Kedgeree
on riisiruoka, mutta ei risotto. Sillä on yhtä vähän tekemistä risoton kanssa
kuin aikoinaan kouluruokalan kuivaksi keitettyllä riisi – herne – maissi - paprikaseoksella.
Eli ei. Ei! Siis todellakaan EI!!!!! Sen sijaan kedgeree on muuten ihan oivallinen
riisiruoka – jos tykkää savukalasta, sillä se on toinen oleellinen osa
kedgereetä.
Kedgereen
reseptin sanotaan tulleen Britanniaan Intiasta, mutta tiettävästi myös skotit
ovat yrittäneet omia tätä, joka on kuulemma erittäin suosittu brittiläinen
aamiaisruoka. Suomalaisen näkökulmasta melko tuhti ja voimakkaan makuinen ruoka
sopisi tosin paremmin arkilounas- tai päivällisannokseksi. Mutta kuuluuhan
englantilaiseen aamiaiseen pekonia, makkaroita, paistettuja perunoita,
verivanukasta, papukastiketta ja grillattuja herkkusieniä, joten miksei sitten
myös jättiannosta currylla maustettua basmatiriisiä ja savukalaa…
Brittiresepti
neuvoo käyttämään sikäläistä suosittua vaaleaa savukalaa eli savustettua koljaa,
mutta Suomesta koljaa ei saa yhtään mistään, joten korvasin sen savusiialla.
Muuten resepti noudattaa suunnilleen alkuperäisiä aineksia ja
valmistusmenetelmiä.
Kedgeree
(neljälle)
320 g basmatiriisiä
5 dl vettä
3 dl kala- tai kanalientä
1 kpl noin puolen kilon savusiika
120 g voita
1 iso sipuli, kuorittuna ja hienonnettuna
1 vihreä mieto chili
3 vihreää kardemummankotaa hiukan murskattuna
1 rkl curryjauhetta
4 (melkein) kovaksi keitettyä kananmunaa
kourallinen tuoretta korianteria
kourallinen tuoretta ruohosipulia
(suolaa)
1 pieni sitruuna leikattuna neljään osaan
Huuhtele basmatiriisi siivilässä juoksevan veden alla
ja kaada se kattilaan. Lisää kattilaan kylmää vettä ja liota riisiä välillä
sekoitellen noin tunnin ajan ennen keittämistä. Valuta riisi huolella. Kaada
kattilaan 5 dl vettä sekä 3 dl kala- tai kanalientä, lisää hiukan suolaa ja
kuumenna kiehuvaksi. Kun vesi kiehuu, lisää huuhdellut riisit ja sekoita. Keitä
basmatiriisi pakkauksen ohjeen mukaan. Meillä pakkaus antoi keittoajaksi 10
minuuttia. Kun vesi on imeytynyt riisiin, ota kattila pois lämmöltä, laita
kansi päälle ja anna riisin hautua vielä noin 5 minuuttia.
Sillä välin kun riisi likoaa/kiehuu/hautuu, esivalmistele
muut ainekset.
Keitä kananmunat, jäähdytä ne ja leikkaa pitkittäin
halki.
Kuumenna paistinpannulla voi ja kuullota siinä sipuli.
Kun sipuli on pehmeää, lisää hienonnettu vihreä chili sekä kardemummankodat ja
sekoita pari minuuttia. Lopuksi lisää curryjauhe ja sekoita hyvin.
Ota siiasta nahka pois ja perkaa kala sormenpään
kokoisiksi ruodottomiksi paloiksi.
Hienonna tuoreet korianterinlehdet ja ruohosipulit.
Kun riisi on valmista, ota kansi pois ja sekoita riisi
pohjia myöten haarukalla, jotta se kuohkeutuu. Maista riisiä ja lisää hiukan
suolaa jos on tarpeen. Lisää voissa haudutetut sipulit ja mausteet ja sekoita
hyvin. Lisää savusiika, sekoita hyvin ja laita kansi päälle vielä muutaman
minuutin ajaksi jotta kala lämpenee.
Jaa kedgeree lautasille ja viimeistele annokset
munanpuolikkailla, hienonnetuilla yrteillä ja sitruunaviipaleilla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti