keskiviikko 31. tammikuuta 2018

Bataatti-aurajuustovuoka ja kolmen pippurin kanakastike



Bataatti-aurajuustovuoka on ihan täydellinen broilerin lisuke, vaikka sopii se monen muunkin liharuoan kaveriksi. Vaikkapa joulukinkulle. Tai lihapulllille.

Tavallista harmaata arkea piristää kummasti se, että ruoka on värikästä ja hyvän makuista. Kuten tämä, bataattia, broileria ja ruusukaalia. Reseptistä riittää neljälle normaalinälkäiselle.


Bataatti-aurajuustovuoka

1 iso (n. 1 kg)  bataatti
2  munaa
1 dl  (ruoka)kermaa
1 tl  suolaa
0,5 tl sipulijauhetta
150 g  Aurajuustomurua
2 rkl  hienonnettua tuoretta salviaa

Halkaise bataatti ja laita puolikkaat uunipellille leivinpaperin päälle leikattu puoli paperia vasten. Laita pelti uuniin ja kypsennä bataattia 200 asteessa noin 1 tunti. Bataatti on kypsä kun haarukka uppoaa siihen vaivattomasti. Jos tunti ei ihan riitä, anna sille 5-15 minuuttia lisäaikaa. Ota kypsä bataatti uunista ja jäähdytä sitä hetki. Vedä kuori irti ja leikkaa sisus noin sentin kuutioiksi.

Riko kulhoon munat ja vatkaa ne kevyesti. Lisää kerma, suola, sipulijauhe, Aurajuustomuru sekä hienonnettu salvia ja sekoita. Kaada bataattikuutiot aurajuustoseoksen joukkoon, sekoita hyvin ja siirrä massa uunivuokaan. Paista uunissa  220 asteessa 15-25 minuuttia kunnes seos on kauttaaltaan kuumaa ja juusto hiukan sulanut.

Tämän voi valmistaa etukäteen jääkaappiin odottamaan, mutta silloin viimeisessä paistossa uuninlämpö kannattaa laskea 200 asteeseen ja pidentää aikaa, jotta seos lämpiää myös sisältä.



Kanaa kolmen pippurin kastikkeessa

600 g  broilerin luuttomia rintafileetä
1 tl  mustapippureita
1 tl  valkopippureita
1 tl  viherpippureita
1 tl  suolaa
1 rkl  voita
1 rkl  ruokaöljyä
1 rkl  hienonnettua tuoretta salviaa
1-2 dl  kermaa
hiukan suolaa jos tarvitaan

Leikkaa broilerinfileet pitkittäin ohuemmiksi viipaleiksi ja levitä ne työlaudalle vierekkäin. Laita pippurit mortteliin ja hierrä ne melko hienoksi jauheeksi. Lisää pippuriseokseen suola ja sekoita. Ripottele suola-pippuriseosta broilerifileille molemmin puolin. Kaikkea ei tarvitse käyttää jos tykkää vähemmän pippurisesta ruoasta. Kuumenna paistinpannulla voi ja öljy ja ruskista broileriviipaleet siinä. Nosta kypsät viipaleet erikseen ja ripottele pannulle hienonnettu salvia. Sekoita hetki ja lisää kerma. Anna kastikkeen kiehua minuutin tai pari kunnes se on hiukan saostunut. Tarkista maku ja lisää suolaa jos on tarpeen. Kaada valmis kastike broileriviipaleiden päälle.



Ruusukaali-päärynäpaistos

500 g  ruusukaalia
3  kevätsipulia varsineen
2  päärynää
1 dl  saksanpähkinöitä
1 rkl ruokaöljyä
ripaus suolaa

Huuhtele ruusukaalit, halkaise ne ja leikkaa kanta pois. Irrota ulommaisia lehtiä niin paljon kuin suosiolla lähtee irti ja laita sisäosat eri kulhoon. Kuori päärynät, poista siemenkota, leikkaa hedelmät pieniksi kuutioiksi ja lisää ruusukaalinlehtien joukkoon. Murskaa saksanpähkinät karkeasti. Leikkaa kevätsipulit ohuiksi viipaleiksi.

Kuumenna pannulla ruokaöljy ja freesaa siinä ruusukaalien kovemmat sisäosat sekä hienonnettu kevätsipuli. Lisää ruusukaalinlehdet, päärynäkuutiot sekä saksanpähkinät ja freesaa seosta vielä pari minuuttia kunnes ruusukaalit ovat hiukan pehmenneet. Mausta ripauksella suolaa.


2 kommenttia:

kati kirjoitti...

Hei onpa hyvä uusi idea ruusukaaleille! Ne on mun suosikkeja, mutta tylsästi aina vain höyrytän ne tai laitan uuniin! Kokeilen heti!

Tuplaespresso kirjoitti...

Jos tykkää ruusukaalista, kannattaa kokeilla myös tätä kolmen kaalin salaattia:
http://epatrendikasruokablogi.blogspot.com/2018/04/kesakurpitsa-halloumipihvit-ja-kolmen.html
Kun kaapissa on valmiina lehtikaalia paahdettuna ja valkokaalia pikkelöitynä, on helppoa ja nopeaa siihen kylkeen freesata vähän ruusukaalia.