maanantai 24. kesäkuuta 2013

Briossisämpylät (ja mokailutunnustus)



Leivon harvoin. Todella harvoin. Siis aivan liian harvoin. Asia selvisi minulle kristallinkirkkaasti tässä eräänä päivänä, kun aloin tehdä briossitaikina a. Löysin Michel Roux’n piirakkakirjasta briossitaikinaohjeen, jonka aineiden määrää muokkasin hiukan pienemmäksi. Briossit ovat tosi monikäyttöisiä leipomuksia. Tästä taikinasta tulisi loistavat aamiaisleipäset tai vaikka sämpylät burgereille.

Alkuperäisen ohjeen mukaisesti liuotin ensin tuorehiivan lämpimään maitoon ja sitten kaadoin yleiskoneen kulhon pohjalle jauhot, suolan sekä munat. Tämän jälkeen käynnistin yleiskoneen, valutin joukkoon maitoon liotetun hiivan ja jätin koneen vaivaamaan taikinaa. Hetken kuluttua mieleeni juolahti että reseptissä oli jotain hassua ja palasin takaisin keittiöön. No ei reseptissä ollut vikaa, mutta kun hiukan kiireessä pienensin ainemääriä ja katsoin alkuperäisen määrän huolimattomasti, niin pieleenhän se meni. Olin epähuomiossa kymmenkertaistanut nesteen määrän ja kaatanut yleiskoneen kulhoon puolen desilitran sijasta puoli litraa maitoa… Siellä sitten Kenwoodin taikinakoukku iloisena pyöritteli kulhossa olevaa maitovelliä :) Jos leipoisi useammin, muistaisi ehkä paremmin erilaisten taikinoiden ainesten suhteet ja tämäkin ääliömäinen mittavirhe olisi jäänyt tekemättä. Ensimmäinen briossitaikinayritys siis meni vessanpöntöstä alas, mutta toinen kerta onnistui sitäkin paremmin.

Taikinan kuuluu siis näyttää tältä eikä maitovelliltä ...


Briossisämpylät (12-16 sämpylää)

0,5 dl kädenlämpöistä maitoa
10 g tuorehiivaa
6,5 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
4 munaa
200 g voita
2 tl sokeria

voiteluun
kananmunaa

Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon., Kaada yleiskoneen kulhon pohjalle jauhot, suola ja kananmunat. Käynnistä yleiskone ja kaada kulhoon maito-hiivaseos. Anna koneen käydä hitaalla nopeudella ensin noin 5 minuuttia. Kaavi kulhon reunoilta kaikki rippeet taikinan joukkoon ja sekoita vielä keskinopeudella noin 10 minuuttia. Irrota taikinakoukku ja jätä taikina kulhoon kohoamaan parin tunnin ajaksi kunnes taikinan tilavuus vähintään kaksinkertaistuu.

Sillä välin ota voi huoneenlämpöön ja vatkaa se sokerin kanssa sekaisin. Kun taikina on riittävästi kohonnut, lisää siihen pari ruokalusikallista voita ja sekoita se taikinaan vatkaamalla hitaalla nopeudella. Nosta hiukan nopeutta ja lisää voi taikinaan vähän kerrallaan. Kun voiseos on kokonaan sekoittunut taikinaan, nosta yleiskoneen tehoa keskinopeudelle ja vaivaa vielä noin 10 minuuttia eli kunnes taikina on hyvin pehmeää ja kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista.

Taikina ehtii nousta aika lailla jääkaapissakin yön aikana.

Kääntele taikinaa vielä käsin muutaman kerran ja peitä se tuorekelmulla. Laita taikinakulho jääkaappiin muutamaksi tunniksi, kuitenkin enintään vuorokauden ajaksi. Tämän jälkeen taikina on käyttövalmista. Jos ei heti leivo, taikinan voi myös pakastaa viikoksi tai pariksi.

Briossit mallia "muffini" :)

Punnitse taikina ja jaa se 12-16 tasakokoiseen palaan. Pyörittele paloista pyöreitä pullia ja anna niiden kohota noin tunnin ajan. Voitele briossit vatkatulla kananmunalla ja paista 180 asteen lämmössä 15-20 minuuttia kunnes pinta on kauniin kullanruskea

Näistä tuli aika herkulliset hampurilaiset ja aamiaissämpylänäkin briossi toimii tosi hyvin.

au naturel
hillopulla
kerroshamppari

4 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Komeat sämpylät!
Tarkoitatko Michel Rouxin piirakkakirjalla sitä Pastry-kirjaa? Minulla on se nimittäin ollut puolisen vuotta;ihanan visuaalinen kirja mutten ole vielä mitään siitä tehnyt...Olipa moka mutta lopputulos kuitenkin tosi hieno!

Tuplaespresso kirjoitti...

Sama kirja :) Seuraavaksi pitäisi jossain vaiheessa kokeilla sen kirjan pizzataikinaa.

Tuorepasta kirjoitti...

Näyttävät kyllä hyviltä! Itsekään en ihan hirveästi leivo, vaikka aamusämpylöitä tulee silloin tällöin tehtyä, mutta siinä se sitten paljolti onkin. Sämpylät ovat aina niitä samoja, samalla tylsähköllä reseptillä :D Pitäisi ilmeisesti vaan uskaltautua kokeilemaan vähän erilaisiakin variantteja, kun ei se mokailu niin vakavaa ole :D

Tuplaespresso kirjoitti...

"Tylsähkö resepti" on ainakin turvallinen ja tietää mitä saa :)

Mokailusta oppii ja se on joskus ihan kivaakin, kunhan ei ala kokeilla jotain uutta reseotiä vähän ennen kuin pitäisi ruokkia lauma päivällisvieraita...