keskiviikko 17. tammikuuta 2018

Uuniperunaa, ravunpyrstöjä ja tillimajoneesia


Havahduimme siihen, että kaikkien tähänastisten 1542 päivityksen joukossa on 75 tekstiä, jossa yhtenä tunnisteena on peruna, mutta ainoakaan niistä ei ole uuniperunaresepti… No… tuota… sattuneesta syystä uuniperuna vie ajatukset Kepulandian taannoisen pääministerin entisen morsmaikun suuntaan. Mutta eiköhän siitä sirkuksesta ole kulunut jo sen verran aikaa, että suomalaisten silloin alkanut lievä uuniperuna-allergia on parantunut ja tämäkin ruokalaji voidaan nostaa kellarista lautakasan alta takaisin päivänvaloon.




Useimmitenhan uuniperuna valmistetaan näin:
Peruna folioon ja uuniin, 200 astetta ja tunti.




Sitten folio avataan, päälle leikataan pari viiltoa ja pottu viimeistellään kermaviilillä/ranskankermalla, johon on sekoitettu jotain savukalaa/savuporoa/sieniä tms, lusikka pystyyn perunaan ja ääntä kohden. Helppo nakki, eikunsiis, pottu.






Voi sen niinkin valmistaa, mutta jos uuniperunasta haluaa jotain oikein hyvää, siihen täytyy käyttää hiukan enemmän aikaa ja aineksia. Kuten valmistaa vaikkapa kahdesti paistetut uuniperunat tillin ja ravunpyrstöjen kanssa. Ja missään tapauksessa ei kannata käyttää sitä alumiinifoliota!



Tillimajoneesi

vajaa neljännes puntti tuoretta tilliä
2 dl rypsiöljyä
1 kananmuna
1 rkl dijon sinappia
1 tl valkoviinietikkaa
1 tl tuorepuristettua limettimehua
suolaa ja valkopippuria myllystä

Surauta tilli ja öljy tasaiseksi seokseksi blenderissä tai sauvasekoittimella ja suodata puhdas tilliöljy toiseen astiaan.

Riko kananmuna korkealaitaisen astian pohjalle ja lisää sitten sinappi, valkoviinietikka, limettimehu, tilliöljy sekä suola ja valkopippuri. Laita sauvasekoitin astian pohjalle, käynnistä se, nosta hiljalleen ja lopuksi laske ja nosta vielä pari kertaa koneen käydessä. Nyt astiassa pitäisi olla kauniin vaaleanvihreää tillimajoneesia.



Raputäytteiset uuniperunat
(neljälle)

5-6  kohtalaisen kokoista Rosamunda –uuniperunaa
hiukan oliiviöljyä
3 rkl voita
3 rkl Philadelphia tuorejuustoa
3 rkl ranskankermaa
1-2 rkl hienonnettua ruohosipulia
200-300 g ravunpyrstöjä tilliliemessä (katkaravutkin käyvät)
suolaa ja valkopippuria myllystä
viimeistelyyn hiukan hienonnettua tilliä ja ruohosipulia

Pistele perunat haarukalla, sivele kevyesti oliiviöljyllä ja laita uuniin ritilälle kypsymään 180 asteeseen noin tunniksi. Iso peruna kypsyy hitaammin kuin pieni, joten jos peruna ei haarukalla kokeiltaessa tunnu ihan kypsältä vielä tunnin jälkeen, anna sopivasti lisäaikaa. Kun perunat ovat kypsiä, ota ne ulos uunista ja anna jäähtyä muutaman minuutin eli sen verran että niitä pystyy käsittelemään. Halkaise perunat ja kaiva sisus isoon kulhoon. Jätä kuoren sisään kaivamatta noin puolen sentin paksuudelta perunaa. Murskaa kuumat perunansisukset karkeasti.


Sekoita toisessa kulhossa sulatettu voi, tuorejuusto, ranskankerma sekä ruohosipuli. Mausta suolalla ja valkopippurilla. Leikkaa katkaravut pieniksi, mutta säästä muutamia kokonaisia annosten koristeluun. Sekoita hienonnetut katkaravut maitotuotteiden joukkoon ja tämä seos edelleen murskattujen perunoiden kanssa. Tarkista suolan riittävyys.

Lusikoi täytettä perunankuoriin ja laita ne takaisin uunivuokaan. Lämmitä uuniperunat 220 asteessa 10-20 minuuttia kunnes pinta alkaa saada hiukan väriä. Tarjoile tillimajoneesin kanssa.


Ei kommentteja: