Havahduimme siihen, että
kaikkien tähänastisten 1542 päivityksen joukossa on 75 tekstiä, jossa yhtenä
tunnisteena on peruna, mutta ainoakaan niistä ei ole uuniperunaresepti… No…
tuota… sattuneesta syystä uuniperuna vie ajatukset Kepulandian taannoisen
pääministerin entisen morsmaikun suuntaan. Mutta eiköhän siitä sirkuksesta ole kulunut
jo sen verran aikaa, että suomalaisten silloin alkanut lievä uuniperuna-allergia on
parantunut ja tämäkin ruokalaji voidaan nostaa kellarista lautakasan alta takaisin päivänvaloon.
Peruna folioon ja uuniin, 200
astetta ja tunti.
Sitten folio avataan, päälle leikataan pari viiltoa ja pottu viimeistellään kermaviilillä/ranskankermalla, johon on sekoitettu jotain savukalaa/savuporoa/sieniä tms, lusikka pystyyn perunaan ja ääntä kohden. Helppo nakki, eikunsiis, pottu.
Voi sen niinkin valmistaa, mutta jos uuniperunasta haluaa jotain oikein hyvää, siihen täytyy käyttää hiukan enemmän aikaa ja aineksia. Kuten valmistaa vaikkapa kahdesti paistetut uuniperunat tillin ja ravunpyrstöjen kanssa. Ja missään tapauksessa ei kannata käyttää sitä alumiinifoliota!
Tillimajoneesi
vajaa neljännes puntti tuoretta tilliä
2
dl rypsiöljyä
1
kananmuna
1
rkl dijon sinappia
1
tl valkoviinietikkaa
1
tl tuorepuristettua limettimehua
suolaa
ja valkopippuria myllystä
Surauta
tilli ja öljy tasaiseksi seokseksi blenderissä tai sauvasekoittimella ja
suodata puhdas tilliöljy toiseen astiaan.
Riko
kananmuna korkealaitaisen astian pohjalle ja lisää sitten sinappi,
valkoviinietikka, limettimehu, tilliöljy sekä suola ja valkopippuri. Laita
sauvasekoitin astian pohjalle, käynnistä se, nosta hiljalleen ja lopuksi laske
ja nosta vielä pari kertaa koneen käydessä. Nyt astiassa pitäisi olla kauniin
vaaleanvihreää tillimajoneesia.
Raputäytteiset uuniperunat
(neljälle)
5-6
kohtalaisen kokoista Rosamunda
–uuniperunaa
hiukan
oliiviöljyä
3
rkl voita
3
rkl Philadelphia tuorejuustoa
3
rkl ranskankermaa
1-2
rkl hienonnettua ruohosipulia
200-300
g ravunpyrstöjä tilliliemessä (katkaravutkin käyvät)
suolaa
ja valkopippuria myllystä
viimeistelyyn
hiukan hienonnettua tilliä ja ruohosipulia
Pistele
perunat haarukalla, sivele kevyesti oliiviöljyllä ja laita uuniin ritilälle
kypsymään 180 asteeseen noin tunniksi. Iso peruna kypsyy hitaammin kuin pieni,
joten jos peruna ei haarukalla kokeiltaessa tunnu ihan kypsältä vielä tunnin jälkeen,
anna sopivasti lisäaikaa. Kun perunat ovat kypsiä, ota ne ulos uunista ja anna
jäähtyä muutaman minuutin eli sen verran että niitä pystyy käsittelemään.
Halkaise perunat ja kaiva sisus isoon kulhoon. Jätä kuoren sisään kaivamatta noin
puolen sentin paksuudelta perunaa. Murskaa kuumat perunansisukset karkeasti.
Sekoita
toisessa kulhossa sulatettu voi, tuorejuusto, ranskankerma sekä ruohosipuli. Mausta
suolalla ja valkopippurilla. Leikkaa katkaravut pieniksi, mutta säästä muutamia
kokonaisia annosten koristeluun. Sekoita hienonnetut katkaravut maitotuotteiden
joukkoon ja tämä seos edelleen murskattujen perunoiden kanssa. Tarkista suolan
riittävyys.
Lusikoi
täytettä perunankuoriin ja laita ne takaisin uunivuokaan. Lämmitä uuniperunat
220 asteessa 10-20 minuuttia kunnes pinta alkaa saada hiukan väriä. Tarjoile
tillimajoneesin kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti