Kevään ensimmäinen? No ei tämä oikeastaan ole ihan ensimmäinen, koskapa tällä reseptillä olen tänä keväänä leiponut jo kaksi raparperipiirakkaa, mutta niitähän ei lasketa koska käytin niihin pakastettua raparperia. Yleensä viimeistään heti vapun jälkeen ainakin jossain on ollut myytävänä tuoretta raparperia, mutta ilmeisesti tämän viileän kevään vuoksi kasvu on ollut kovin hidasta. Nyt kuitenkin sain käsiini tuoretta raparperia ja piirakkahan siitä taas tuli. Perusteellisesti testattu ja herkulliseksi havaittu.
Blogissamme on monta erilaista raparperipiirakkaa ja tässä taas uusi resepti, murupintaiset raparperi-juustokakkuruudut. Tämä raparperipiirakka kannattaa tehdä hyvissä ajoin, sillä leipomista seuraavana päivänä se on vielä paljon parempaa kun piirakan maut ja kosteus ovat ehtineet tasaantua - ja sitä seuraavana päivänä vielä sitäkin parempaa, sikäli kun piirakkaa on enää jäljellä.
Reseptissä on ainesmäärät niin koko uunipellin kokoiseen piirakkaan kuin myös pienempään, noin 20 x 28 cm vuokaan. Ja jos haluaa tehdä tällä reseptillä pyöreän raparperipiirakan, pikkuvuoan ainesmäärät riittävät Ø 27 cm pyöreään piirakkavuokaan.
Raparperi-juustokakkuruudut
*juustotäyte
*raparperitäyte
Tähän voi käyttää myös pakastettuja
raparperikuutioita, mutta niitä ei saa sulattaa ensin. Pakasteraparperit
sekoitetaan jäisinä sokeri-perunajauhoseokseen juuri ennen kuin ne levitetään
vuokaan.
Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.
Sekoita keskenään vehnäjauho,
kaurahiutaleet, kardemumma ja sokeri. Lisää voi pieninä kuutioina ja nypi
aineksista tasainen muruseos. Ota erikseen noin 2,5 dl / 1 dl muruseosta ja
sekoita tämän joukkoon valkosuklaaraaste sekä fariinisokeri. Se ripotellaan viimeksi
piirakan päälle ennen paistamista. Laita leivinpaperi vuokaan ja painele isompi
määrä muruseosta tiiviisti ja tasaisesti vuoan pohjalle. Esikypsennä pohjaa 175 asteessa
uunin keskitasolla 15 minuuttia.
Vatkaa keskenään tuorejuusto, munat, sokeri, sitruunamehu sekä vaniljauute. Seokseen ei saa jäädä kokkareita.
Kuori raparperit (= revi veitsen avulla pois ohut pintakerros) ja leikkaa ne vajaan sentin kuutioiksi. Sekoita keskenään fariinisokeri,
suola sekä perunajauho. Lisää raparperikuutiot ja sekoita huolella.
Kaada tuorejuustoseos uunista otetun kuuman pohjan päälle, ripottele pinnalle raparperikuutiot ja viimeksi muruseos.
Paista piiras valmiiksi 175 asteessa uunin keskitasolla 40-45 minuuttia.
Jäähdytä piirasta ensin pari tuntia huoneenlämmössä ja sen jälkeen vielä toiset pari tuntia jääkaapissa ennen kuin leikkaat sen paloiksi. Vaikka lopputulos ei uunista ottamisen jälkeen näytä kovinkaan kummoiselta, maku on sitäkin herkullisempi. Mehevän tuorejuustokerroksen ansiosta tämä ei välttämättä kaipaa edes sitä perinteistä vaniljajäätelöä kyytipojakseen.
2 kommenttia:
Onko tästä jäänyt pohjataikinasta neste pois ja ainakin minun 27 cm:n pyöreään vuokaan taikina oli ohjeen mukaan tehtynä liian iso? Onko sinulla kovin korkea pyöreä vuoka? Omani on 2,5cm.
Hei Aniira
Tässä pohjataikinassa ei ole ollenkaan nestettä, vaan se on nypitty voi-jauhotaikina. Huomasithan, että annoin ohjeen kahteen eri kokoiseen piirakkaan:
kokonainen uunipellillinen/pienempi vuoka.
Sinun 27 cm piirakkavuokaan pienemmän pohjataikinan pitäisi olla juuri sopiva. Toivottavasti tämä selvensi reseptiä.
Mukavia leivontahetkiä
t. Tuplaespresso
Lähetä kommentti