 30 minuuttia. Sen jälkeen huuhtele lohipalat kylmällä vedellä.
Laita
haudutusliemen ainekset sopivan laakeaan kattilaan ja anna kiehua 30 minuuttia.
Nosta lohipalat kiehuvaan liemeen ja kattila heti pois hellalta. Anna jäähtyä
huoneenlämpöiseksi (itse annoin jäähtyä noin
ihonlämpöiseksi). Nosta lohiviipaleet lautaselle ja koristele
punasipulilla sekä ruohosipulilla.
Kannattaa
laittaa aineet ihan tasan reseptin mukaan, niin hyvää tulee.
Valmistin
lohen kanssa munia en cocotte. Resepti tästä.
2 kommenttia:
Onko tosiaan 375 g sokeria? Määrä kuulostaa järjettömältä
Niin se sokerimäärä meistäkin ensin tuntui painovirheeltä, mutta ei se ollut. Ollaan valmistettu lohta grammalleen tällä reseptillä useammankin kerran ja lopputulos on aina yhtä hyvä. Jotenkin se suola- ja etikkamäärä vaan tarvitsee näin tuhdisti sokeria jotta maut olisivat tasapainossa.
Lähetä kommentti