torstai 13. kesäkuuta 2013

Kesäjuhliin kermaista lohikeittoa (toimii muinakin vuodenaikoina)
Saaristossa oli tapana aina tarjota taloon tulleille vieraille syötävää. Olivathan vieraat jo tehneet matkaa, jotkut tulleet kovin kaukaakin, ja paluumatka oli vielä edessä eikä ihmisiä voinut nälissään päästää tien päälle. Helppo tapa suuremmankin joukon ruokkimiseen oli valmistaa iso kattilallinen vaikkapa kalakeittoa. Lämmintä, maukasta ja ruokaisaa, varsinkin ruisleivän tai perunalimpun kera. Aina ei tarvita sen seitsemää sorttia tarjottavaa eikä kylmätilaakaan yleensä ole kenelläkään liikaa ruokien säilytykseen. Lohisoppa ei rasita emäntää/isäntää liialla työllä ja aikaa jää myös vieraiden kanssa seurusteluun. Resepti on neljälle, mutta ohjetta moninkertaistamalla tätä kalasoppaa on helppo valmistaa isommallekin sukukokoukselle tai muunlaiselle juhlaväelle.

Kun vielä jälkiruoaksi tarjoilee Ahvenanmaan pannukakkua kermavaahdon ja luumumarmeladin kera, niin siinä jo vieras jos toinenkin huokailee tyytyväisenä ja  kylläisenä vatsaansa pidellen.


Kermainen lohikeitto

500 g             samana aamuna graavattua lohta paloiteltuna
600 g             pientä siikliä kokonaisina
1 kpl              uuden sadon porkkana pilkottuna
½  nippua      kevätsipulia varsineen silputtuna
10 kpl            kokonaista valkopippuria
6 kpl              kokonaista maustepippuria
½  nippua      tilliä varsineen silputtuna
1 rkl               voita
1 l                  kalalientä (1 l vettä + kasvisliemiamme + kalaliemikuutio) tai ihan oikeaa kalalientä
2 dl                kermaa

Laita kattilan pohjalle voinokare ja kevyesti pyöräytä siinä sipulit ja porkkana. Varo ettei voi pala. Lisää kattilaan liemi ja kuumenna se kiehuvaksi. Lisää kiehuvaan liemeen perunat, pippurit  ja silputtu tilli ja keitä lähes kypsiksi. Lisää lopussa kerma ja anna kerran vielä kiehahtaa. Sitten kattila pois levyltä, lohipalat joukkoon ja hetken hauduttamisen jälkeen maukas keitto on valmis. Älä keitä enää lohen lisäämisen jälkeen. Graavi lohi on sellaisenaan jo valmis syötäväksi ja keittäminen rikkoo kalanpalat.


Ei kommentteja: