tiistai 18. kesäkuuta 2013

Ihan tavallinen lihapullaresepti eli "mummon lihapullat"Yleisön pyynnöstä: maailman parhaat, ihan tavalliset lihapullat, ns "mummon lihapullat".

Lihapullareseptejä on yhtä monta kuin on tekijöitäkin ja kaikki ne ovat aina jonkun mielestä maailman parhaita. Näihin lihapulliin käytetyssä jauhelihassa oli pakkaustietojen mukaan enintään 10 % rasvaa. Vaikka 400 grammaa vaikuttaa kohtalaiselta määrältä jauhelihaa, lihapullat hupenivat kahden ihmisen voimin aika nopeasti, niin hyviä nämä olivat. No joo, tunnustetaan että Söpö ja Höpökin saivat pienet maistiaiset, mutta vain yhdet ;)

Wanhan ajan lihapullien maun salaisuus numero 1 on maustepippuri. Ei ennen vanhaan keittiönkaapit pursunneet eksoottisia yrttejä ja muita mausteita. Useimmissa keittiöissä perusmausteet olivat suola, valkopippuri ja maustepippuri, joita sitten käytettiin - ei nyt sentään ihan kaikkiin ruokiin, mutta useimpiin kuitenkin.

Salaisuus numero 2 on pannulla paistaminen. Sillä tavoin vaan yksinkertaisesti tulee parempia lihapullia kuin uunissa kypsentäen. Uunikypsennyksellä ei saavuteta edes merkittävää ajansäästöä, ellei sitten olla paistamassa satoja lihapullia. 


Ihan tavalliset lihapullat

1 dl kermaa
1/2 dl korppujauhoa
1 keskikokoinen sipuli
1 rkl voita
400 g nauta-sikajauhelihaa
1 kananmuna
1 tl suolaa
0,5 tl jauhettua maustepippuria
0,25 tl jauhettua valkopippuria

Sekoita keskenään kerma ja korppujauho ja jätä turpoamaan. (Laita kulhoon aina ensin kerma ja sekoita siihen vasta korppujauho vähän kerrallaan. Jos yrität kaataa kerman korppujauhojen joukkoon, tuloksena on erittäin vaikeasti sekoitettava, epätasaisen kova möykky.) Pilko sipuli pieniksi kuutioiksi ja kuullota se paistinpannulla vähässä voissa. Sekoita kaikki ainekset hyvin keskenään ja paista yksi koelihapulla. Jos mausteet ovat kohdallaan, pyörittele massasta pieniä lihapullia (20-30 kpl). Lihapullataikina ei tartu käsiin, kun kastelet kädet kylmällä vedellä heti alussa ja aina muutaman lihapullan jälkeen. Kypsennä lihapullat paistinpannulla kauniin ruskeiksi. Rasvaa kypsennykseen ei juurikaan tarvita, sillä nauta-sikajauhelihassa on itsessään aika paljon rasvaa, joka paiston aikana sulaa pannulle. Ylimääräinen rasva poistuu ja jättää lihapullat ihanan meheviksi.

Tarjoile kastikkeessa tai ilman kastiketta, perunamuusin tai pastan kanssa, salaatin joukossa tai voileivän päällä, tapaksina tai jääkaappinaposteltavana tai …


6 kommenttia:

Minna Vuo-Cho kirjoitti...

Aina joskus on ihan pakko saada tavallisia lihapullia. Niissä vaan on sitä jotain.

Tuplaespresso kirjoitti...

Ja näitä ihan tavallisia tulee laitetuksi aivan liian harvoin. Peruslihapullia, ilman mitään ekstraa :)

Anonyymi kirjoitti...

Ootko nyt ihan varma että yhteen desiin kermaa tulee 1dl korppujauhoja?. Ettei vaan olisi sittenkin 1rkl?. Täällä nyt kaivelen kerma-korppujauhoklönttejä taikinasta, on meinaa senverran kovia ettei käsipelillä saa hajotettua taikinaan tasaisesti... =(

Tuplaespresso kirjoitti...

Apua! Mihin se kauttaviiva ja kakkonen on kadonnut?!... Oliko se siellä alkujaankaan? Yhtä nestedesiä kohden laitetaan puoli desiä korppujauhoa. Kiitos että sinä huomasit virheen. Ohje on nyt korjattu.

Anonyymi kirjoitti...

Puoli desiä näyttäisi tulevan:)

Anonyymi kirjoitti...

Nää on maailman parhaat lihapullat, sanoivat lapset. Kiitos :)